Marek Benda: V ANO je mnoho poslanců, kteří poslouchají Babiše, ale přitom přemýšlejí

22.11.2017 14:41

ROZHOVOR Hnutí ANO se v případě mandátového a imunitního výboru zachovalo podle sněmovního matadora Marka Bendy z ODS hluboce netakticky, protože zbytečně upozornilo na problém s Andrejem Babišem a hrozbou jeho vydání k trestnímu stíhání.

Marek Benda: V ANO je mnoho poslanců, kteří poslouchají Babiše, ale přitom přemýšlejí
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda

Benda uvažuje nad jednáním představitelů hnutí ANO, kteří se snažili získat kontrolu nad klíčovým sněmovním výborem, který bude Sněmovně doporučovat, jak má hlasovat o zbavení imunity dvou nejvyšších představitelů hnutí ANO.

Policie včera znovu požádala o vydání představitelů hnutí ANO, Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, kvůli dotaci na Čapí hnízdo. Babiš prohlásil, že je překvapen rychlostí a urputností policie, což prý svědčí o tom, že jde o čistě politickou kauzu. A prohlásil, že Sněmovna není ještě ustavena, takže žádost nemůže nikdo převzít. Připadá vám také, že policie reagovala příliš rychle?

Je evidentní, že policie na možnost podat žádost o vydání čeká. A je to zcela pochopitelné, protože to je věc, která běží tři měsíce. Po dvou měsících bylo stíhání na měsíc přerušeno, než se sejde nová Sněmovna. Jsem u policie zvyklý na to, že tak trochu netuší, že se žádost adresuje předsedovi Sněmovny, a posílá to ještě před tím, než je předseda zvolen. Oni vnímají trestněprávní předpisy, už ne ty ústavní a další souvislosti. To mne ale nepřekvapuje, a dokonce mne nepřekvapuje ani Babišova reakce. Je to evidentní už z toho, jak se hnutí ANO snažilo spolu s komunisty manipulovat mandátovým a imunitním výborem, protože z trestního stíhání Babiše má hnutí ANO velké obavy.

Jste v této souvislosti rád, že se ve Sněmovně po bouřlivém dohadování podařilo prosadit, aby v mandátovém a imunitním výboru měly zastoupení všechny parlamentní strany, tedy i ty nejmenší jako TOP 09 a STAN? A proč je to podle vás tak důležité, když výbor jen dává doporučení Sněmovně, a o vydání poslanců pak stejně rozhodují všichni zákonodárci?

Nám jako ODS by to mohlo být úplně jedno, my bychom tam měli zastoupení v každém počtu, protože máme dostatek poslanců díky silnému volebnímu výsledku. Ale pokládali jsme za správné, aby zastoupení zrovna v tomto výboru, který je neveřejný, a tím pádem jen ti, kteří jsou jeho členy, mohou nějaké informace odnést do svých poslaneckých klubů, měly všechny politické strany. Bylo by naprosto nestandardní – a nikdy to tak nebylo – aby tam neměla některá z parlamentních stran své zástupce. Byla to podle mne ze strany ANO snaha od prvního okamžiku manipulovat Sněmovnou a zkoušet, jestli by si nedokázali zrovna v tomto výboru, který je klíčový pro projednávání některých kauz, vytvořit výhodnější pozici. A je docela dobře, že to udělali tak špatně, protože ten počet třináct, který navrhl komunistický poslanec Kováčik, byl tak nesmyslný a nemohl fungovat, že od toho ustoupili. Takže Sněmovna začala porážkou mocenského bloku ANO, SPD a komunisté.

Byla to otázka náhlé velkorysosti vůči opozici, nebo jen obava z možného zablokování jednání Sněmovny a pozdržení jejího ustavení?

Bylo evidentní, že kdyby se podařilo prosadit jen třináctičlenný mandátový a imunitní výbor, tak ho opravdu není možné podle našeho jednacího řádu naplnit, to znamená, že by volební komise musela přijít s tím, že je výbor potřeba o jednoho člena navýšit, což by se o nějaké dny zdrželo. To byl jeden důvod, který je vedl k tomu, aby od toho ustoupili. Současně si myslím, že v hnutí ANO je plno lidí, kteří sice poslouchají svého šéfa, ale přemýšlejí, takže jim to trochu bylo trapné, proto se rozhodli k této – možná – velkorysosti, nebo jak to nazvat.

