Miloš Zeman pro PL: Oběšení uprchlíci a smích. Prasečí hlava a ovar. Výzva Sobotkovi a zcela nová informace o přátelství s Čínou

28.02.2016 16:19 | Zprávy

ROZHOVOR Turecko může od EU příště požadovat ne tři, ale klidně devět miliard eur. ParlamentnímListům.cz to řekl prezident Miloš Zeman. Premiér Sobotka podle něho jedná nedemokraticky, když nechce připustit referendum o vystoupení České republiky v EU. Zeman by sám sice hlasoval proti, ale lidé musí mít právo se vyjádřit. Hovořilo se také o návštěvě čínského prezidenta nebo výročí února 1948.

Miloš Zeman pro PL: Oběšení uprchlíci a smích. Prasečí hlava a ovar. Výzva Sobotkovi a zcela nová informace o přátelství s Čínou
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Summit Evropské rady, který se konal před týdnem, nepřinesl v otázce řešení migrační krize vlastně nic. Lídři se pouze dohodli, že se zase sejdou. Vypadá to skoro jako tradiční závěr jednání špiček Evropské unie. Co k tomu říci?

Na tiskové konferenci (k ukončení návštěvy Libereckého kraje, pozn. red.), myslím, že to byl Jaroslav Plesl, šéfredaktor Mladé fronty, který tyto summity nazývá „nulity“ a já s ním naprosto souhlasím. Jinak bych vás opravil, ten minulý summit Evropské rady se samozřejmě vůbec nemohl zabývat migrační krizí, protože tam nebyl Erdogan (turecký prezident, pozn. red.) kvůli atentátům v Ankaře. Mezi námi, kdyby tam byl, tak by to také dopadlo jako „nulit“. Akorát, že teď bude o jeden summit víc, začátkem března se má v Istanbulu konečně projednávat migrační krize a jestli jste zaregistroval uniknuvší zápis z jednání Erdogana s Junckerem, tak „Lucembursko je malé turecké město“ a říkám si, že diskuse bude možná vyhrocená. Erdogan, kterému se nabízí tři miliardy eur, bude požadovat ne šest, ale devět miliard a každým dalším summitem se tato částka bude zvyšovat.

Premiér Sobotka řekl nedávno v Právu, že uprchlíky nemusíme vítat, ale zároveň máme povinnost těm, co prchají před válkou, pomoci. Neprotiřečí si to?

Podívejte se, položte si jednoduchou otázku, proč řada ilegálních migrantů, já jim ze známých důvodů – porušení dublinských dohod atd. – říkám ilegálové, přichází ze zemí, kde se vůbec nebojuje. A přesto přicházejí v hojném počtu a je otázka, zda ti, kdo přicházejí ze zemí, kde se bojuje, opravdu prchají před válkou, anebo se prostě snaží dostat do zemí, kde by mohli pohodlně žít ze sociálních dávek. To je společný jmenovatel obou dvou těchto kategorií, ze zemí, kde se bojuje a ze zemí, kde se nebojuje.

Ve čtvrtek se podle řeckých médií pokusili v centru Atén oběsit dva pákistánští uprchlíci. Prý ze zoufalství, že uvízli v Řecku a nemohou se dostat do západní Evropy. Neukazuje to, pane prezidente, že jsou ti lidé opravdu zoufalí a potřebují naši pomoc?

Řecká armáda začala konečně budovat hotspoty, což jsou zařízení na registraci běženců, snímání otisků prstů atd. Pokud se tito dva pákistánští uprchlíci pokusili oběsit, možná to byla demonstrativní sebevražda. Víte, když se skutečně oběsíte, tak to většinou nepřežijete (smích). V každém případě platí, že tím jen demonstrovali, že doufali v lepší životní úroveň než je v Pákistánu a jejich očekávání se zatím v Řecku nenaplnilo. Dostali tam najíst, napít, mají tam ubytování ve vytápěných stanech. Na druhé straně, pokud chtěli víc, proč nezůstali ve své zemi, tím spíše, že se tam nebojuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…