Miloš Zeman přišel o hlas velmi známé starostky. Zde jsou její slova

12.05.2017 18:00

ROZHOVOR „Miloš Zeman se vůči premiérovi zachoval jako naprostý hulvát. To gesto s holí a průpovídky typu, tam si vem mikrofon, což zachytila i zahraniční média, byly naprosto odporné,“ říká bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravských čtvrtí Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková. K tomu pak ještě dodává: „Tak se přece nemůže chovat prezident k premiérovi. Mě ten jeho nehorázně sprostý postup vůči Bohuslavu Sobotkovi tak naštval, že ho už volit nechci, i když jsem předtím řadu jeho excesů tolerovala. Domnívám se, že tak bude uvažovat i více lidí a Miloši Zemanovi o dost poklesnou jeho preference.“

Miloš Zeman přišel o hlas velmi známé starostky. Zde jsou její slova
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Co si myslíte o současné vládní krizi? Stojí za ní především blížící se parlamentní volby a nízké preference ČSSD, anebo kontroverzní jednání Andreje Babiše v kauzách typu Čapí hnízdo, nákupy vlastních dluhopisů a podezření z daňových úniků, kdy to už nemohl premiér Sobotka dál tolerovat? 

Já bych řekla, že na to měly vliv oba dva vámi jmenované aspekty. Volební preference ČSSD jdou skutečně už delší dobu dolů, což způsobilo především chování sociálnědemokratických politiků v krajích. No, a že má Andrej Babiš lví podíl na současné krizi, je nezpochybnitelné. On nebyl nikdy můj favorit a já nesnáším ty jeho útoky na všechny dokola, jak kradou a jak jsou špatní a on je jediným čistým andělem. A když nyní vycházejí na světlo všechny ty jeho machinace a manipulace, tak je to dost trapné. Babiš pořád dokola opakuje, že není politik a má pravdu, ale ať potom z té politiky odejde. Ať republiku neprivatizuje na svůj „Čechofert“.      

A jak se podle vás zachoval prezident Zeman? Jeho jednání při návštěvě Bohumila Sobotky na Hradě hodnotí většina českých politiků jako skandální. Za nevhodnou satiru to považuje i řada zahraničních médií. Na straně druhé rychlý návrh demise vlády překvapil i řadu politiků ČSSD a její následné odvolání působilo dost neprofesionálně. Neposunuli jsme se touto politickou tragikomedií zas více na východ?

Nevím, kam se vlastně posunujeme, ale tragikomedie to je určitě. I když pana premiéra moc nemusím, v tomto případě si počínal správně. Chtěl se nejprve zachovat vstřícně, a když věděl, že by mu na Hradě neprošlo jen odvolání Babiše, nabídl demisi celé vlády včetně té svoji, což je v souladu s Ústavou. Jakmile neuspěl, poradil se, změnil názor a chtěl se zcela normálně s prezidentem domluvit na dalším řešení. Miloš Zeman se ale vůči němu zachoval jako naprostý hulvát. To gesto se svou holí a průpovídky „tam si vem mikrofon“ (stačilo už jen pak dodat „ty chudáku“), což zachytila i zahraniční média, bylo zcela nehorázné. Tak se přece nemůže chovat prezident k premiérovi.

Já jsem v minulých volbách dala Miloši Zemanovi svůj hlas. Nejprve mě sice štval těmi svými často nevhodnými bonmoty téměř ke všemu, ale po tom, jak se zachoval za migrační krize, jsem ho ocenila. Doufám, že to nebyl z jeho strany jen čirý populismus. Teď ale, po tom mezinárodním trapasu, jsem se rozhodla, že ho už volit nebudu.      


Starostka Liana Janáčková.

Prezidentu Zemanovi se jen samotného Babiše viditelně odvolat nechce. Nejprve si svérázně vyložil demisi premiéra, a to jen jako jeho osobní záležitost a nechtěl přijmout rezignaci celé vlády, nyní se však k tomuto původnímu Sobotkovu návrhu najednou vrátil. Jde opravdu Miloši Zemanovi v tomto případě o blaho národa? Může si vůbec prezident takto vykládat Ústavu ČR, anebo je to zcela nepatřičné?

Samozřejmě, že jeho postup je nepatřičný. Oni všichni tři hlavní aktéři této krize – Babiš, Sobotka i Zeman – si musí uvědomit, že to pro ně neskončí dobře. Politické boje vedené tímto způsobem se jim vždy v negativní podobě vrátí zpět. Ve vyspělých zemích se to řeší jinak, měli si sednout k jednomu stolu a domluvit se. Vůli k tomu měl premiér, ale Andrej Babiš to zablokoval a ten jeho výrok „raději se nechám zabít, než abych rezignoval“, to do politiky vůbec nepatří. To bylo hysterické a nevhodné. On opravdu nejedná jako politik, devastuje u nás politickou kulturu, a jestli se základní pravidla ve vysoké politice odmítá naučit, tak ať z ní raději odejde. Já jen doufám, že části národa se konečně otevřou oči, že už má dost těch Babišových metod s věčným obviňováním svého okolí a lhaním, a že mu to lidé ve volbách dají znát.

Ohledně chování ministra financí, který i přes řadu závažných podezření nechtěl odstoupit z vlády, a také proti praktikám prezidenta Zemana, demonstrovaly v Praze i v několika krajských městech tisíce lidí. Domníváte se tedy, že spory mezi Hradem a premiérem ohledně odvolání Babiše prezidentu Zemanovi uškodí v nastávajících prezidentských volbách, anebo mu paradoxně přinesou ještě více hlasů? Mohou se od něj odvrátit někteří jeho dosavadní příznivci, či si spíše získá další z tábora fandů hnutí ANO?

