Lídr KSČM v Jihomoravském kraji: Nepředpokládám zásadní úspěch extremistických stran

25.06.2016 14:32

V souvislosti s přístupem Rakouska k migraci může dojít k tomu, že přes naše území začne proudit mnohem více nelegálních migrantů. Jaká řešení KSČM v tomto případě navrhuje? A jak bude chtít čelit dalším problémům kraje? V roce 2012 skončila strana v Jihomoravském kraji na druhém místě. Nyní si zvolila jako lídra Iva Pojezného. Čím bude chtít oslovit voliče? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se také obul nejen do ministryně Valachové, ale i vicepremiéra Andreje Babiše. Proč? A jak nahlíží na spory uvnitř policie?

Lídr KSČM v Jihomoravském kraji: Nepředpokládám zásadní úspěch extremistických stran
Foto: kscm.cz
Popisek: Poslanec KSČM Ivo Pojezný

Ačkoliv nemá KSČM zastoupení v radě, čtyři roky jste se jako součást koalice podíleli na vládě v kraji. Co považujete za svůj největší úspěch?

V roce 2012 skončila KSČM na druhém místě hned za vítěznou ČSSD, která ovšem dala přednost koaličnímu vládnutí s KDU-ČSL. My jsme stáli před volbou, zda kývnout na nabídku spolupráce s ČSSD, nebo zůstat jako čistě opoziční strana. Zvolili jsme první variantu. Nejsme součástí koalice, nicméně všechny strategické body jsou s klubem KSČM v zastupitelstvu Jihomoravského kraje pravidelně ze strany ČSSD konzultovány a na naše případné připomínky je brán zřetel. Jsme rádi, že se nám daří plnit volební program, a pracovat tak pro občany alespoň touto cestou. Nelpíme ani nebudeme lpět na pozicích pro sebe – prvotní je pro nás plnit to, co jsme slíbili voličům. Jako velký úspěch považuji fakt, že je dnes KSČM respektována napříč politickými subjekty v krajském zastupitelstvu. Máme celou řadu odborníků, jejichž návrhy řešení jsou často vzorem pro ostatní – i když to sami nepřiznají. Navíc jsme to právě my, kteří vítají a podporují širokou komunikaci nad rozvojem kraje a nad potřebami občanů při hledání co nejlepších východisek.

Nyní kandidujete do krajského zastupitelstva jako kandidát na hejtmana za KSČM. Čemu byste se chtěl v krajském zastupitelstvu konkrétně věnovat a co případně konkrétně prosadit?

Jsem původní profesí kantor, takže přirozeně bych se chtěl věnovat zejména svému oboru. Otázka školství často stojí v pozadí, ale musíme si uvědomit, že vychováváme další generace, které budou muset uspět ve velmi silné konkurenci. Zároveň pracovní trh zoufale volá po mladých řemeslnících a technických odbornících. Určitě mi dá za pravdu ten, kdo v poslední době takového člověka sám potřeboval. Mně se třeba nedávno při sečení trávy pokazila sekačka a teprve u třetího opraváře jsem uspěl – sice s čekací dobou tři týdny, ale uspěl. Předchozí dva mě pro pracovní zaneprázdnění odmítli úplně. Kraj musí samo sebou řešit i další otázky. Například dopravu, sociální systém, zdravotnictví, turistický ruch, podporu vědy a výzkumu, meziregionální vztahy a tak dále. Ostatně všechny tyto body obsahuje i program KSČM pro krajské volby v Jihomoravském kraji. 

Jižní Morava je bohužel z hlediska nelegální migrace vstupním regionem do České republiky. Jak podle vás ovlivní imigrační politika krajské volby?

Vzhledem k tomu, že zatím naštěstí přes naši republiku neprochází žádné závratné množství nelegálních migrantů, tak si myslím, že toto téma nebude vybočovat z řady dalších. Pokud nějaká strana zvolí jako své téma jen migraci – a nebude říkat, co chce udělat pro funkční zdravotnictví, za co opraví silnice, co udělá s nezaměstnaností – nemá velkou šanci na úspěch.

Tyto volby budou asi specifické tím, že se očekává nástup nových, často extremistických stran. Otázkou je, kolik získají hlasů, a to i na úkor KSČM, a jak se strana postaví k povolebním vyjednáváním. Je pro vás koalice s extremisty přijatelná?

Jak jsem řekl výše – pro KSČM je zásadní volební program. Jsme strana, která je schopna vyjednávat s každým, komu jde o občany naší země, a s tím, kdo respektuje náš volební program. Pokud toho není schopen, netrváme na nějakých pozicích pro sebe. Ale uvidíme, jak voliči rozdají karty. Nepředpokládám nějaký zásadní úspěch extremistických stran.

Zasahuje aktuálně nějak uprchlická krize do života v kraji?

Zatím pouze velice okrajově. Bezpečnostním složkám se daří nelegální migranty v našem kraji odhalovat. Zároveň je ovšem nutné podotknout, že jde o velmi malý počet osob, který k nám proudí. To se ovšem může radikálně změnit a Jihomoravský kraj musí být na tuto možnost trvale připraven.

Podle celorepublikového předsedy strany Vojtěcha Filipa je nutné řešit případnou změnu bezpečnostní situace kraje, který zajišťuje státní hranice se sousedy, zejména s Rakouskem. Co konkrétního si pod tím představit?

Navazuji tím na vaši předchozí otázku. Rakousko má totiž zásadně odlišnou migrační politiku ve srovnání s Německem, kde kancléřka v podstatě do Evropy pozvala statisíce lidí a nyní si s nimi neví rady, tak se snaží prostřednictvím kvót a jiných nesmyslů přerozdělit tyto osoby i státům, které žádné takové gesto neučinily. Právě v souvislosti s přístupem Rakouska k migraci může dojít k tomu, že přes naše území začne proudit mnohem více nelegálních migrantů.

