Miloš Zeman v ruské televizi zopakoval, že sankce nefungují. A nastoupil Marek Benda: Navrhuje tedy okamžité odvetné opatření?!

11.12.2018 20:16 | Zprávy

ROZHOVOR Nejdéle sloužící poslanec v historii České republiky Marek Benda (ODS), syn disidenta a někdejšího předsedy KDS Václava Bendy, se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k čerstvým výrokům prezidenta Miloše Zemana pro ruskou televizní stanici NTV. Benda Zemana kritizuje především za výrok, že sankce nic neřeší. „Nakonec pád východního bloku, respektive Říše zla, což už asi Miloš Zeman trochu zapomíná, souvisel s tím, že Západ uvalil velmi tvrdé sankce,“ upozorňuje Benda. Ke dvěma silným osobnostem v rámci EU, za které Miloš Zeman považuje Viktora Orbána a Sebastiana Kurze, by Marek Benda přidal ještě Mattea Salviniho.

Miloš Zeman v ruské televizi zopakoval, že sankce nefungují. A nastoupil Marek Benda: Navrhuje tedy okamžité odvetné opatření?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor ruské televizi NTV. Je správné, že se prezident Zeman vyjadřuje mimo jiné i k české vnitropolitické situaci pro ruské publikum?

Já jsem ten rozhovor neviděl, na ruskou televizi nekoukám, čtu jenom komentáře. Zdá se mi to všechno dost strašidelné, ale to, že se Miloš Zeman vyjadřuje do ruské televize, přece není nic překvapivého.

Miloš Zeman v rozhovoru uvedl, že jej velmi těší, že Itálie vystoupila proti sankcím uvaleným na Rusko. Jako příklad neefektivnosti sankcí uvedl Kubu, na kterou byly uvaleny půl století. „Sankce jsou vždy zbytečné. Ničemu nepomáhají, naopak poškozují obě strany, ne jen jednu. Z ekonomického i z politického hlediska,“ uvedl Zeman. Má v tomto pravdu?

Určitě pravdu nemá, v mnoha případech sankce pomohly. Nakonec pád východního bloku, respektive Říše zla, což už asi Miloš Zeman trochu zapomíná, souvisel s tím, že Západ uvalil velmi tvrdé sankce a neumožňoval dovozy různých technologií a dalších věcí. Východ pak začal fatálně zaostávat. Samozřejmě, někdy jsou ty sankce efektivnější, někdy jsou méně efektivní, ale je to jeden z prostředků mezinárodního práva, který se běžně využívá. Je naprostý nesmysl říkat, že nefunguje.

Co tedy jiného Miloš Zeman doporučuje? Okamžité odvetné opatření? To je vždy vznešené, říci: ‚Toto opatření nefunguje.‘

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…