Lidé šetří. Na čem nejvíce a kdo je předně ohrožen krizí? Poslanec ze Zlínska má data

04.11.2022 8:20 | Rozhovor

„Lidé začínají šetřit na spotřebním zboží a na službách.“ Poslanec a dlouholetý zastupitel Zlína za KDU-ČSL Aleš Dufek upozorňuje, že sociální systém v ČR je nastaven tak, že možnost bydlení a vzdělání občanů by krize ohrozit neměla. „Největší problém vidím u mladých rodin a pak u nižší střední třídy, která si tak nějak vystačila svobodně sama a teď bude zřejmě pomoc státu potřebovat,“ říká.

Lidé šetří. Na čem nejvíce a kdo je předně ohrožen krizí? Poslanec ze Zlínska má data
Foto: archiv A. Dufek
Popisek: Poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL)

Stal jste se jedním z nejdéle sloužících zastupitelů města Zlína. Navíc máte za pár dní narozeniny. Blahopřejeme. Jak je oslavíte?

Určitě s rodinou a následně procházkou v listopadovém lese. To je něco nádherného, usínající zklidněná příroda.

Na zimu se lidé ve zvýšené míře předzásobují. Kamna a hrnce na zelí jdou na dračku. Alespoň takové jsou zprávy z Moravy. Jaké informace se dostávají k vám? Jak se vyrovnávají se zdražováním a s inflací lidé ve Zlíně?

Omezují aktivity. Data nejenom ze Zlína ukazují, že lidé začínají šetřit na spotřebním zboží a na službách.

Jak se obecně mají lidé vyrovnat s tím, že se musí krok za krokem vzdávat základních věcí, které chtěli? Důstojné bydlení, vzdělání, zabezpečení, řada lidí už musí zásadně šetřit i na jídle.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Nemyslím si, že lze zatím dělat takové obecné závěry. Krize pokračuje druhým rokem, následující zima bude těžká, ale je potřeba to přijmout jako fakt. Po tučných létech přicházejí v historii léta hubená. Naštěstí sociální systém v České republice je nastaven tak, že možnost bydlení a vzdělání občanů by krize ohrozit neměla. Největší problém vidím u mladých rodin a pak u nižší střední třídy, která si tak nějak vystačila svobodně sama a teď bude zřejmě pomoc státu potřebovat. Na tom ale nic ponižujícího není, je zkrátka krize.

Cena elektřiny se oproti první polovině minulého roku zvedla o 62 %. Je to nejvíc v EU. Pro řadu lidí je tento fakt stále nepochopitelný. Jak jim to vysvětlit?

Je to kombinace více faktorů, jsem alergický na zjednodušující tvrzení, že je to jenom kvůli válce na Ukrajině. Hlavní problém vidím v tom, že Evropa žila v naprosto utopické iluzi, že je možné zkombinovat stálý hospodářský růst, stále se zlepšující životní prostředí a stále se zvyšující životní úroveň lidí. Příčinou současné krize je pro mě (a možná se mýlím) skutečnost, že docházejí zdroje. Lidské, chybí pracovníci, co vytvářejí hodnoty, materiální, chybí suroviny, aby se z nich vyráběly prostředky pro zvyšující se životní úroveň. A když je něčeho nedostatek, tak je to drahé. Být dnes řemeslníkem, dělníkem, budu chtít větší odměnu za svou práci. A vrátím se k elektřině, zkrátka nevíme, zda jí bude dostatek.

Četla jsem váš názor, že dlouhodobě se musíme koncentrovat na energii jadernou. Lze na tom najít v Poslanecké sněmovně shodu?

Formálně se k rozšíření jaderné energetiky hlásí všechny strany politického spektra. Z mého pohledu  si mnoho poslanců ve skrytu duše myslí, že se v budoucnu bez jaderné energetiky zřejmě obejdeme.



Nevylučujete možnost tzv. uhelných prázdnin nebo zavření divadel, zimních stadionů či plaveckých bazénů. Dokážu si představit, že s tímto by neměla většina lidí problém, ale jak udržet pracovní místa?

Tak tento názor jsem vyslovil už před několika týdny, kdy situace vypadala dramatičtěji, v této chvíli se zdá, že to tak extrémní nebude, ale v případě velmi tuhé zimy by mohla nastat i tato varianta.



Sám připouštíte, že hrozí, že některé výrobní podniky by musely výrobu prostě „zabalit“. Jaká navrhujete řešení? Nenechá je skutečně vláda padnout?

Náš průmysl už od doby Rakouska -Uherska je založen na poměrně vysoké energetické náročnosti, měli jsme tu historicky zdroje uhlí, ty jinde nebyly. Já si nedokážu představit, v dnešním nejistém světě, že kvůli ztrátě některých průmyslových oborů přijdeme o další část soběstačnosti naší země a budeme zase v něčem jiném závislí na dovozu ze zahraničí.

Část členů rad České televize a Českého rozhlasu možná bude volit Senát, a to třetinu. Zpřísní se také vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů. Změny přinese vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna navzdory odporu opozičních hnutí ANO a SPD. Jak jste hlasoval vy?

Hlasoval jsem pro tento zákon. I když návrhy kandidátů navrhovaly různé organizace, stejně je nakonec vždy musela zvolit Sněmovna, takže stejně to vždy byla politická volba. Teď třetinu kandidátů bude moci volit Senát, takže Rady mohou být alespoň pestřejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

8:46 Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

„Důležité je, aby se v evropských volbách netříštily hlasy k malým stranám, které samy nic v Evropsk…