Masivní Babišův válec, hlas boží Okamura. Poslanec Jandák nejen o dění v ČSSD

16.04.2014 16:21

ROZHOVOR Poslanec sociální demokracie Vítězslav Jandák komentuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz současnou situaci uvnitř vládní koalice i v ČSSD. Podle něj žádný dramatický konflikt ve vládě nehrozí. Uvedl však, že sociální demokraté by si měli vzít příklad z hnutí ANO a mluvit k lidem normálním jazykem. Řeč byla také o dění na Ukrajině, dostavbě Temelína, nebo lidech, kteří prý chtějí, aby v Česku vládl prapodivný chaos.

Masivní Babišův válec, hlas boží Okamura. Poslanec Jandák nejen o dění v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

ČEZ zrušil tendr na dostavbu Temelína poté, co vláda odmítla dát záruku na výkupní ceny elektrické energie z této jaderné elektrárny. Vy jste byl zastánce dostavby. Jak vnímáte toto rozhodnutí?

Pakliže nová vláda spočítala, že by návratnost byla katastrofálně dlouhá, nebo by vůbec nebyla, tak toto její rozhodnutí musím chápat. Ale nemám doposud data o tom, z jakého důvodu se vláda od garancí výkupních cen distancuje. Myslím si, že v době, kdy vidíme, co se děje na východ od slovenských hranic, bychom měli obětovat cokoliv proto, abychom byli energeticky soběstační. Blíže to nechci komentovat, protože nevím, jakou má vizi vláda a ministr průmyslu a obchodu.

Neobáváte se, že ČEZ nyní zastaví přísun peněz do Jihočeského kraje, kam v souvislosti s dostavbou Temelína plynuly nemalé prostředky?

Myslím si, že to nebude tak hrozné, že se jednání, která vede hejtman a kraj s ČEZem, podaří udržet alespoň na takové úrovni, na jaké bylo doposud.

Je o Vás známo, že máte blízko k prezidentu Zemanovi. Ten se vyslovil pro vstup jednotek Severoatlantické aliance na Ukrajinu, pokud Rusko zahájí vojenské operace i na východě Ukrajiny…

Ne, nikoliv. Já si myslím, že to bylo špatně chápáno. Prezident přece prohlásil, že by se měly naopak upevnit státy, které patří do Severoatlantické aliance, tedy že by se měla posílit přítomnost NATO v zemích, které patří do Evropské unie. Nemyslím si, že prezident by byl proto, aby jednotky NATO vstupovaly na území cizích států, jakým je Ukrajina, která není součástí této aliance.

A jak se díváte na jeho výzvu EU a NATO k podniknutí velmi razantní, preventivní akce, aby odstrašily Rusko od rozšíření vojenských akcí do dalších oblastí Ukrajiny, případně do dalších zemí regionu? 

To je to, že se v podstatě zmobilizují všechny síly a posílí se přítomnost v zemích, které jsou součástí NATO. Viděli jsme to v pobaltských státech, v Polsku vidíme, že se posilují jednotky, ale dle mého názoru jsou to jen gesta. Nikdo si asi totiž neumí představit válečný konflikt. O tom ale nebudeme rozhodovat my. Proto se někdy směji nad výkřiky některých našich představitelů, kteří mají pocit, jako by za nimi stála stamilionová armáda. My v tom nebudeme hrát skoro žádnou roli. Myslím si, že to všechno závisí na dohodě mezi Spojenými státy a Ruskou federací. A tam, jak pozorujeme, jednání na několikerých úrovních probíhají. Tyto dvě velmoci už před druhou světovou válkou a po ní až do dnešních dnů zatím vždy dokázaly, že se ve jménu zachování života na zemi jsou schopny se dohodnout. A já pevně věřím, že to bude pokračovat dál. Zatím se proto není třeba bát nějakého konfliktu. Vyvolávání atmosféry strachu z války je zbytečné.

Co si myslíte o tom, že v reakci na ruskou anexi Krymu zbavilo Parlamentní shromáždění Rady Evropy do konce roku Rusko hlasovacích práv?

