Martin Michal, manžel Heleny Vondráčkové, o vtipném Zemanovi i jeho odpůrcích, uprchlících, Rusku a křiku za Alexandrovce

01.02.2016 4:49

ROZHOVOR O migrantské krizi, útocích na ženy i o výroku Miloše Zemana ohledně kalašnikova promluvil manžel Heleny Vondráčkové Martin Michal. Vyjádřil se například také ke kritikům filmu Lída Baarová. „Veškerá kritika vznikla jen z důvodu nenávisti k panu prezidentovi Zemanovi a jeho lidem, mezi které pan Filip Renč patří,“ řekl Martin Michal.

Martin Michal, manžel Heleny Vondráčkové, o vtipném Zemanovi i jeho odpůrcích, uprchlících, Rusku a křiku za Alexandrovce
Foto: archiv
Popisek: Martin Michal a Helena Vondráčková

Anketa

Co bude na konci roku 2018 dělat Miloš Zeman?

hlasovalo: 24109 lidí

Co říkáte na výrok pana prezidenta, který prohlásil, že premiéra Sobotky se dá zbavit buď svobodnými volbami, nebo kalašnikovem?

Ten výrok zněl poněkud jinak: „Politika, včetně prezidenta, se dá zbavit demokraticky a to v nejbližších volbách nebo nedemokraticky a to kalašnikovem.“ Proto tento výrok považuji za vtipný a hodně mě pobavil. Nic jiného za tím nevidím.

Premiér prohlásil, že je to hloupé a že to děsí jeho rodinu. Co si o tom myslíte?

Ona se vždy potrefená husa ozve jako první. Pan premiér by měl asi svou rodinu přihlásit do nějakého kurzu ve Skautu, kde se naučí větší statečnosti a přestanou se bát J

Tento „bonmot“ prezidenta Zemana vyvolal obrovskou vlnu diskusí. Mluvilo se o něm dokonce v Poslanecké sněmovně. Není to trochu přehnané? Jednat o něčem takovém v Poslanecké sněmovně?

Naprosto přehnané a hlavně nechutné. A to i s ohledem na skutečnost, kolik peněz se touto diskusí zbytečně vyplýtvalo. V tomto případě byla zcela přiléhavá výzva pana Jandáka, že by některé poslance bylo třeba přesunout do Bohnic. Za naprostý vrchol hlouposti považuji dokonce podání trestního oznámení panem Šarapatkou. Vzhledem k tomu, že toto podání se ihned objevilo na internetu v celé verzi, včetně osobních údajů pana prezidenta, mám z toho pocit, že se jedná o naprosto účelové jednání s cílem zviditelnit osobu pana Šarapatky. Pokud bychom žili v právním státě, což nežijeme, musela by policie v tomto směru konat sama od sebe z úřední povinnosti a pana Šarapatku stíhat pro křivé obvinění a svůj prostor by si tam jistě našel i Úřad pro ochranu osobních údajů.

Jak vůbec hodnotíte chování našeho pana prezidenta, například ohledně uprchlické krize?

V případě vyhodnocení uprchlické krize s panem prezidentem souhlasím a mám skoro stejný názor.

Jak vy sám vidíte uprchlickou krizi? Zvládne ji podle vás Evropa? Jak bychom se k tomu problému měli podle vás postavit my?

Mě osobně děsí, jak je tato uprchlická krize prezentovaná a hlavně řešená. Pokud by se jednalo o uprchlíky ze Sýrie a Iráku, kteří jsou válkou přímo ohroženi, byl bych zastáncem povolení dočasného pobytu pro tyto lidi u nás. A to do doby ukončení válečného stavu v těchto zemích. Absolutně jsem proti nelegálnímu příchodu ohromné masy ekonomických migrantů.

A co říkáte na silvestrovské útoky v Německu na ženy? Mezi útočníky byli právě i migranti…

Odsuzuji každý fyzický útok na ženu. A události v Kolíně nad Rýnem jsou právě jen a jen důsledkem naprosto nezvládnuté migrační krize. Pokud si odpovědní politici konečně neuvědomí to obrovské nebezpečí, můžeme se s naší evropskou kulturou rozloučit.

