Lidé zesměšňují ochranu zdraví, bojkotují opatření. Každý den, každý desátý. Generál Kužel, krajský policejní šéf, přináší zážitky z terénu

03.11.2020 19:47

ROZHOVOR „Lidé bojkotující nařízení ohledně ochrany zdraví jsou podle mého soudu neinformovaní o tom, co nemoc dokáže, nebo jsou natolik sobečtí a nedisciplinovaní, že nařízení porušují schválně,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz ředitel Policie ČR v Moravskoslezském kraji brigádní generál Tomáš Kužel.

Lidé zesměšňují ochranu zdraví, bojkotují opatření. Každý den, každý desátý. Generál Kužel, krajský policejní šéf, přináší zážitky z terénu
Foto: archiv Policie ČR
Popisek: Ředitel Policie ČR v Moravskoslezském kraji, brigádní generál Tomáš Kužel

Anketa

Věříte novému ministru Blatnému víc než Prymulovi?

hlasovalo: 16700 lidí

Celé Česko bojuje proti masivní vlně koronaviru, která má být u nás jedna z nejsilnějších na světě. Přesto určitá část veřejnosti bojkotuje opatření nařízená vládou, i když denně narůstají počty nemocných i tragických úmrtí. Jaké zkušenosti mají policisté v Moravskoslezském kraji s dodržováním zmíněných pravidel? Je „kázeň“ veřejnosti o dost jiná než na jaře při první vlně koronaviru?

Je evidentní, že lidé nemají tak velký strach z nemoci jako na jaře. Stísněnost a nedostatek informací, které byly na počátku vzniku nemoci covid-19, vyvolaly mezi lidmi větší ostražitost. Také klidnější situací v létě lidé mohli nabýt dojmu, že nemoc zřejmě zmizela. Teprve statistická čísla přesvědčují veřejnost o tom, že nemoc je stále mezi námi a podle slov policistů, kteří nemoc prodělali nebo prodělávají, je v některých případech velmi vážná. Podle mých kolegů se rozhodně nejedná o „chřipku“.

Mezi nemalou částí seniorů, ale i lidí středního věku, lze slyšet kritiku na to, že policisté jsou málo razantní a proti lidem, kteří nenosí roušky v centrech města či dokonce na hromadných akcích (farmářské trhy apod.), téměř nezasahují. Týká se to především situace v menších a středních obcích i městech. Mají tito kritici pravdu? Kolik pokut při takových přestupcích už vybrali vaši lidé? 

Co se týče razantnosti při kontrolách, policisté se skutečně snaží více domlouvat a vysvětlovat, než v této době řešit porušení nařízení vlády nějakou penalizací. V devadesáti procentech případů se mnohdy nejedná o přímý úmysl občanů porušovat nařízení, ale pouze o zapomnětlivost nebo neuvědomění si konkrétní situace. Nicméně každý den se najdou jedinci, kteří prvky ochrany zdraví zesměšňují, bojkotují a takové jedince policie pokutuje.

Množství přestupků v porovnání s množstvím kontrol je zhruba 1 ku 10. Denně policisté Moravskoslezského kraje provedou 700 až 1000 kontrol a zjistí zhruba 60 až 100 porušení, část z nich je postižena penalizací.

Nemuseli jste v Moravskoslezském kraji také zasahovat na veřejných protestech vůči některým odpíračům stanovených hygienických nařízení? Zasahovali vaši policisté i na demonstracích v Praze? Co si myslíte o lidech, kteří bojkotují nařízení ministerstva zdravotnictví v době, kdy denně v nemocnicích umírají stovky nakažených pacientů?

Setkáváme se s různými minishromážděními, u kterých z hlediska bezpečnosti jsme přítomni. Neregistrujeme však, až na výjimky, narušování veřejného pořádku nebo vážná porušování mimořádných opatření, která byla nařízena vládou či ministerstvem zdravotnictví. 

