Marek Benda k zášti ODS a TOP 09: Oni si z nás dělají legraci

29.05.2013 4:44

Ve středu se má Ústavní soud zabývat stížností skupiny poslanců a senátorů zejména z řad ČSSD k restitucím církevního majetku. Poslanec ODS Marek Benda věří, že ústavní soudci zákon nezruší. Jako místopředseda regionálního sdružení ODS v Praze také kritizuje krok nyní už bývalých koaličních partnerů na pražské radnici, kteří odvolali Bohuslava Svobodu z postu primátora hlavního města.

Marek Benda k zášti ODS a TOP 09: Oni si z nás dělají legraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

„TOPka nepředvedla nic. Už samotný fakt, že na příštího primátora mají týden po shození Bohuslava Svobody čtyři kandidáty, je přece absurdní,“ upozorňuje šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda ParlamentníListy.cz, že si TOP 09 není schopná ze svého středu vybrat jednu výraznou osobnost.

Neobáváte se, že může rozhodování některých ústavních soudců, kteří se ucházejí o znovuzvolení, ovlivnit kritika senátorů ČSSD ke kandidatuře jednoho z nich - Miroslava Výborného - za to, že se v minulosti postavil proti zrušení zdravotnických poplatků, na které si stěžovali také sociální demokraté?

Já vím, že tyto obavy jsou vznášeny pravidelně, jestli máme připustit opakování funkčního období ústavních soudců, jestli v posledních letech nebudou příliš poplatní prezidentovi nebo Senátu, ale já věřím tomu, že to tak nebude.

Doufáte, že Ústavní soud nevyhoví žádosti na zrušení zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi?

Myslím, že zákon o církevních restitucích nezruší. Pokládám za velmi nepravděpodobné, že by ho zrušil.

Co říkáte jako poslanec za Prahu a místopředseda regionálního sdružení ODS situaci na pražské radnici?

Já se tím zabývám v posledních čtrnácti dnech deset hodin denně, takže z toho nemám vůbec žádnou radost. Ale TOP 09 se prostě rozhodla, že rozbije fungující spolupráci a že se spojí se sociální demokracií. Je to její právo, samozřejmě. Ale jde o její žárlivost na pražského primátora Bohuslava Svobodu. Nadále trváme na tom, že pokládáme pravicovou koalici za lepší, ale jestli oni budou chtít nějakou jinou, tak se nedá nic dělat, bude nějaká jiná.

Proč se tedy nechcete v zájmu zachování pravicové koalice na pražské radnici vzdát křesla pražského primátora? Nemá na to přece jen TOP 09 morální právo, když vyhrála v Praze volby? Není to důvod, proč ustoupit?

Ne. My jsme se domluvili, že máme primátora a menšinu v radě a TOPka nepředvedla nic. Co ty její postavy předvedly? Svědčí o tom už samotný fakt, že na příštího primátora mají týden po shození stávajícího primátora čtyři kandidáty. To  je přece tak absurdní, že si nejsou schopni sami vybrat. To si z nás dělají legraci.

Co myslíte, že bylo pravým důvodem rozpadu koalice v Praze? Představitelé TOP 09 to zdůvodňují rozhádaností pražské organizace ODS, ale spory v ní byly přece největší v době, kdy se koalice ODS a TOP 09 na radnici uzavírala, ne?

Ano, to je přesně tak, spory uvnitř pražské organizace strany probíhaly v době,  když se koalice tvořila. Všechno, co uvádí TOP 09, jsou zcela zástupné důvody, není jediný materiál, který by neprošel pražským zastupitelstvem. Jaké jsou pravé důvody, nevím. Jestli si chce někdo z nich pověsit na krk řetěz primátora nebo jestli Kalouskovi analytici dospěli k názoru, že je dobré rozsekat Prahu, to já netuším, na to se ptejte jich.

Zastupitelé TOP 09 tvrdí, že nemohli v radě prosadit nic, i když v ní měli většinu. Je to opravdu tak?

Z obou stran bylo právo veta, což byla rozumná věc. Ale většina věcí, na které si tak stěžují, patřila do jejich kompetence. Věcné důvody, které uvádějí, jsou naprosto zástupné. Upřímně řečeno, jediná věc, za kterou je pražská rada obviněna a za kterou je zahájeno trestní řízení, je věc, kterou měla na starosti jejich radní, nikoli naše.

Myslíte si, že rozpad pravicové koalice v Praze může u pravicových voličů, kterých byla vždycky v Praze většina, uškodí spíš občanským demokratům kvůli ztrátě primátora, nebo TOP 09, která zřejmě uzavře dohodu o spolupráci s pány Petrem Hulinským, Miroslavem Pochem a Karlem Březinou z ČSSD, s nimiž odmítl spolupracovat i jejich stranický kolega – senátor Jiří Dienstbier?

To uvidíme. Já bych teď strašně nerad spekuloval, co to udělá s volbami, co se stane. Přesto si myslím, že primátor Bohuslav Svoboda byl nejpopulárnějším hejtmanem v České republice a že takového primátora odvolávat jen kvůli vlastním ambicím a vlastní představě důležitosti je prostě chyba toho, kdo to udělal.

Neobáváte se, že odchod ODS do opozice může negativním způsobem ovlivnit situaci v pražské organizaci strany? I když se hovořilo o jednotě ODS a jejím stmelení po „zradě“ TOP 09, některé věci tomu nenasvědčují. Spíš se zdá, že kritici pana Svobody zvedají hlavu, vezměme si volání poslance Borise Šťastného po rezignaci Svobody z čela pražské ODS, nebo postoj dvou zastupitelů ODS, kteří neopustili jednání zastupitelstva při odvolávání primátora jako většina klubu.

Já si myslím, že tento útok naopak pražskou ODS sjednotil. Jestli je někde problém, tak je to jen na Praze 10, ten je tam už od začátku, protože se rozhodli jet v nějaké jiné linii. To byli jejich dva zastupitelé, kteří nevstoupili do klubu ODS na radnici a jednali v rozporu s usnesením regionální rady ODS. Jinak zatím všechno, co se ve straně v Praze projednává, prochází naprostou jednotou. Kromě Prahy 10.

Z Prahy 10 je i poslanec Boris Šťastný…

Přesně tak.

Ztráta vlivu v Praze je pro ODS po dvaadvaceti letech nepochybně velmi nepříjemná a bolestná. Jaký vliv může mít rozpad koalice ODS a TOP 09 na celostátní politiku, na spolupráci obou stran na vládní úrovni?

Doufám, že jsme všichni profesionálové a že umíme od těchto věcí odhlédnout. To, že spolupráce ODS a TOP 09 nebude skvělá, to prostě v tom posledním roce do voleb nebude.  Ale musíme být profesionálové.

Myslíte si, že ještě vláda dokáže do voleb vůbec něco společnými silami zásadního prosadit?

Myslím si, že ano.

A co by to podle vás mělo být?

Vláda musí prosadit doprovodnou legislativu k občanskému zákoníku, která tady je, má celou řadu dalších zákonů včetně zákona o státním zastupitelství nebo o státních úřednících, které přinese do sněmovny. Já věřím tomu, že většinu z toho prosadí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…