To nebyl jediný problém, který se v souvislosti s třináctičlenným mandátovým a imunitním výborem objevil. Podle výpočtu poměrného zastoupení to vycházelo tak, že by na dva poslanecké kluby – SPD a Piráty – připadalo jeden a půl člena. Když chtěl předseda volební komise za ANO Martin Kolovratník tento problém řešit hlasováním, vy i poslanec za Piráty Vojtěch Pikal jste ho museli upozornit, že by to bylo v rozporu se zákonem. Nepřekvapilo vás, že poslance za ANO, který je už ve Sněmovně čtyři roky, musel poučit nováček, který je ve Sněmovně necelý měsíc?

Poslanec Pikal byl evidentně dobře připraven, já jsem pak za ním šel a řekl jsem mu, že oceňuji, jak si to stihl nastudovat. Mně to připadalo trochu jako lenost od představitelů hnutí ANO, ale to samé předvedl poslanec za komunisty Pavel Kováčik, který je ve Sněmovně ještě mnohem déle. Navrhl řešení, které opravdu není v souladu se zákonem. Mám pocit, že představitelé hnutí ANO k tomu přistupují velmi liknavě a s tím babišovským pocitem, mám-li většinu, můžu všechno. A ono tak úplně v demokracii neplatí, že když někdo má většinu, může všechno.

Co říkáte tomu, že vám poslanci za ANO i KSČM předhazovali, a zřejmě to nebude naposledy, vytvoření Demokratického bloku? Argumentovali tím, že jako blok v mandátovém a imunitním výboru zastoupení máte, byť by tam nebyli členové TOP 09 a STAN.

My jsme jasně deklarovali, že sdružování pro účely volebního řádu je přípustné. Sdružili jsme se, protože ty malé kluby by neměly vůbec žádný nárok na zastoupení. Tím pádem by ze všeho vypadly. Chtěli jsme, aby takový nárok získaly. Ale to v žádném případě neznamená, jak se nám snažili vnutit, že ty kluby se budou moci vzájemně informovat, že budou zasedat společně, tak to není. Je to věc, kterou jednací řád zná a povoluje, v roce 2006 už byla použita. Je možné, aby se za účelem obsazení orgánů Sněmovny malé kluby přidružily k nějakému většímu, což se v této chvíli stalo v té demokratické platformě.

Proč chtělo hnutí ANO za každou cenu obsadit mandátový a imunitní výbor hlavně členy svého hnutí a spolupracujících stran, když o vydání poslanců k trestnímu stíhání rozhoduje celá Sněmovna?

To se ptejte jich. Já jsem tenhle typ jejich ataku hned na první schůzi pokládal za nerozumný, upozorňující na problém, který reálně mají, a v ničem jim nepomáhající do budoucna. Nerozumím, proč tak činí, já bych tak určitě nečinil.

Myslíte, že to bylo z jejich strany netaktické?

Myslím, že bylo hluboce netaktické vyvolat první bitvu ve věci, ve které jsem hluboce zranitelný, a ještě ji prohrát. Ale oni si určují svoji taktiku a strategii.

Piráti vytkli stranám, které požadovaly zřízení osmnáctičlenného mandátového a imunitního výboru, že nakonec přistoupily na devatenáct členů, jak po sporech navrhli komunisté, protože se tak navýšil i počet členů za hnutí ANO. Obávají se, že se tak snižuje pravděpodobnost vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Pro vydání jsou dnes členové Demokratického bloku, zřejmě i sociální demokraté, Tomio Okamura z SPD prohlásil, že budou pro vydání, pokud nebudou v žádosti nějaké nové údaje. Jak byste šanci, že budou představitelé ANO zbaveni imunity, tipoval?

To se fakt relativně špatně odhaduje. Myslím, že SPD něco řeklo, všichni poslanci za hnutí ANO neřekli jednoznačně, že nebudou pro vydání svého šéfa hlasovat. Nějaký čas, než se bude rozhodovat, ještě uplyne. Výtka Pirátů mi přišla, upřímně řečeno, naivní a dětinská. My jsme samozřejmě hlasovali nejdříve pro 18 členů, ale když to neprošlo, hlasovali jsme také pro 19 členů. Prostě je dětinské trucovat s 22 hlasy, že jsem něco neprosadil. Mohu se tvářit, že jsem poslední spravedlivý, ale takhle politika nefunguje. Pro nás byl samozřejmě zajímavější výsledek 19 členů než 11 nebo 13, jak ANO a komunisté původně navrhovali.

