Milan Drobný: S uprchlíky mohou přijít i teroristé. Musejí se podřídit našim zákonům, protože nechci, když se půjdu koupat, aby se vedle mne čvachtalo deset černých postav s burkou

25.04.2018 4:40

ROZHOVOR „Andrej Babiš volby vyhrál, tak jak to, že nyní kvůli němu jsou demonstrace? Kde jsou ti lidé, kteří ho volili, proč mlčí?“ říká známý zpěvák Milan Drobný. Pro ParlamentníListy.cz promluvil nejen o svobodě slova nebo o migrantech, ale řekl i svůj názor na kritiku umělců, kteří vystoupili na inauguračním večírku prezidenta Zemana.

Milan Drobný: S uprchlíky mohou přijít i teroristé. Musejí se podřídit našim zákonům, protože nechci, když se půjdu koupat, aby se vedle mne čvachtalo deset černých postav s burkou
Foto: archiv M. Drobný
Popisek: Zpěvák Milan Drobný

Atmosféra v České republice je poměrně vyhrocená. V posledních týdnech se konaly v řadě měst po celé zemi různé demonstrace a další jsou podle sociálních sítí v plánu. Je podle vás skutečně ohrožena demokracie, případně i svoboda slova, jak někteří tvrdí?

Atmosféra je vyhrocena již dlouho a jako národ děláme stále stejné chyby. Na co demonstrace, když se nic nedotáhne do konce? Mnozí lidé ani pořádně nevědí, co taková demokracie je a co obnáší. Svoboda slova je. Ale když se nelíbí někomu, kdo je nad námi, tak se to upraví nebo to ani nevyjde na veřejnost. Zase na druhou stranu, v mé branži je svoboda slova tak dokonalá, že když se někdo zamyslí nad nějakými texty v písních, které vysílá rádio, tak je to strašné. Kde jsou ty nádherné texty pánů Suchého, Borovce, Vrby, Krečmara, Poštulky, Rytíře, Fischera?

A co říkáte na kampaň s názvem Milion chvilek pro demokracii, která má za úkol získat podpisy pod výzvu, jež deklaruje jako nepřijatelné, aby byl premiérem České republiky „trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB“? A co to vlastně vypovídá o demokracii vzhledem k tomu, že bylo ANO, jehož předsedou je právě Andrej Babiš, zvolené v demokratických volbách?

Anketa

Zeman jel na sjezd KSČM a nejel na pohřeb kardinála Berana. Jak se k tomu stavíte?

hlasovalo: 11157 lidí
K tomu je těžké něco říkat. V západních zemích, kdyby byl někdo v takové situaci, už by sám odstoupil, neboť by nesnesl tlak okolních politiků. A hele, co my jsme jako národ zač. Vždyť on volby vyhrál, tak jak to že nyní kvůli němu jsou demonstrace? Kde jsou ti lidé, kteří ho volili, proč mlčí?

Trnem v oku není mnohým demonstrantům pouze trestně stíhaný Andrej Babiš, ale i prezident Miloš Zeman. Část národa se stále nechce smířit s tím, že obhájil i své druhé volební období. Jak vy hodnotíte Miloše Zemana jako prezidenta? Někteří lidé, ačkoliv ho při první volbě podporovali, při druhé změnili názor s tím, že je Miloš Zeman coby prezident nakonec zklamal…

K tomu se mohu vyjádřit podobně jako v předešlé otázce. Vždyť volby rovněž vyhrál! Tak co chceme? Vždyť vládl již pět let, tak se každý mohl zajímat nejen o něj jako hlavu státu, ale hlavně kým je obklopen a koho si zvolil (nebo musel) vedle sebe.

Ušetřeni kritiky nezůstali v souvislosti s Milošem Zemanem ani umělci, kteří vystupovali na inauguračním večírku pana prezidenta. Asi nejvíc to odnesl Václav Neckář, kterého Jan Rejžek na sociálních sítích označil za „bisexuálního fízla“. Co na Rejžkův výrok říkáte a co říkáte na kritiku, která se snesla na hlavy umělců kvůli vystoupení na tomto slavnostním večeru?

Prezidentům i jiným hlavám států se zpívalo, umělci byli zváni na různá setkání, ať to je Zeman, Havel nebo Husák. A vždy je na každém jedinci, jak k pozvání přistoupí. Oceněný Vašek Neckář si určitě pokládal za povinnost se večera zúčastnit. On toto ocenění dostal na doporučení celé řady lidí a já myslím, že zaslouženě. To, co napsal ten Rejžek, je neskonalá urážka hodného člověka, což se o Rejžkovi rozhodně říci nedá.

Když se podíváme do zahraničí, úder na Sýrii ze strany Spojených států, Británie a Francie vyvolal bouřlivou diskusi. Co na situaci v Sýrii říkáte?

To, co se děje v Sýrii, znám jen zprostředkovaně z médií a tam se to také různí. Já tam nebyl, nejsem a nebudu, konflikty jsou léta, a jestli ze strany USA byl nějaký zásah, určitě bylo důvodů více. A prezident musí vědět, co dělá, protože za spoustu lidí nese zodpovědnost.

Mimochodem, jak i s ohledem na situaci v Sýrii vidíte v současné době uprchlickou krizi? Jak podle vás Německo, Francie a další země doposud zvládají příliv migrantů?

S uprchlickou krizí je to také na dlouhé úvahy, názory a řešení. Fakt je, že uprchlíkům by se pomáhat mělo, ale spíš tak, aby se jim sehnaly finance na stavby nemocnic, škol, vzdělání... Aby měli možnost se seberealizovat, ale u nich doma. Protože s přílivem uprchlíků se zákonitě dostanou do zemí i teroristé, kterým je vše jedno, a víme, jak to dopadlo již mnohokrát.
A také si myslím, že i když jsme ukázali vlídnou stranu, tak byla nespokojenost, že nemají své kostely, pořádné bydlení… A proč bych se já měl dívat na to, když se chci vykoupat, že vedle mne se bude čvachtat deset černých postav zahalených v burkách?

Abychom nemluvili pouze o politice, všiml jsem si, že máte nové webové stránky. Kde vás v nejbližší době mohou vaši příznivci vidět a jaké vystoupení, případně i s jakými hosty nabízíte?

Co se týče mých vystoupení, je to následující.Od 1. května do 18. května jsme se ženou na Cyklotúře v Provance, na akci Po stopách Tour de France. Po návratu máme 19. května s kapelou Nadrobno fesťák na Máchově jezeře. 20. května následuje Nepomucká pouť. 26. května jsme v Teplicích a 29. května vystupuji na koncertě v Hybernii ke Slováčkovým narozeninám. Od 6. do 13. června zpívám na Sardinii v rámci zájezdu s cestovní kanceláří Quality tours. 16. června v 11 hodin mám koncert v Žandově a v 15 hodin jsou to Neboidy, slavnost města, kde je také slavný léčitel Jarda Doubrava, 23. června jsem v Lounech. Mezitím mám asi dvě besedy s mým novým CD Milan Drobný V opeře, které bylo na podzim oceněno Intergramem a Artesem a já obdržel cenu Mistr zábavního umění za rok 2017, jako Počin roku. Jinak přeji čtenářům nádherné dny, pohodu, zdraví, lásku a nebát se ozvat, když se něco nelíbí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…