Lídr SPD Urban: Plyn i elektřina napřímo. „SPD už zahájilo s Viktorem Orbánem první jednání.“

23.09.2022 12:27 | Rozhovor

Lídr společné kandidátky hnutí SPD, Trikolora a PES Jiřího Janečka, rodák z pražských Vinohrad, Dr.-Ing. Milan Urban hodnotí uplynulou předvolební kampaň. Zároveň apeluje na voliče, aby nepromrhali své hlasy volbou uskupení, jejichž hlasy stejně podle jeho názoru propadnou. „Pokud chceme skoncovat s aktivismem pražského magistrátu, je potřeba podpořit kandidátku hnutí SPD,“ říká a zároveň naznačuje možné povolební spojenectví na magistrátu s Patrikem Nacherem a hnutím ANO.

Lídr SPD Urban: Plyn i elektřina napřímo. „SPD už zahájilo s Viktorem Orbánem první jednání.“
Foto: SPD
Popisek: Dr. Ing. Milan Urban, jednička kandidátky SPD, Trikolory, Hnutí PES a nezávislých společně pro Prahu do Zastupitelstva hlavního města Prahy

Končí předvolební kampaň a začínají volby. Jaké máte před rozhodujícím momentem pocity?
 
Určitě dobré. Myslím, že kampaň se nám v Praze povedla, naši členové se mimořádně zapojili a každý den jsme měli v ulicích mezi 6 až 10 petičními stánky, na kterých jsme rozdávali naše materiály, kterých jsme v ulicích rozdali statisíce. Lidé na ulicích také reagovali velmi dobře, je vidět, že nespokojenost s vládou Petra Fialy je enormní. Proto je potřeba, aby v pátek či v sobotu vyrazili do volebních místností a dali to svým hlasováním vládním stranám pocítit i v konkrétní rovině.
 
Jak odhadujete šance vaší společné kandidátní listiny hnutí SPD, Trikolora a PES s podropou Manifest.cz, národních socialistů, Zemanovců a Akce D.O.S.T. ve volbách na pražský magistrát?
 
V zásadě se ukazuje, že v pražských volbách budou dvě zásadní proměnné, a to, jestli se podaří uspět hnutí STAN, které se po korupčních skandálech v průzkumech propadlo pod pětiprocentní hranici a pak také, nakolik se podaří uspět naší kandidátce. Nikdo jiný z nemagistrátních stran nemá podle průzkumů šanci ve volbách na magistrát uspět. Mám tu tedy jeden výrazný apel na voliče: pokud chceme skoncovat s aktivismem pražského magistrátu, je potřeba podpořit kandidátku hnutí SPD. To platí zvláště pro voliče, kteří váhají mezi volbou naší kandidátky a někým jiným. Z neaktivistických stran se na magistrát určitě dostane hnutí ANO, hnutí SPD balancuje kolem pětiprocentní laťky, nutné pro úspěch. Ten, kdo protentokrát upřednostní hnutí SPD před hnutím ANO tak vlastně napomůže prosazování neaktivistické politiky, kterou reprezentuje i hnutí ANO. Bez hnutí SPD na magistrátu nebude hnutí ANO, ani Patrik Nacher puštěn jinam než do opozice. A to nechceme.
 
Máme tomu rozumět tak, že v případě volebního úspěchu chcete spolupracovat s hnutím ANO?
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…