Méně masa v rybích prstech, sirup místo cukru v nápojích… A tohle musíme pozřít, zatímco Němci by se toho nedotkli. Mluvili jsme s bojovnou europoslankyní

11.05.2019 15:32

ROZHOVOR „Současná vyjádření některých rádoby bojovníků za blaho českých spotřebitelů jsou až úsměvná. Ale jen do okamžiku, než si připomenu, že ty stejné politiky v momentě, kdy mohli skutečně něco ovlivnit, buď dvojí kvalita vůbec nezajímala, anebo kopali za byznys a přispěli k tomu, že úplný zákaz dvojí kvality, který jsem prosazovala, neprošel, a teď slibují hory doly,“ řekla nám europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Méně masa v rybích prstech, sirup místo cukru v nápojích… A tohle musíme pozřít, zatímco Němci by se toho nedotkli. Mluvili jsme s bojovnou europoslankyní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tlačenka

Co říkáte na to, že se u nás problematika dvojí kvality stala téměř hlavním tématem voleb do Evropského parlamentu?
 
Já se dvojí kvalitě věnuji opravdu dlouho a vím, že lidem prostě a jednoduše vadí, že se k nám zahraniční výrobci a supermarkety chovají jako ke spotřebitelům druhé kategorie. Takže mě vlastně ani nepřekvapilo, že stranám a hnutím, které se řídí zejména průzkumy, marketingoví poradci dvojí kvalitu vybrali jako evropské téma číslo jedna. 
 
Vy se o to snažíte v Bruselu již dlouhou dobu. Cítila jste podporu i od jiných politických stran již před lety, nebo je toto téma diskutované až v poslední době?
 
Současná vyjádření některých rádoby bojovníků za blaho českých spotřebitelů jsou až úsměvná. Ale jen do okamžiku, než si připomenu, že ty stejné politiky v momentě, kdy mohli skutečně něco ovlivnit, buď dvojí kvalita vůbec nezajímala, anebo kopali za byznys a přispěli k tomu, že úplný zákaz dvojí kvality, který jsem prosazovala, neprošel, a teď slibují hory doly. 
 
 
Podle vašich politických protivníků jsme utrpěli na této scéně drtivou porážku, souhlasíte?
 
Jak se to vezme. Před léty, kdy jsem začala na dvojí kvalitu poprvé upozorňovat, si tito političtí protivníci ťukali na čelo, že nějaká Sehnalová nemá v Bruselu žádnou šanci a že hájit konkrétní zájmy českých spotřebitelů je výkřik do tmy, který vyšumí. Dnes už některé velké firmy dokonce potají změnily receptury svých výrobků, aby po dalších testech nebyly veřejně pranýřované. Lidé už také vědí, že na některé značky je potřeba dávat pozor. Prohraný zákaz dvojí kvality mne mrzí, ale můj boj za kvalitnější potraviny pokračuje.
 
Prohlásila jste, že váš boj za kvalitní potraviny zdaleka nekončí, jaké budou vaše další kroky?
 
Řekla jsem to otevřeně. Když nás Evropská komise a západní státy nechaly ve štychu, musíme se bránit sami. Hned po přijetí toho bezzubého evropského zákona jsem se setkala s ministrem zemědělství Tomanem a na stole už je návrh, který bude řešit dvojí kvalitu potravin v českých obchodech. Předpokládám, že se to nebude líbit Evropské komisi, takže bude potřeba dál v Bruselu říkat, že takhle za nás ne. A stejně jako jsem přinesla konkrétní důkazy o dvojí kvalitě potravin, chci upozornit na rozdíly i u dalšího zboží – drogerie, elektroniky nebo stavebních materiálů. 
 

Anketa

Pocítili jste při nákupech v posledních měsících zdražení zemědělských a potravinářských produktů?

98%
2%
hlasovalo: 11414 lidí
 
Proč se, podle vašeho názoru, na našich pultech nemohou objevit stejné potraviny jako například v sousedním Německu?
 
Protože je to pro výrobce a supermarkety výhodný byznys, kterého se nechtějí vzdát. Všechno ostatní jsou jen výmluvy, které neberu.
 
Co firmy vede k tomu, že k nám dodávají potraviny jiného složení? Snaha na nás ušetřit, nebo přesvědčení, že bychom nebyli ochotni si za kvalitnější potraviny připlatit?
 
To, že u nás značkové potraviny musí být ošizené proto, že v Německu stojí více, je mýtus. Z průzkumu, na kterém jsem se podílela, jasně vyšlo, že celý nákup byl v Praze dokonce dražší než v Drážďanech. Já v tom vidím snahu ušetřit – a některé až směšné výmluvy o různých chutích a podobně mne v tom jenom utvrzují. Proto říkám, že bez jednoznačného zákona, který dvojí kvalitu zakáže pod hrozbou sankcí, se prostě neobejdeme. Je potřeba mít jasná pravidla a ta dozorovými orgány tvrdě vymáhat.
 
