Lidovec Benešík se byl podívat na mexicko-americké hranici a varuje: Trump bude se stavbou zdi proti imigrantům hodně narážet

20.01.2017 20:37

ROZHOVOR Že jedním z důvodu Brexitu byla migrační krize? „To je hloupost,“ tvrdí místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík a v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje důvody: „Přeneseně říkám, že v migrační otázce zastáncům Brexitu, kteří nakonec převážili, nevadil pákistánský muslim, ale polský katolík.“ Benešík také reaguje na názory amerického prezidenta Donalda Trumpa a komentuje plán stavby zdi s Mexikem. „Ploty už jsou tam asi dvacet let a opatření se dělalo na pokyn Billa Clintona,“ přidal zkušenost ze San Diega.

Lidovec Benešík se byl podívat na mexicko-americké hranici a varuje: Trump bude se stavbou zdi proti imigrantům hodně narážet
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ondřej Benešík

Vy jste zmínil v České televizi, že si myslíte, že s novým americkým prezidentem dojde ke změnám, ale neočekáváte „zemětřesení“. Přesto, Trumpův mluvčí Sean Spicer už avizoval, že nejen první den, ale i poté budou v prosazování agendy skutečné změny. Prezidentské příkazy avizoval už v pátek. Ještě před inaugurací zazněla v médiích velmi silná Trumpova prohlášení. Na vás to nepůsobí jako smršť nových postojů nebo přinejmenším rychlý start?

Možná to působí více mediálně než reálně. Mluvil jsem spíš o vazbách zahraničních. Že bude muset dělat v domácí politice poměrně velké změny nebo se o ně pokoušet, to je pravda. V ČT jsem mluvil primárně o transatlantické vazbě. Američané volili Trumpa primárně kvůli americké politice, nikoli kvůli zahraniční. My se na věc díváme stále prizmatem zahraniční politiky a vnějších vztahů.

Podle poradců Bílého domu během několika dní nařídí stavbu protimigrační zdi na hranici s Mexikem a omezí vstup pro občany určitých států. Myslíte si, že to bude tak horké?

Chce ukázat, že to, co slíbil, dodrží. Byl jsem o prázdninách v San Diegu na mexicko-americké hranici a mluvil jsem s šéfem pohraniční stráže. Ploty už jsou tam asi dvacet let a opatření se dělalo na pokyn Billa Clintona. Fungují tam tunely a mají kvůli nim i speciální jednotku. V těchto místech to samozřejmě dává smysl, protože snad sedmdesát nebo osmdesát procent nelegálních překročení hranic se děje právě tam.

Jedna věc se moc ale nezmiňuje. Vnímal jsem ze slov bezpečnostních složek, že bezpečnostní problém jsou migranti, ale hlavně drogy. Pašování drog, které přes oblast San Diega jsou pašovány do USA a pak do Evropy. V tomto ohledu mají různá omezující opatření svým způsobem význam i pro Evropu.

O čem mluvím, to je hustě osídlená oblast, kde vše dává smysl, ale pak je tam spousta pozemků, obrovské pouště a často jsou hraniční pozemky soukromé. V Americe je nedotknutelnost soukromého vlastnictví slovo boží. Trump bude hodně narážet. Plot je spíš symbol, že chce Ameriku chránil, a že chce mít pod kontrolou migraci.

Kritika kancléřky Merkelové za otevřenou politiku vůči běžencům, pochybnost, že by Británie nevystoupila, pokud by EU měla jinou migrační politiku... I to zaznělo od amerického prezidenta Trumpa. Obě strany ale deklarují, že chtějí po inauguraci začít s čistým stolem. Podaří se jim to?

Bude dobře, když se o to pokusíme. Trump Evropskou unii jako takovou moc nevnímá. Do této chvíle ji vnímal prizmatem bilaterálních vztahů s jednotlivými státy. Spíš se podle mě díval na Evropu takto, než jako na Evropskou unii.

Koneckonců, že má rodinnou vazbu do České republiky, může být pro nás výhoda. Hodně to kvituji. Česká republika z toho může zajímavě profitovat. Jeho bývalá žena je ze Zlínska a když se uvažovalo o ní jako o ambasadorce, to bych uvítal. Z pragmatických důvodů, mít tady někoho, kdo zná Českou republiku, byl naším občanem, vytočí na mobilu bývalého manžela, který je teď americkým prezidentem... Co si budeme povídat, to by nás asi posunulo do úplně jiné ligy. Osobní vazby hrají všude značnou roli.

Co se týká Merkelové, myslím si, že migrační politikou možná špatně, ale hasí požár někoho jiného. Běženci, uprchlíci a migranti měli být zadrženi, registrováni úplně někde jinde než v Německu. Kancléřka udělala velkou chybu, že otevřela náruč a v určitý moment způsobila asi větší pohyb, než byl pro většinu představitelný a zvládnutelný, ale vše začíná na hranicích hlavně v Itálii a v Řecku a tam dochází k chybě. Je zajímavé, že každý plísní kancléřku Merkelovou, ale zapomíná na to, jakým způsobem se věci odehrávají, nebo spíše nedějí v Řecku a v Itálii.

Spojovat Brexit s tímto krokem je otázka velké neznalosti. Aby se oni vůbec účastnili jakékoli migrační politiky EU, museli by se k tomu dobrovolně přihlásit. Jsou úplně mimo a nemusí je to zajímat. U nás se také šíří informace, že jedním z důvodů pro Brexit byla migrační krize. To je hloupost. To, co Britům vadilo, je naprosto legální migrace, která plyne z volného pohybu osob z členských států Evropské unie. Začali se tam hromadit Poláci, Rumuni, Maďaři, možná i nějací Češi. Přeneseně říkám, že v migrační otázce zastáncům Brexitu, kteří nakonec převážili, nevadil pákistánský muslim, ale polský katolík. Tady se Donald Trump trošku seknul, protože politika Angely Merkelové vůči uprchlíkům neměla na Británii žádný vliv, protože jsou automaticky mimo.

Běžte se projít po Londýně. Je to bývalá koloniální země. Radikálnější říkají, že tím, že Británie vystoupí z EU, se EU zbaví několika milionů muslimů. Ve Spojeném království je velká muslimská komunita už historicky. Británie je jedna z nejvíce multikulturních zemí obecně. Já to nekritizuji, takový je vývoj. Pak mi jen přijde, že Poláci, Slováci s Rumuny jim za to nestojí, aby tam mohli chodit… Neberu jim to, mají na to právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…