Lidovec Čunek má silné podezření ohledně již padlé koalice se Starosty: Nabízí se otázka, zda to nebyl úmysl, abychom se společně potopili

23.07.2017 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Před projektem koalice si jen kvůli tomuto názvu naši voliči na zadek ohromením nesedli,“ říká senátor Čunek v souvislosti s koalicí mezi KDU-ČSL a STAN, která byla tento týden zrušena. Vysvětlil, jak by to mělo být ohledně další spolupráce a promluvil i o nabídce, kterou dostal od Andreje Babiše. „Já si té nabídky velmi vážím. Nepřijal jsem ji ale, protože přece jenom jsem lidovec a svým krokem bych stranu poškodil,“ vysvětluje Jiří Čunek.

Lidovec Čunek má silné podezření ohledně již padlé koalice se Starosty: Nabízí se otázka, zda to nebyl úmysl, abychom se společně potopili
Foto: hns
Popisek: Jiří Čunek

Co budete dělat dnes o půlnoci?

Dnes mám celou řadu akcí. Takže o půlnoci budu možná ještě na cestě domů.

KDU-ČSL oznámila tento týden zrušení koalice se STAN. Co bude dál?

My počkáme na příští týden, kdy tu naši nabídku musí projednat STAN. Když ji nepřijme, tak KDU-ČSL půjde do voleb sama. Když ji přijme, tak půjdeme do voleb společně, tak jak byly dohodnuté kandidátky. To znamená, že oni budou mít šest lídrů v šesti krajích ze čtrnácti, plus samozřejmě další lidi na kandidátkách. Takže se vlastně z pohledu té dohody, kolik lidí a na jakých místech bude kandidovat, vůbec nic nemění.

A jak hnutí STAN reagovalo na toto rozhodnutí?

Nevím. Já jsem s nimi nemluvil osobně. Četl jsem jen reakce v médiích, které jste četli také.

Předseda STAN Petr Gazdík řekl: „My jsme ale nadále připraveni koaliční smlouvu dodržet a nabídnout voličům koalici KDU-ČSL a STAN jako sílu, která chce hájit svobody a demokracii v této zemi.“ Co na to říct?

Myslím, že svoboda a demokracie v této zemi není sice dokonalá, ale rozhodně tady je. A samozřejmě je potřeba usilovat o ni dál. Ale hájit svobodu a demokracii v naší zemi bude úplně stejně jak koalice, tak společná kandidátka KDU-ČSL a STAN. Občan určitě nepozná, jestli svobodu a demokracii hájí koalice KDU-ČSL a STAN nebo KDU-ČSL a STAN bez koalice.

Vyjádřil se i Vít Rakušan. Řekl: “Smyslem koalice je především nabídnout voličům sílu a odvahu. Odvahu udržet polistopadové hodnoty, odvahu, že společně můžeme dosáhnout ne deseti, ale dvanácti až patnácti procent. Výzva KDU-ČSL zásadně mění situaci a dostává ji do stavu, před kterým jsme koaličního partnera varovali.“ Co na jeho slova říkáte?

Já si myslím, že to je jenom jejich přesvědčení, že občan dokáže vnímat koalici a nekoalici. Občan vidí, že na kandidátce jsou napsaní určití lidé, kteří kandidují za STAN a KDU a už mu nesejde na tom, zda se jedná nebo nejedná o koalici, s tím žádné polistopadové hodnoty nesouvisí, to jsou věty navíc. Jsou to stejní lidé a budou dělat stejnou práci, jestli jsou v koalice nebo ne. Já chápu, že STAN, který má podporu jedno až dvě procenta a do Parlamentu se sám s největší pravděpodobností nedostane, tak vlastně do žádného rizika nejde. Dokonce se nabízí otázka, jestli za tím není nějaký úmysl. Abychom se společně potopili. Takový ten sebevražedný krok. Ale to doufám ne…

Jak se ukázalo, tak doposud STAN a bohužel ani KDU nepředvedli nic, co by voliče opravdu ohromilo. A já si myslím, že zásadně zhoubná myšlenka je, že nějaké významné promile voličů dokáže vnímat jako heroický čin, že někdo jde v koalici. Protože to pro voliče nemá vůbec žádný smysl. Volič chce, aby ti, kteří kandidují, byli věrohodní, mimo jiné i proto, že už mají nějakou historii, on je zná a může jim věřit. A věří, že oni udělají pro něj dobrou práci v Parlamentu, případně pak ve vládě… A jestli je to koalice, nekoalice… Jak se za těch pět měsíců, od té doby, co trvá diskuze o koalici, jasně ukázalo, tak to pro voliče, zdá se, nemá žádný význam.

Anketa

Vadí vám burkiny na českých koupalištích?

hlasovalo: 26634 lidí

Vy jste z jednání, na kterém se zrušení koalice dohodlo, odešel prý zhruba po dvou hodinách se slovy, že váš hlas už nebude potřeba. Co jste tím myslel?

