Martin Bursík, kandidát TOP 09: Kradou nám Václava Havla. Je válka, proti Putinovi platí síla. Tudíž podporuji tento vojenský návrh

06.08.2014 6:47 | Zprávy

ROZHOVOR Martin Bursík, předseda Liberální ekologické strany, oznámil kandidaturu do Senátu s podporou TOP 09, která ho nominovala. Jeho hlavními tématy jsou ochrana životního prostředí a lidských práv. ParlamentníListy.cz se ho mimo jiné zeptaly na vývoj na Ukrajině a na jeho názor na sankce vůči Rusku.

Martin Bursík, kandidát TOP 09:  Kradou nám Václava Havla. Je válka, proti Putinovi platí síla. Tudíž podporuji tento vojenský návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Ohlásil jste kandidaturu na senátora s podporou TOP 09. Proč jste se rozhodl k tomuto kroku a čím chcete oslovit své voliče?

Rozhodl jsem se kandidovat do Senátu už před velmi dlouhou dobou. Jde o senátorský obvod, kde jsem vyrostl a kde žiji. Na základní školu jsem chodil v Praze 1, na gymnázium v Praze 7, na vysokou školu v Praze 2, všechno v mém senátorském obvodu. Poznal jsem Senát jako ministr životního prostředí, kdy jsem tam docházel se zákony. Byl jsem s nimi v Senátu velmi úspěšný. Atmosféra je tu věcnější než v Poslanecké sněmovně. Vím, že se v Senátu něco skutečně udělat dá. Jsem si vědom toho, že lidé mají k Senátu spíše negativní vztah, ale Senát nepatří do koše. Ukáži, že mandát senátora lze vykonávat jinak. Vazba senátora na volební obvod může a měla by být daleko užší.

Takže vedle témat celostátních a globálních je důležité se hodně starat o svůj volební obvod. Moje představa je být senátorem primárně pro občany Prahy 1, Prahy 7 a částí Prahy Hradčany, Bubeneč, Sedlec a Suchdol. Chtěl bych vytvořit tak úzkou vazbu, aby se lidé na mě obraceli po celých šest roků. Včetně starostů městských částí. Což by se se odrazilo ve zlepšení žití v těch městských částech, kterých se to týká. Celý život se věnuji ochraně životního prostředí, což je moje hlavní téma. V Senátu teď není nikdo, kdo by byl na životní prostředí expertem. Je to bohužel vidět na výsledcích legislativy. Prochází tam zákony, které životnímu prostředí neprospívají, nebo jsou dokonce škodlivé.

Druhé téma, které je se mnou spojené, je ochrana lidských práv. Jde v podstatě o havlovské téma. Česká republika by se měla ozvat, když dojde kdekoliv k porušení lidských práv. Neměla by kalkulovat a chytračit, zda-li je to, či není výhodné. Když jsme sami žili v totalitě, vážili jsme si každého, kdo se ozval nezištně na naši ochranu. S touto životní zkušeností bychom se tak měli chovat i my. Tohle ve vztahu k Rusku, Tibetu a Číně bohužel selhává. Dnešní politická reprezentace chytračí a, s prominutím, krade nám samu podstatu naši identity, kterou zemi vetkl Václav Havel, totiž že jsme principální a je na nás spolehnutí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…