Martin Bursík nám po volebním neúspěchu vysvětloval, proč si Zeman tak rozumí s Babišem. Měli bychom prý mít opravdu strach

12.10.2014 14:32

ROZHOVOR Předseda Liberální ekologické strany Martin Bursík, který se ucházel v Praze na kandidátce TOP 09 o post senátora, sice neuspěl, protože skončil v prvním kole až na třetím místě, přesto ho víc než vlastní prohra trápí vítězství hnutí ANO v komunálních volbách.

Martin Bursík nám po volebním neúspěchu vysvětloval, proč si Zeman tak rozumí s Babišem. Měli bychom prý mít opravdu strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

„Vidím to velmi neblaze, protože věci, které se v naší demokracii vnímaly za samozřejmé a přirozené, se najednou začínají stavět na hlavu,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz někdejší vicepremiér a ministr životního prostředí a bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík.

Co říkáte tomu, že se náměstkyně ministra vnitra a lídryně pražské kandidátky ANO Adriana Krnáčová může stát primátorkou metropole?

Donedávna ANO nemělo vůbec žádný program do Zastupitelstva hlavního města Prahy, z toho je zřejmé, že je to celé jakýsi velký marketingový projekt, kde oligarcha Andrej Babiš, který v sobě koncentruje velkou ekonomickou a politickou moc, i když o sobě říká, že není politik, přestože je místopředsedou vlády a ministrem financí, což je velmi vlivný vládní post, a moc mediální, získává čím dál větší politickou moc.

A když vyhrává volby, je to velmi vážná situace, protože disponuje médii, pomýšlí na získání dalších rádií a soukromé televize, což přináší ohrožení demokracie a demokratické plurality. Čili já jsem jeden z posledních, kdo by jeho hnutí ANO fandil, protože si myslím, že je to systémově špatný projekt, který nepřispívá k demokracii a politické kultuře, ale právě naopak, vyprazdňuje obsah politiky. Už to není soutěž politických ideologií, ale souboj marketingových agentur a toho, kdo dá větší peníze a v castingu si vybere zajímavé atraktivní kandidáty. Z toho nemám radost, naopak velké obavy.

Jak dlouho může podle vás úspěch miliardáře Andreje Babiše a jeho hnutí ANO fungovat? Politologové po volbách předpovídali, že hnutí, které bylo postavené na kritice všeho, ztratí podporu veřejnosti, až bude muset samo prokázat, že má nějaký program. A ono to dobře funguje i bez programu…

Jeden by si mohl říci, bude to taková vlna, byly tu už Věci veřejné a brzy skončily. Ale tohle je daleko vážnější, protože ten vliv ekonomický, ta ohromná finanční síla, kdy ostatní strany nemohou konkurovat volebním kampaním ANO, plus vlastnictví podstatného segmentu médií, to je něco, co postupně, aniž by si toho lidé všimli, může vytvořit předpoklady, aby to fungovalo dlouho. Včetně toho, že najednou s příchodem Babiše se relativizuje dobro a zlo, najednou nevadí, když byl někdo ve Státní bezpečnosti. Vláda najednou schválí, že bývalý spolupracovník Státní bezpečnosti může být ministrem vlády, to dělali na objednávku Andreji Babišovi. To mi dělá opravdu velkou starost.

Vy jste v minulosti musel předložit negativní lustrační osvědčení před svým vstupem do vlády?

Já si vzpomínám, že když jsem dvakrát nastupoval do funkce ministra životního prostředí, vždycky jsem musel předkládat lustrační osvědčení. Čili doposud to potřebné bylo, najednou nevadí, když ho někdo nemůže předložit. Tenhle vliv ANO považuji za velmi negativní, nevidím to dobře. Včetně toho, že se spojilo se sociální demokracií i v jiných věcech, takže například vidíme, že ani vláda ani Poslanecká sněmovna Parlamentu nepřijaly jednoznačnou rezoluci, kterou by odmítly anexi Krymu a ruskou agresi.

To znamená, že tady se ANO propojilo se sociální demokracií a místo obhajoby lidských práv a principiálních postojů, které by vedly k zastavení Putina v tomto protiprávním jednání, převažují u těchto dvou politických subjektů jakési pseudopragmatické argumenty vývozců paštik a jiného byznysu, který nechce být rušen takovými věcmi, jako je obhajoba demokracie a svobody na Ukrajině.

Jaký podíl má podle vás na tom, že vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš nemusel předkládat lustrační osvědčení, i na postojích vlády k putinovské politice prezident Miloš Zeman?

Určitě na tomto pracují ve shodě. Vždyť se podívejte, kdo tvoří nejbližší okolí prezidenta Miloše Zemana. Šéf jeho kanceláře Vratislav Mynář nemá bezpečnostní prověrku, oni sami se potýkají s tímhle profilem, takže není divu, že je v tom Miloš Zeman ve shodě s Andrejem Babišem. Vidím to velmi neblaze, protože věci, které se v naší demokracii vnímaly za samozřejmé a přirozené, se najednou začínají stavět na hlavu.

Myslím, že dochází k nějaké změně, kdy ještě nedokážeme přesně dohlédnout, co bude na konci. A může to vlastně postupovat zdánlivě neviditelným způsobem, takže pak budou lidi překvapení, ale už bude pozdě. Já tady hodně varuji před vnímáním ANO jako jakési alternativy, protože oni zároveň likvidují demokratickou soutěž politických stran.

reklama

autor: Libuše Frantová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…