Lidovec Heller má strach: Voliči Trumpa si neuvědomují, komu dali do rukou jaderný kufřík! Oslabení NATO, obětování východní Evropy...

10.11.2016 16:15

ROZHOVOR „Obávám se, že si lidé neuvědomují, komu dali do rukou jaderný kufřík," varuje v souvislosti s vítězstvím Donalda Trumpa mladý lidovec Šimon Heller. Zamyslel se například nad tím, co by mohlo Trumpovo zvolení znamenat pro Evropu. „Nikdo nevíme, co očekávat od Trumpa. Pokud například dostojí svým předvolebním slibům, když sliboval obětování východní Evropy, nepochybně by to byla pro celou Evropu zásadní změna v dosavadních vztazích,“ říká Šimon Heller. Prozradil také, co mají podle něj společného Miloš Zeman a právě Donald Trump.

Lidovec Heller má strach: Voliči Trumpa si neuvědomují, komu dali do rukou jaderný kufřík! Oslabení NATO, obětování východní Evropy...
Foto: hellersimon.cz
Popisek: Šimon Heller

Jak hodnotíte výsledky voleb v USA?

Američané vybírali mezi špatnou a ještě horší variantou a vybrali si tu ještě horší. Vybrali si člověka, který respektuje výsledek demokratických voleb pouze v případě, že vyhraje. A tak se i stalo.

Čím myslíte, že si Trump voliče získal a čím Clintonová naopak prohrála?

Hillary Clinton je dlouhodobě spjatá s politikou USA. Lidé zjevně chtěli změnu a tak volili proti Hillary Clinton. Obávám se, že si však neuvědomují, komu dali do rukou jaderný kufřík.

K urnám přišel rekordní počet voličů. Proč myslíte, že byl takový zájem?

Americké volby byly plné emocí a jak známo, více než konstruktivní debata zajímají lidi emoce. Trump i Clinton se celou kampaň osočovali ze všeho možného i nemožného a to zkrátka emoce budí. Když si porovnáte volby v roce 2012 mezi Obamou a Romneym, byla atmosféra úplně jiná. Oba kandidáti projevili respekt k protikandidátovi a tak to má dle mého názoru být.

V čem spatřujete největší rozdíl mezi tím, jak bude tento úřad zastávat Trump a jak by to na jeho místě činila Clintonová?

Primárně nikdo neví, jak bude prezidentský úřad zastávat Trump. Pokud by měl splnit všechny své proklamace před volbami, byla by to nepochybně velká změna. Nicméně určitě ne k lepšímu. Od Hillary Clinton se nepochybně očekávala jistá stabilita.

Co bude výsledek voleb, podle vás, znamenat pro Evropu?

Jak jsem již řekl, nikdo nevíme, co očekávat od Trumpa. Pokud například dostojí svým předvolebním slibům, když sliboval obětování východní Evropy, nepochybně by to byla pro celou Evropu zásadní změna v dosavadních vztazích.

K jakému prezidentu v minulosti USA má podle vás Trump nejblíž?

To ukáže až čas. Svým vulgárním jednáním, pohrdáním ženami a dalšími excesy se ale zatím nejvíce blíží Lyndonu Johnsonovi, který byl prezidentem USA v letech 1963-1969 za Demokratickou stranu.

Odpůrci Trumpa se bojí řady věcí, například prý jeho vztahu s Ruskem. Jak tento vztah a vztah k Číně vidíte vy?

Těžko hodnotit Trumpovy činy, když jsme slyšeli pouze nekonečná slova. Nicméně obavy z kroků Trumpa jsou namístě.

Mluví se o údajném možném oslabení NATO. Máme se toho bát?

Oslabení NATO by bylo velkou chybou a je to jedna z mnoha proklamací, kterou Trump v předvolebním boji používal.

Michael Žantovský ještě před sečtením výsledků na svém Twitteru napsal, že „svět, který jsme znali, skončil“. Je to jenom rétorika poražených, nebo můžeme být skutečně na prahu zásadní proměny světa? A co se vůbec dá od Trumpa očekávat ve světové politice?

Pokud kandidát na prezidenta řekne, že uzná výsledky voleb pouze tehdy, pokud vyhraje, pak ano, svět se změnil. Dnes totiž nevyhráli ani demokrati, ani republikáni, ani Američané. Dnes vyhrál Donald Trump. Samotní republikáni pak prohráli ve chvíli, kdy Trumpa sami nominovali. A řada z nich si to i uvědomuje.

V čem podle vás bude největší rozdíl mezi působením Trumpa a Obamy? A jak myslíte, že se bude Trump stavět například k Sýrii nebo k Ukrajině?

To právě nevíme. Od Trumpa jsme slyšeli řadu proklamací, ale je vysoce pravděpodobné, že většinu z nich realizovat nebude. Počínaje uvězněním Hillary Clinton, konče stavbou obří zdi na mexické hranici za peníze Mexičanů. Barack Obama byl naopak jasně předvídatelný.

A jak se toto vítězství podle vás „odrazí“ na uprchlické krizi?

Trump v předvolebních slibech hrál na protiuprchlickou notu. Lze předpokládat, že imigrační politika USA se změní.

Koho z našich politiků Trumpovo vítězství vyloženě potěšilo, je prezident Zeman. Co všechno mají tito dva politici podle vás společného?

Bude toho více, ale například vulgární a arogantní chování a značná dávka populismu.

Podporu Trumpa ještě před jeho vítězstvím vyčetl Zemanovi Zaorálek. Podle něj by bylo správné udržovat si dobré vztahy s oběma kandidáty. Co na to říkáte?

Volba prezidenta je vnitrostranická záležitost dané země. Druhou stranou mince je pak způsob, jakým to udělal, když se vulgárně vyjádřil o Hillary Clinton.

Když jsme u prezidenta Zemana. „Normální Američané nám ukázali, že lze porazit mocenský konglomerát prolhaných médií a nabubřelých pseudoelit,“ napsal mluvčí Ovčáček. „Dokažme i my v roce 2018, že umíme porazit souručenství médií a tzv. elit,“ uvedl Ovčáček. Chápete to tak, že se Zeman tedy skutečně chystá znovu kandidovat, a co na to říkáte?

Slovy ministra Hermana, nemá smysl komentovat zkazky nižšího státního úředníka, tedy pana Ovčáčka, kterého nikdo nevolil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…