Ale no tak, prokristapána, něco udělat museli. To je jako když zabavíte konta představitelům Ruské federace, kteří už podle podoby chystaného zákona žádná konta mít v zahraničí nemohou, tak Ruská federace za tento podnět Spojeným státům poděkuje, protože vlastně pomohou odhalovat trestný čin, kterého se může hypoteticky některý z představitelů Ruské federace dopustit. Kdyby to nebylo tak vážné, tak mi to připadá k popukání. Nebo že vyberou ředitele nějakých naftových závodů a zakážou mu jezdit do Evropy… No tak nepojede, no. Všechno je to daleko jednodušší, než jak to vypadá prostřednictvím našich médií.

A uvědomte si, že už nejsou tolik vidět headliny o Ukrajině, už se to pomalu vytrácí. Největší headline je dnes (rozhovor se připravoval 15. 4. – pozn. red.) rozhodnutí Ústavního soudu, co se bankovních poplatků týče. Už to není Ukrajina. Znovu říkám, ta situace je hrozná, protože to odnesou zase obyčejní lidé. To mě na tom mrzí. Podle mého názoru by se nějaké dohody měly dodržovat. Jde ale o jednu věc, ať je to oficiální, nebo ne, státy se dohodly, že Ukrajina bude nárazníkový stát mezi Ruskou federací a mezi NATO. Pakliže najednou se tam začne křičet, že všichni chtějí k Západu, tak je to logické narušení nějaké politické rovnováhy a dohod. Proto ta situace je taková. Věřím ale, jak už jsem uvedl, že se Spojené státy a Rusko domluví a bude klid. Jejich střet by byl zdrcující nejen pro ně, ale pro všechny lidi na této zeměkouli.

Když opustíme téma Ukrajiny, ale zůstaneme u dohod, jak se stavíte k dohodě, kterou oznámil ministr financí Andrej Babiš spolu s představiteli těžařské společnosti NWR? Podle Miloše Zemana je dojednané prodloužení těžby na Dole Paskov do roku 2017 „mistrovským kouskem”.

Myslím si, že se to Babišovi podařilo velice dobře. Dokázal, že je skutečně dobrý vyjednavač. Tady nemluvíme o politice, tady jde o byznys. A v byznysu se Babiš, jak víme, pohybovat umí. Proto bylo velice správné, že jednal on. Politik a byznysmen si leckdy nerozumí. Ale byznysmen s byznysmenem si spíše porozumí, protože to je jedna krev. Já si myslím, že vyřešení té situace je velice dobré.

A jak vnímáte vztahy ve vládní koalici právě v souvislosti s kauzou OKD? Nehrozí, že tyto přestřelky povedou k vážnějšímu rozvratu, tak jako v případě ODS a TOP 09?

Ne, žádný konflikt v koalici zatím nehrozí. Vůbec ne. Podle mého názoru je to spíše přání otcem myšlenky. Možná by si to někdo přál. Já, protože jsem také seděl v koaliční vládě, tak vím, že to nejstrašnější je koaliční partner, ať to bude ten či onen. Vždycky budou rozmíšky. Nejsou tam jen lidé z jedné strany. Proto se budou pošťuchovat, proto se budou nervovat, rozčilovat a přetlačovat. To je normální nemoc koaliční vlády. Každé čtyři roky jsou v našem demokratickém systému volby, to znamená, že začíná soutěž o to, kdo se ujme toho kormidla. Já současnou situaci v koalici nevidím nijak dramaticky. Ve vládě jsme si souzeni. Musíme se poprat s tím, jak lidé rozhodli ve volbách. Žádné mimořádné volby, aby lidi platili další miliardu a zvolil se třeba další nesmyslný systém. Nikdy svět, i ten náš vnitropolitický, nebude jen černý nebo bílý. Musíme se jako politici nějak dohodnout.

Poslední průzkumy ukazují pokles či stagnaci v preferencích ČSSD, naopak hnutí ANO posiluje a upevňuje své pozice. Čím si to vysvětlujete? Dělá něco sociální demokracie špatně?

Je to normální a logické. Podívejte se, když jsem se dostal do politiky, tak jsem byl rok nejpopulárnější a z toho čtyři měsíce nejdůvěryhodnější politik, protože jsem neuměl řeč zvanou političtina, kterou jsem se nenaučil dodnes. A babišovci přišli do politiky s jazykem normálních lidí, kterým normální lidé rozumí. Nemluví široce a nazývají věci více méně pravými jmény. Jejich popularita proto roste. Místo toho, abychom se učili to, jak mluví oni, vyjadřovali se takto, tak se utápíme v politické mluvě, a to je špatně. Takto nezískáme nikdy další voliče a příznivce.