Já jsem měl důležitou schůzku, kterou jsem nemohl už odvolat. Ale samozřejmě, odvolal bych ji, kdybych byl přesvědčen, že můj hlas ještě může o něčem rozhodnout. Z celé diskuze ale bylo naprosto zřejmě, že se ubírá směrem, který jsem já před měsícem nastolil. To znamená, že před projektem koalice si jen kvůli tomuto názvu naši voliči na zadek ohromením nesedli. Takže si myslím, že se máme chovat racionálně. Důležité pro obě strany je, že nabídneme velmi dobré kandidáty, kteří v minulosti už ukázali, že umí oslovit voliče. Znovu opakuji, zdá se, že pro drtivou většinu voličů jenom koalice je neuchopitelné, řekněme prázdné téma.

Pavel Bělobrádek řekl, že nechcete riskovat, že by tady mohla být vláda jedné strany a nechcete ignorovat zpětnou vazbu voličů. „Je tu možnost, že bychom ve sněmovně nebyli a toto je sázka na jistotu.“ Má pravdu? A je to tedy tak trochu strach z hnutí ANO?

Já se toho neobávám, že by tady mohla vládnout jedna strana. Myslím si, že důležité je, abychom splnili to, proč strany kandidují. Kandidují proto, aby zvítězily a pokud nezvítězí, aby se dostaly do Parlamentu a měly tam své zástupce, mohly vytvářet koaliční spojení, mohly mluvit do politiky, byť třeba i jen z opoziční role. Důležité je, aby mohly prosazovat svůj program, prosazovat to, co slibují voličům. Toto jsou ty hlavní důvody.

Pavel Bělobrádek také řekl, že po tomto kroku překročíte deset procent. Souhlasíte s ním?

Já mám stejný názor. Myslím si, že ten zásadní problém je, že když jsme řekli, že budeme koalice a budeme mít limit deset procent, tak se pět měsíců nikdo nebavil o ničem jiném. Dokonce ani ty dvě strany ne. A to si myslím, že je cesta k tomu, abychom se nedostali do Parlamentu. Protože občana opravdu nezajímá nějaká koalice. Občana zajímá, co pro něj tito lidé jsou schopni udělat. Zda jim věří, nebo nevěří. Nějaká koalice je pro něj prázdné slovo.

Jak vůbec vidíte blížící se volby? Podle předvolebních průzkumů má ANO opravdu velký náskok….. A co ČSSD, vyrovná ještě?

To nevím. Myslím si, že vyrovnat to nemůže. To by se musel stát buď nějaký zázrak, nebo by se na veřejnosti musely objevit nějaké tak dramatické, špatné zprávy pro Andreje Babiše, že by to voliče zásadně zasáhlo a změnilo jejich názor. No, myslím si, že kdyby Andrej Babiš umřel, nebo se rozhodl nekandidovat, tak pak by se ten náskok mohl vyrovnat. (smích) Ale já mu to samozřejmě v žádném případě nepřeji.

Vy jste prý už dvakrát dostal nabídku od Babiše, abyste vedl kandidátku ANO. Proč jste ji nepřijal?

Musím říct, že mne ta nabídka potěšila. Nepřijal jsem ji ale, protože přece jenom jsem lidovec, člen KDU-ČSL a svým krokem bych stranu poškodil. A to v žádném případě nechci. Já straně chci pomoct. A navíc, takto je to pro mne větší výzva – porazit silného. Já jsem nekandidoval do Parlamentu, ale kandidoval jsem proti hnutí ANO a ostatní konkurenci v kraji. Pro mne je to větší výzva soutěžit se svými soupeři ve smyslu spíš zasoutěžit si, než bojovat. Protože mnoho cílů máme společných a jak je vidět, umíme spolupracovat. Člověk musí i politiku a volby brát trošku s nadhledem, brát to jako soutěž, kde jeden vyhraje, druhý prohraje. Ale neznamená to, že jsme zásadní nepřátelé.

V médiích jste se také vyjádřil, že byste se dokázali dohodnout s A. Babišem na společné vládě. Celá řada politiků ale právě v posledních měsících mluví o tom, že vládnout s Babišem - rozhodně ne. Proč vy ano?

Já mám zkušenost, že když jsem prosazoval v diskuzi s Andrejem Babišem některé zásadní věci, které jsou pro mne a myslím i pro KDU-ČSL nepřijatelné, tak to pro něj není problém přijmout. A pak také v mnoha záležitostech, které se týkají boje proti těm, kteří rozkrádají tuto republiku, si myslím, že se shodneme. Moje zkušenost je taková, že ti, co tady nejvíc kradli, tak ti nejvíc bojují proti těm, kteří jim můžou utáhnout kohouty. A to je jedno, jestli je to ve městě nebo v kraji, nebo když jsem se dostal do vlády. A protože jsem byl pro ně takovýmto nebezpečím, tak předvedli to falešné obvinění atd, včetně těch pomluv, článků…. Myslím si, že je pro nás naprosto zásadní, aby tady policie a státní zástupci pracovali opravdu spravedlivě a ne aby pracovali pro některé kmotry, jak se to za času, kdy já jsem nastoupil v tom roce 2007 do politiky, stávalo. Domnívám se, že příchodem Andreje Babiše, který ty de facto ekonomické kmotry, lobisty atd. nepotřeboval, jim vyschly prameny. A tím podle mne pro demokracii v České republice udělal strašně moc.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…