Můžete ještě jednou vyjmenovat konkrétní rozdíly v potravinách například pro Německo a pro ČR?
 
Kuřecí separát v české konzervě místo vepřového v té německé, sirup místo cukru jako sladidlo v nápojích, méně masa v rybích prstech, méně ovocné složky v jogurtech... Je toho celá řada, a to se bavíme pouze o potravinách. Čtenáři Parlamentních listů, které dvojí kvalita podrobně zajímá, určitě naleznou více informací na mých internetových stránkách.
 

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
 
Jste mimo jiné také kritičkou výstavby nové nemocnice ve Zlíně Malenovicích. Co vám konkrétně nejvíce vadí? Může, podle vás, být například ohrožena péče v okresních nemocnicích?
 
Lidé ve Zlíně a okolí, pacienti i zdravotníci si zaslouží stejně jako lidé v ostatních částech kraje zdravotní péči v důstojném prostředí. O tom není pochyb a na tom by se mělo pracovat podle dlouhodobé koncepce zdravotnictví. Nová nemocnice je ovšem výkřik ze tmy, který kromě toho, že nemá oporu ve strategických dokumentech kraje, považuji za nezodpovědný hazard jak s dostupností péče, tak s rozpočtem kraje s dalekosáhlými dopady.
 
Ano, může být ohrožena péče v okresních nemocnicích. Stačí nemít klapky na očích, abychom viděli, že novou nemocnicí se nevyřeší personální krize českého zdravotnictví, i když se zastánci nové nemocnice snaží předstírat opak. Pacientů neubude, ale nemocnice si bude muset na sebe vydělat, to znamená, že se musí zvýšit objem výkonů, které někdo musí provést. Kde se vezme nový personál, když už teď je ho v krajské nemocnici nedostatek?
 
Ačkoliv to nikdo oficiálně nepřizná, dopady do jednotlivých okresních nemocnic budou podle nejen mého názoru devastující. Kdo se dnes dušuje, že se novou nemocnicí pro ty okresní nic nezmění, nemluví pravdu. Stačí vysát z těchto nemocnic klíčový personál. Otázkou je, zda jako vedlejší nebo cílený efekt. Hejtman se také podepisoval posměšně pod petici a zdravotníky nazval pitomci a netrvalo to ani rok a zrušilo se v Kroměříži oční oddělení za zády tehdejší ředitelky. Příklady najdeme i v dalších nemocnicích.
 
Proti nové nemocnici vystupují často i sami lékaři. Proč podle vás hejtman Jiří Čunek na stavbě nemocnice trvá?
 
Spekulovat o jeho důvodech nebudu. Investice tohoto rozsahu by se za normálních okolností neřešila ve spěchu a horkou jehlou. Umanutost hejtmana Čunka je pověstná. Jenže tady není namístě. Jde opravdu o příliš vážnou věc s dopadem na zdravotnictví celého kraje. Měla jsem možnost být na několika krajských zastupitelstvech a opravdu mne zaráží, co všechno si krajští zastupitelé nechají od hejtmana líbit. Přeji si, aby našli dostatek odvahy a tento výmysl, který pokračuje dál salámovou metodou, konečně zastavili, a vrátili se ke střízlivému a finančně udržitelnému řešení, které bylo připraveno, pokud by ovšem současné vedení kraje nenechalo propadnout stavební povolení na rekonstrukci stávajícího areálu Baťovy nemocnice.
 
 
Máte v tomto boji podporu také svých kolegů z krajského klubu ČSSD?
 
Ano, zastupitelé za ČSSD jsou v opozici a nepromyšlené kroky hejtmana nepodporují. Hlasování klubu je jednotné.
 
Je něco, co by vás přesvědčilo, abyste na výstavbu změnila názor?
 
Chci vidět koncepci zdravotnictví na příští léta, která nebude násilně slučovat nemocnice, centralizovat běžnou péči a zajistí rovnoměrný rozvoj všech nemocnic napříč krajem, které budou mít jasný výhled, jak investiční, tak i pokud jde o medicínský rozvoj a dostupnost zdravotní péče pro občany. Nechci, aby se kvůli pomníku hejtmana centralizovalo i to, co není superspecializovanou péčí. Měli bychom pečovat o síť nemocnic v kraji tak, jak se postupně vytvářela, aby byla běžná péče co nejblíže lidem, kteří ji potřebují.
 
Budou podle vás kolegové na zlínském zastupitelstvu hlasovat proti výstavbě nemocnice v Malenovicích?
 
Nezaznamenala jsem žádné informace, že by tomu mělo být jinak. V tomto je postoj krajských zastupitelů za ČSSD dlouhodobě konzistentní. Věřím, že se najde dostatek soudných lidí i v jiných stranách.
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…