Zemědělství je pro jih stěžejní odvětví. Loňská extrémní sucha zatloukla další pomyslný hřebíček do bytelné rakve českého zemědělství. Zatímco dříve jsme se těšili potravinové soběstačnosti, dnes musíme většinu produktů dovážet ze zahraničí. Jak se sucha a úpadek českého zemědělství projevují na životě v kraji? A hlavně jak se tomu budete snažit případně zabránit?

Po roce 1989 nám tehdejší mocipáni vykládali, že potravinová soběstačnost je přežitek. Začala tehdy postupná likvidace zemědělství, která postihla zejména venkov, kde byly v družstvech zaměstnány často celé rodiny. Samozřejmě že si dnes ne všechno můžeme vyprodukovat sami, ale spoustu komodit, které se k nám nyní dovážejí ze zahraničí, jsme schopni zabezpečit z našich zdrojů. A dovolím si tvrdit, že kvalita tuzemské produkce je velmi vysoká a často převyšuje dovážené zboží. V tomto ohledu si zaslouží čeští a moravští zemědělci poklonu. Co se týká otázky sucha a udržení vody v krajině, tak je to jeden z bodů volebního programu KSČM. Cílem je nejen zadržet vodu v krajině, ale zároveň zabránit povodním.

První místopředseda KSČM Petr Šimůnek nedávno v rozhovoru pro Haló noviny řekl, že kampaň KSČM bude zejména kontaktní. Kdy a kde se s vámi budou moci občané v nejbližší době setkat?

Kandidáti KSČM obecně volí kontaktní kampaň, neboť je podle nás mnohem lepší, když politici o svých vizích a programu debatují s konkrétními lidmi tváří v tvář. To neznamená, že bychom na další kanály, jak se dostat k voličům, rezignovali. V rámci jihomoravské kampaně budeme využívat i sociální sítě a internet a občany oslovíme také materiály, které jim půjdou do poštovních schránek. Co se týká konkrétních termínů a míst, aktuálně ladíme termínový seznam. Občanům bych doporučil sledovat krajské facebookové či webové stránky KSČM či můj osobní facebookový profil – tam jsou vždy aktuální informace.

Nyní se v závěru zaměříme na aktuální dění a vaši práci ve sněmovně. I přes veto prezidenta sněmovnou prošla novela školského zákona, která rozděluje nejen politiky, ale i veřejnost. Co pozitivního, ale i negativního od ní očekáváte?

Já jsem – na rozdíl od paní ministryně – profesí speciální pedagog a ve školství jsem se pohyboval takřka 30 let, takže si dokážu představit, jaké dopady bude mít tato novela jak na žáky a studenty, tak i na samotné kantory, města či obce. Nechápu, proč paní ministryně Valachová tak sveřepě trvá na asi nejspornější problematice minulé novely školského zákona – inkluzi. České školství se 26 let stále reformuje, zavádějí se novinky, přebírají se modely ze zahraničí, a jaký je výsledek? Klesající úroveň vědomostí žáků! Do toho naštvaní kantoři, kteří musejí neustále reagovat na nové a často nesmyslné požadavky. Byl bych rád, kdyby se experimentování vyhnulo speciálnímu školství, které je u nás na vysoké úrovni, a dovolím si říct, že i děti v nich vzdělávané jsou mnohem spokojenější, než by byly v klasické základní škole. Určitým pozitivem naopak vidím snahu zaměřit se na předškolní vzdělávání – i když zde měla paní ministryně svůj záměr konzultovat s městy a obcemi jakožto zřizovateli těchto zařízení. Nerozumím ale pak tomu, že novela počítá se vzděláváním dětí školou povinných individuálně doma. Škola totiž není „nalévárnou“ informací, ale také důležitým socializačním prvkem, kde se dítě učí spolupráci, navazuje mezilidské vztahy a poznává „reálný“ svět.

O odchodu ANO z koalice neslyšíme z úst předsedy Andreje Babiše poprvé. Domníváte se ale, že některá z koaličních stran má kutečně zájem na tom, aby se koalice rozpadla?

Předseda hnutí ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš často přijde s nějakým prohlášením a za pár hodin je vše jinak. Ostatně poprvé si toho občané mohli všimnout, když před volbami silácky prohlašoval, že vládnout nechce a v Poslanecké sněmovně chce sedět v opozici. A nejen slovy, ale i činy se hnutí ANO odkopalo. Stačí se podívat, jak plní své volební sliby. ANO chtělo zatočit s korupcí, a když měli zástupci této strany možnost hlasovat pro zásadní protikorupční zákon, který KSČM předložila, tak se spolu s ČSSD (která tento bod měla také v programu) zalekli a předložili sice jinou, nicméně podle našeho soudu neúčinnou verzi. Takže je možné, že podobných prohlášení ze strany ANO budeme do krajských voleb svědky ještě několikrát, ale výsledek bude stejný jako v nynější kauze – žádná změna se nekoná.

Co si vy sám myslíte o reorganizaci policie?

Já bych si hlavně přál, aby policie v naší zemi fungovala. Aby se občané cítili bezpečně, a naopak aby tuneláři a zločinci zamířili tam, kam patří – tedy za mříže. K samotné reorganizaci se mohu vyjádřit jen na základě informací z tisku. Tím narážím na první problém, který podle mého soudu nastal. O takto zásadních změnách totiž měl být informován alespoň výbor pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny. Nesmí se také stát to, aby funkčnost policie a vyšetřování kauz záviselo pouze na jednom člověku. Policie a bezpečnostní sbory musejí fungovat jako celek systémově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…