Miloš Zeman je svéráz, ale šílenec nebo troska rozhodně ne. Jste trapní a ubližujete republice, vzkazuje šťouralům zkušený Ota Černý

12.07.2017 18:08

ROZHOVOR „Miloš Zeman byl vítaný host. Vždycky to ve studiu rozsvítil, přitom nikdy nenudil. Byl vždy bystrý, pohotový, stručný, a to má každý moderátor rád. Jestli měl navrch, tak to tehdy ne. Měl vždycky silné oponenty a mnohdy byl rád za remízu,“ vzpomíná na svého hosta z pořadu Co týden dal legendární moderátor České televize Ota Černý. Odmítá debaty Zemanových odpůrců nad tím, že se jako prezident už stává šíleným a že je to prý proto, že stárne. „Je mimořádný a svůj. Plní, co slíbil, a drží své portfolio voličů, kteří ho uznávají a volí. A protože ho volí, tak nemůže být nejšílenější...,“ říká dále Černý, i když připouští, že je Zeman možná už „hodně jetý“.

Miloš Zeman je svéráz, ale šílenec nebo troska rozhodně ne. Jste trapní a ubližujete republice, vzkazuje šťouralům zkušený Ota Černý
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Ota Černý

V médiích se o Miloši Zemanovi často píše ve smyslu, že je to ten nejšílenější prezident, kterého jsme kdy měli. Je to s ním podle vás opravdu tak hrozné?

Ne! Je mimořádný, svůj. Plní, co slíbil, a drží své portfolio voličů, kteří ho uznávají a volí! A protože ho volí, tak nemůže být nejšílenější.

Nestojí věc v rovině, že už by byli Zemanovi odpůrci tak posedlí, že jej touží za každou cenu na něčem nachytat? Viz třeba s broží pro anglickou královnu, kdy se okamžitě psalo, že ji Pražský hrad koupil na internetu, ovšem později se ukázalo, že to nebyla pravda...

Já tyhle nesmysly nevnímám. Kdo chce pana prezidenta nachytat na takové blbosti, je trapný. Trapný a ubližuje kreditu republiky – i když takové kydy midy nemůže brát nikdo vážně.

Hodně se mluví o tom, že Zemanův výkon funkce ovlivňuje a omezuje jeho zdraví. Politický aktivista John Bok mi k tomu řekl: „Jediné, co Zemana omlouvá, je to, že se v něm odehrává něco zdravotního. Zdraví je totiž celkový komplex našeho těla a naší mysli. A když naše tělo churaví, tak i mysl může být někdy popletená.“ Jak se na jeho slova díváte?

My jsme s panem prezidentem skoro stejně staří. Vím, jak stáří bolí a otravuje, a tak má John Bok určitě trochu pravdy. Mně také přijde pan prezident hodně jetý. I když co se týče zdraví, tak mu přeji jen dobré!

Léta jste moderoval politické diskusní pořady Debata a Co týden dal. Jak vzpomínáte na debaty se Zemanem? Je něco, co jste na něm tehdy oceňoval? Měl v debatách navrch nad svými politickými oponenty? Co duel Zeman vs. Klaus? Prý byly jejich dohady nezapomenutelné...

Miloš Zeman byl vítaný host. Vždycky to ve studiu rozsvítil, přitom nikdy nenudil. Byl vždy bystrý, pohotový, stručný, a to má každý moderátor rád. Jestli měl navrch, tak to tehdy ne. Měl vždycky silné oponenty a mnohdy byl rád za remízu. Také proto, že neměl tak silný mandát, jako má dnes.

Duel Zeman – Klaus měl svoji premiéru v Ostravě v pořadu Co týden dal. Byl to jejich první (mnozí odborníci to budou zpochybňovat, ale to je fuk. Já vím, že jsme je tenkrát s Milanem Řepkou měli první!) duel a byl to dialog dvou inteligentních mužů. Konečně tehdy dělali politiku většinou mimořádně vzdělaní a kultivovaní lidé. Glorifikovat setkání obou svérázných politiků je ale nesmysl.

V čem je Miloš Zeman jedinečný?

Tak jako každý svéráz je jedinečný, tak i pan prezident. Definovat jeho jedinečnost ovšem neumím a nechci! On se totiž do žádných škatulat nevejde.

ČSSD zaznamenává v preferencích sérii drtivých propadů. Socialisté vyměnili lídra, najali si experta na politický marketing Roberta Žanonyho, ale stále se strana ze dna nezvedá. Není to třeba tím, že je příliš zahleděna do sebe a při tom zapomněla na občana?

Nevím. Já totiž nejsem volič ČSSD, tak se jejími problémy nezabývám. Ale ministr zahraničí Zaorálek je slušný člověk a určitě vím, že on na občana nezapomněl.

Co si myslíte o Andreji Babišovi? Vypadá to, že jeho odchod z ministerstva financí a mediální lynč vůči němu voliče hnutí ANO neodradily...

Nic!

Již mnohokráte bylo v médiích uvedeno, že část společnosti chce mít na Hradě buď Michala Horáčka, anebo akademika Jiřího Drahoše. Podle Johna Boka „část společnosti touží po nějakém klidném, vyrovnaném, zodpovědném a kultivovaném člověku“, a tyto atributy podle něj splňuje hlavně Drahoš. Nebude právě on tím favoritem prezidentských voleb?

Je pravda, že výkon funkce prezidenta republiky volá po zklidnění a vrácení do kolejí kultivované práce. Akademik Drahoš může být pro bouřliváka Zemana silným soupeřem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

13:07 „Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

VIDLÁKŮV TÝDEN Tržby v maloobchodu klesají či stagnují, žádné zlevnění se nekoná, konstatuje moravsk…