Pokud by Babišovo hnutí ANO zvítězilo v eurovolbách či v komunálních volbách, jak by to měla ČSSD řešit?

To je věc jiná. Myslím, že by se samozřejmě vedení strany, do kterého nepatřím, mělo zamyslet nad tím, co se to děje, a mělo by z toho vyvodit nějaké důsledky. To je jedna věc. Pak bude záležet, jak dopadnou komunální volby a jak dopadnou volby senátní, protože máme většinu v Senátu a mám obavu, že bychom nemuseli mít tuto většinu pořád.

Takové vyvození důsledků by mělo konkrétně vypadat jak?

Bylo by to na vnitrostranickou diskusi. Nemluvím o hledání viníků. Vyžadovalo by to velkou analýzu situace.

Jak byste popsal současnou situaci a nálady uvnitř ČSSD?

Je normální. Někteří jsou trochu zaraženi z masivního válce, který předvádí babišovci a někdy i Okamura. Okamurou se často nemístně opovrhuje. Říká se o něm, že je fašista, ale není to pravda. Je to hlas lidu, hlas boží. Sociální demokracie je trochu zaskočena. Trochu mi schází spojení vedení České strany sociálně demokratické s členskou základnou a například i poslanci. Chybí dialog. Ta teze, antiteze a z toho ta hegelovská syntéza. To by mělo podle mého názoru velice dynamicky fungovat. Zatím se mi zdá, že to moc nefunguje.

Nečeká tak sociální demokracii podobný osud jako ODS?

To jsem řekl v roce 2010 jako svou nejčernější prognózu na klubu sociální demokracie. V poslaneckém klubu po volbách jsem řekl: Teď je na řadě ODS a po ní půjdeme my. A myslím si, že to riziko tady je. Ale 20 let ODS a 135 let sociální demokracie je rozdíl. Když chcete porazit dvacetiletý strom, vyžaduje to podstatně méně síly, ale když chcete porazit stotřicetiletý veliký dub, tak už je potřeba hodně velké síly. Já neříkám, že ty touhy po likvidaci sociální demokracie tady nejsou. Jsou. Já je nazývám láskopravdaři, vy to víte. To jsou lidé, kterým nevyhovuje parlamentní systém. To jsou lidé, kteří sami sebe prohlašují za ušlechtilé, čestné a že budou o věcech rozhodovat.

Vezměte si, co je to Transparency International? Já nevím, co to je. Je to nějaká organizace, kterou si berou do všech televizí a do všech novin. Ptají se jich, jako by byli svatí, na jejich názor. Co to je za organizaci, ta Rekonstrukce státu? Oni jsou „ušlechtilí“ a všichni politici jsou dnes zmatení z toho, že jí podepsali závazek. Já se ptám, co je Rekonstrukce státu? Podle mého názoru nikdo, kdo v politice nebyl demokraticky zvolen, a jiný lepší systém neznám, nemá právo do toho politikům kecat. Občané ano, ale ne tyto prazvláštně vzniklé organizace. Zajímalo by mě, kdo je platí. Určitě z něčeho žijí, určitě za něco kupují papíry, počítače. Někdo to musí platit. Někdo chce, aby tu neustále vládl prapodivný chaos.

Máte představu, kdo chce, aby tu vládl prapodivný chaos?

Já jsem se bavil s členkou Rekonstrukce státu o jejich požadavcích, z nichž některé mi připadají logické a normální, ale nepotřeboval jsem, aby k tomu vznikla tato instituce, a ona mi řekla, že je platí pan Soros ze své nadace. Je to finančník nežijící v České republice a zvenku jim pomáhá, aby tady byla demokracie? Já už nevím, já se jen směji. Každopádně je to nějaké zvláštní. (Zřejmě jde o George Sorose, maďarského rodáka a amerického finančníka a filantropa. Rekonstrukce státu však toto jméno nepotvrdila - pozn. red.)

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…