Voličská přízeň je velmi kolísává. Možná, že u některých jeho skalních fandů to opět vyvolalo nadšení, jak se prezident „chlapsky“ zachoval. Dá se to jen těžko posoudit, mohu mluvit pouze za sebe. A mě ten jeho nehorázně sprostý postup vůči premiérovi tak naštval, že ho už volit nechci, i když jsem předtím řadu jeho excesů tolerovala. Domnívám se, že tak bude uvažovat i více lidí a Miloši Zemanovi o dost poklesnou jeho preference. 

Na veřejnost unikly odposlechy, ve kterých měl Babiš údajně úkolovat jednoho z redaktorů MF Dnes, aby účelově vyhledával kauzy na špičkové politiky ČSSD. Dokonce pak prý předseda hnutí ANO využíval i „otevřených“ policejních spisů. Přitom se vždy „dušoval“, že svá média neovlivňuje. Na druhou stranu odposlouchávat ministra financí a místopředsedu vlády je také dost nehorázné... Co si o tom všem myslet?

Já jsem hlavně z toho všeho strašně znechucená, včetně těch odposlechů. Opravdu tady si za chvíli bude dělat každý, co chce a bude to mít nehezké následky. A pokud může i někdo z politiků nahlížet do živých policejních spisů s určitým záměrem, pak si tady u nás nemůže být už nikdo ničím jistý. Blížíme se k tomu, že bychom měli u nás Palermo.

Na druhé straně Andrej Babiš nedokázal ty kontroverzní rozhovory s redaktorem z MF Dnes moderátorce v jednom z pořadů České televize vůbec vysvětlit. Ta byla opravdu skvělá, Babiš se jen vyhýbal odpovědím, útočil jako obvykle na jiné a logické argumenty mu scházely. Z jeho strany to bylo celkem i naivní, tak vysoký politik, který si často počíná dost svérázně, si musí přece uvědomit, že ho občas někdo může sledovat. Ale spíše bych to brala, kdyby to prováděla policie či zpravodajská služba kvůli některému závažnému podezření, než nějaký laik nebo provokatér, který toho potom zneužije.

Měli by vysocí politici vůbec vlastnit vlivná média? A dá se za současné situace věřit Lidovým novinám či MF Dnes, když některé seriózní zpravodajské a publicistické weby, jako například Echo24, spekulují o tom, že o ovlivňování zpráv v neprospěch politických rivalů hnutí ANO vědělo i vedení MF Dnes?

To opravdu nevím, jestli nadřízení toho redaktora v MF Dnes o všem věděli. Nemuselo to tak být, ale třeba i mohlo. Abychom se však takovým situacím v budoucnu vyhnuli, politikové by prostě neměli média vlastnit. Nebudou pak moci účelově útočit na své politické soupeře a negativně tím ovlivňovat veřejnost.

Jak vůbec hodnotit jedno z prohlášení Andreje Babiše, že za žádnou cenu neodstoupí, i přes všechny jeho poslední skandály. V minulosti, tedy v posledním desítiletí, odstupovali ministři z pravicových i levicových vlád za daleko menší prohřešky. Může se tento nový, negativní „trend“ promítnout nejen do politiky, ale i do celé společnosti? Stejně tak jako poněkud zvláštní respektování Ústavy ČR prezidentem Zemanem? 

No to je spuštění laviny společenského bahna, které nás může zahltit, a my se potom budeme v tom marasmu delší dobu máchat. V tomto případě bylo zbytečné, že odstupovala Nečasova vláda, když Nagyové zatím prokázali jen nezdaněné kabelky a o tom, zda ovlivňovala vojenskou rozvědku, zatím stejně není jasno. Vzpomeňme jen na ministra Kocourka, který „odkláněl“ finance od své ženy v rozvodovém řízení a musel proto rezignovat. To jsou proti současným podezřením vůči Andreji Babišovi jen prkotiny.  Předseda hnutí ANO si musí konečně uvědomit, že v tak vysoké politické funkci si už nemůže dělat to, co někteří běžní podnikatelé. Také není pravdou, že velmi bohatí lidé si nechtějí v politice přilepšovat, tak to určitě nefunguje a veřejnost by to mohla už pochopit.

Ve Francii zvítězil v prezidentských volbách Emmanuel Macron. Jste s tímto výsledkem spokojená? Myslíte si, že to může přinést Česku větší pozitiva než výhra Marine Le Penové?

Právě naopak, domnívám se, že dopad na Česko bude hodně negativní, jelikož jsem zaslechla, že Macron chce prosazovat, abychom i u nás přijali euro. To bude mít samozřejmě nepříznivý vliv na celou naší ekonomiku. Také chce zavést v celé EU jednotné dávky pro uprchlíky. To by znamenalo, že bychom se pro ně stali atraktivní zemí a oni by začali k nám houfně přijíždět. Macron nám tedy může pěkně zavařit. Já jsem fandila Le Penové, to není žádná fašistka, jak tvrdí někteří naši politikové, ona jen prosazuje důkladnější národní politiku. Škoda, že takových lidí jako je ona tady moc nemáme.

Pokud by se ten Macronův trend vůči naší republice potvrdil, tak doufám, že se zase začne zvonit klíči. Jako třeba teď, když lidé protestovali proti Andreji Babišovi a prezidentu Zemanovi. Vysocí politikové si musí uvědomit, že si s námi nemohou dělat, co chtějí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…