Koho ODS nominovala do mandátového a imunitního výboru?

Mirku Němcovou a mne.

Představitelé ANO se rozhodli, že budou „přidělovat“ místa ve vedení Sněmovny za vstřícnost a spolupráci s jejich hnutím. Místopředsedy tady mají jisté komunisté, okamurovci, Piráti kvůli podpoře Radka Vondráčka na předsedu Sněmovny a podle informací i sociální demokraté. Vy jste druhá nejsilnější strana v dolní komoře, máte dohodnuto, když jste stáhli nominaci Petra Fialy na předsedu Sněmovny, že budete mít alespoň místopředsedu?

My jsme jasně deklarovali, že Petra Fialu na post místopředsedy nominovat budeme. Domluveni nejsme na ničem, protože vítězné hnutí ANO se s námi na ničem nedomlouvá. Takže uvidíme, co bude. Hodně věcí bude záležet na většině, která vypadá, že je někde jinde, než jsme my.

V minulosti bylo vždycky před zahájením ustavující schůze Sněmovny jasné, kolik a jakých sněmovních výborů bude, kdo je povede, kolik budou mít členů, kolik bude místopředsedů Sněmovny. Jak to je tentokrát?

Žádná taková dohoda, pokud vím, není. Pokud existuje mezi nějakými stranami, nevím, my v ní účastni nejsme. Možná nám něco sdělí. Až bude zvolen předseda Sněmovny, který navrhuje místopředsedy, uvidíme, co navrhne, jestli ze Sněmovny zazní nějaké jiné návrhy a co nakonec bude schváleno. V pátek se asi dostaneme k ustavení výborů. Zatím mám pocit, že to směřuje k tomu, že zůstanou stávající výbory, že se nebudou rozšiřovat, ale je to spíš pocit z veřejných vyjádření než z toho, že by nám to bylo oficiálně řečeno. Opravdu nevím, co ANO má v hlavě, jestli má zajištěnu většinu. Nepochybně už mají zajištěnu většinu na volbu předsedy Radka Vondráčka, ale jestli ji mají na další věci a přestanou se s demokratickou opozicí vůbec bavit, teprve uvidíme. Já věřím, že tomu tak nebude, ale i to se může stát, jsem na to připraven.

Jak byste vnímali, kdyby váš předseda nebyl zvolen místopředsedou Sněmovny, že jako druhá nejsilnější parlamentní strana byste neměli zastoupení ve vedení Sněmovny?

Vnímal bych to zejména jako naprosté popření toho, co všichni deklarovali, včetně toho, že všichni Radka Vondráčka volí proto, že hnutí ANO vyhrálo volby, ne proto, že s hnutím ANO jdou do koalice. My nepochybně své kandidáty za demokratickou platformu představíme a uvidíme, kdo bude zvolen. Já bych nepředjímal. Doufám, že hnutí ANO spíš nepřistoupí na to, aby úplně ignorovalo druhou stranu.

Dá se z těch prvních hodin jednání Sněmovny odhadnout, jak bude probíhat celé volební období? Bude to jako ve firmě, kde bude rozhodovat jeden šéf, nebo věříte tomu, že se hnutí ANO přizpůsobí parlamentním zvyklostem a bude dodržovat demokratické zásady?

Ve Sněmovně je přes sto dvacet nových poslanců. To je strašně moc, to se nikdy v historii nestalo. Jsou tam de facto dvě úplně nová hnutí, Piráti jednoznačně, SPD také, kromě tří poslanců, kteří tam byli v minulém volebním období. Takže odhadnout, jak se bude chovat tato Sněmovna, je těžké. Parlamentních zvyklostí není nijak mnoho, řada věcí je upravena jednacím řádem, který poměrně přesně popisuje, jak nemohou být minimálně v poměrných orgánech obejity výsledky voleb. Tam je to neměnné, dokud se nezmění jednací řád.

reklama

autor: Libuše Frantová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…