Policisté Moravskoslezského kraje byli začleněni do opatření, které se vztahovalo ke shromáždění na Staroměstském náměstí dne 18. října 2020 také proto, že z Moravskoslezského kraje a taktéž z Polska přijeli na shromáždění do Prahy tzv. „fotbaloví fans“, které ale tak jako při běžném fotbalovém zápase nezajímá ani tak fotbal, ale páchání výtržností, popřípadě rvačka (konflikt) s policisty. To vše většinou pod vlivem alkoholu.
Lidé bojkotující nařízení ohledně ochrany zdraví jsou podle mého soudu neinformovaní o tom, co nemoc dokáže, nebo jsou natolik sobečtí a nedisciplinovaní, že nařízení porušují schválně.

Proč jsou lidé při současné pandemii daleko méně opatrnější než na jaře? Co si myslíte, že to zapříčinilo? Jsou už z covidu unavení anebo ho více podceňují? Či se nechali ukolébat řečmi některých našich politických vůdců a prohlášeními známých „odborníků“ – zubařů, kardiologů atp.?    

Jak už jsem v úvodu řekl, lidé nemají z nákazy takový strach, jako tomu bylo na jaře. A co se týká druhé části vaší otázky, tak mi nepřísluší komentovat společenskou debatu ohledně politiků.

Nesetkávali se policisté, po velké aféře s už bývalým ministrem Prymulou a místopředsedou hnutí ANO Faltýnkem, s takovými výmluvami od některých lidí, že když i ministr zdravotnictví „nedodržuje“ vládní nařízení, tak proč by je měli dodržovat oni sami?  

Informace, že by policisté museli řešit občany, kteří nedodržují nastavená pravidla ohledně nemoci covid-19 z důvodu rozporuplných vyjádření konkrétních osob, nemám k dispozici.

Jak jsou policisté nyní vybaveni při své každodenní práci na ulicích. Máte dostatek ochranných pomůcek a lidí, abyste svoji činnost zvládali? Jak vysoké je procento nakažených ve vašem krajském sboru? Nesetkáváte se s obavami zaměstnanců, že se při práci mohou infikovat?

Policisté mají pro výkon služby dostatek adekvátních ochranných prostředků pro různé situace, od běžných roušek, gumových rukavic, přes respirátory (FFP2, FFP3), až po celotělovou bio ochranu pro práci s případnými nakaženými covid-19. Tím, že v současné době máme policistů nemocných covid-19 nebo policistů v karanténě asi 400, panují mezi některými určité obavy z nákazy.
Nicméně policie zde není jen od toho, ať postihuje řidiče za přestupky, kontroluje parkování a stíhá pachatele trestné činnosti, ale také od toho, aby pomáhala tam, kde je potřeba.V tomto roce je to s ohledem na onemocnění covid-19 vyjádřeno velkým množstvím činností, např. repatriacemi občanů ze zahraničí, rozvozem ochranných pomůcek, trasování nemocných, poskytováním psychologické podpory veřejnosti, zajišťování potřeb samotným starším občanům a další úkoly, které znamenají pomoc celé společnosti, a to také ve spolupráci s nemocnicemi, zdravotnickými zařízeními a složkami integrovaného záchranného systému.
Přestože policistům hrozí riziko, potkávají se s mnoha lidmi a zasahují v exponovaném prostředí, plní své úkoly výtečně, bez připomínek, za což bych jim chtěl já, ze svého místa a snad i za celou veřejnost, poděkovat. Nesmírně si jejich práce v tomto těžkém čase vážím.

Podle názorů mnoha politiků i lékařských specialistů jsou prý vládní opatření vyhlašovaná mnohdy překotně a působí chaos. Zastáváte podobný názor? Orientuje se vůbec Policie ČR ve všech těch rozhodnutích, která se v poslední době mění prakticky každý týden? Vědí policisté v terénu, co mají vlastně kontrolovat?

Policisté jsou průběžně seznamováni se všemi platnými opatřeními. Obecně lze říci, že pokud jsou konkrétní opatření občanům srozumitelná, tak se policisté ve službě setkávají v drtivé většině s pozitivním ohlasem a prakticky bezproblémovým dodržováním stanovených opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…