Do Evropy proudí další zástupy migrantů. Myslíte si, že si máme na podobné útoky zvykat?

Nesmíme si na ně zvykat. Musíme proti tomu bojovat. Pokud se tato situace nezačne okamžitě radikálně řešit, dostaneme se jako Evropa do obrovských potíží.

Pro migranty se chystají zvláštní kurzy, kde se mají učit, jak se chovat k ženám v Evropě. Mají takové kurzy podle vašeho názoru vůbec nějaký smysl?

To je naprostý nesmysl. Ti lidé mají zcela jinou kulturu, jiné životní návyky. Pro ně je žena méněcenná bytost a to jim vtloukají do hlavy od narození. Teď už je naše pojetí života nikdo žádným kurzem nenaučí. Ti lidé se ve svém nitru již nikdy nezmění.

Co byste vzkázal Angele Merkelové a co některým „pravdoláskařům“, kteří uprchlíky tak nadšeně vítají?

Že dělají obrovskou chybu a vystavují nás všechny velkému nebezpečí.

Myslíte si, že by alespoň na určitou dobu, například na jaro, kdy se očekává další obrovská vlna migrantů, bylo dobré zavřít hranice?

Pokud tak neudělají státy na samém kraji Evropy, tak to asi bude nutné. Jinak se neubráníme a zanikneme.

A co podle vás můžeme čekat, pokud třeba Německo hranice uzavře a my ne?

Pak by nás čekal velký problém a Kolín by se opakoval i u nás.

Když se vrátíme k panu prezidentovi, mnozí mu také vyčítají jeho údajně proruské chování. Myslíte si také, že je prezident proruský?

Já si vůbec nemyslím, že je proruský. On je racionální a nepodléhá v tomto směru fanatikům, kteří Rusko slepě nenávidí.

A co jeho návštěvy v zemích, jako je třeba Čína? I to mu mnozí zazlívají. Jak se na to díváte vy?

Jak už jsem uvedl – jsou to racionální kroky a třeba z Číny už přicházejí první investice. Podle mého názoru by bylo velkou chybou opakovat to, co jsme dělali v minulosti. To znamená slepě opustit obchodní a zavedené trhy jen proto, že s politikou Číny nesouhlasíme.  Čína je i největší obchodní partner USA. Američané ji také nikdy neopustili a čile s ní obchodují dál i v době, kdy naši představitelé Čínu odsoudili a přestali s ní obchodovat. Třeba někdo časem vyčíslí, jak obrovské ekonomické škody tímto postojem naší zemi způsobili. A to samé je i Rusko. Veliký trh.

V roce 2018 tady máme další volbu prezidenta. Koho byste jako hlavu státu rád viděl a proč, a koho v žádném případě?

Zatím mě nikdo nezaujal natolik, abych byl schopen říci, koho bych v tomto úřadě rád viděl. Tedy vyjma pana Václava Klause. Ovšem určitě bych nevolil pana Pospíšila, Dientsbiera nebo Fišera.

Když jsme mluvili o Rusku, i na vaši manželku, Helenu Vondráčkovou, se snesla kritika a to jen kvůli tomu, že vystupovala s Alexandrovci. Co byste těmto kritikům vzkázal? 

Nedomnívám se, že se jednalo o kritiky. Jednalo se o naprosto zfanatizované jedince, proto to ani nebudu nějak dál rozvádět.

Vy jste se svou manželkou šel na premiéru filmu Lída Baarová. Poté, co se na tento film snesla z některých míst kritika, filmu Filipa Renče jste se zastal. Líbil se vám tento film? A co myslíte, že některé lidi vedlo k tak velké kritice?

Nám se ten film moc líbil a odcházeli jsme nadšeni. Veškerá kritika vznikla jen z důvodu nenávisti k panu prezidentovi Zemanovi a jeho lidem, mezi které pan Filip Renč patří. To nemělo s kritikou filmu vůbec nic společného. To byl osobní útok na tyto lidi. Já sám s panem prezidentem Zemanem v některých věcech také nesouhlasím (což je ovšem zcela normální), ale nikdy bych se nesnížil k něčemu tak hloupému, jako byly tyto osobní útoky, které se vydávaly za kritiku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…