Miloš Zeman velmi výživně pro PL uzavírá rok: Babišovi podstrčili petici. Idioti. Váleční zločinci na Ukrajině. Jsou před námi dvě hrozby

27.12.2018 14:28

ROZHOVOR S PREZIDENTEM Jaké byly Vánoce u Zemanů v Lánech? Co hlava státu očekává v novém roce? Nejen na to se ParlamentníListy.cz ptaly prezidenta Miloše Zemana v již tradičním interview v závěru roku. Prezident prozradil zcela nový poznatek související s Andrejem Babišem a jeho názorem na přesun české ambasády do Jeruzaléma. Zkritizoval šéfa úřadu pro kybernetickou bezpečnost za kauzu s čínskými telefony.

Miloš Zeman velmi výživně pro PL uzavírá rok: Babišovi podstrčili petici. Idioti. Váleční zločinci na Ukrajině. Jsou před námi dvě hrozby
Foto: OV TV
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente, jak jste strávil svátky? 

Jídlem, spaním a četbou.

Jako tradičně se vás zeptám, co jste našel pod stromečkem?

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Kromě jiného zajímavé knihy. Protože mám rád životopisy, velice jsem uvítal životopis Jozefa Tisa a to zejména proto, že poslanci Mariana Kotleby na výroční den jeho popravy si připínají černou stužkou.

Byly pro vás v něčem odlišné oproti předchozím letům?

Musím se chvilku zamyslet… ale řekl bych, že ani ne. I pes Darcy byl opět velmi spokojen.

Jak vůbec rok 2018 hodnotíte z hlediska politického vývoje či kvality života občanů?

Kvalita života občanů se nesporně zlepšila. Výrazně vzrostla průměrná mzda a jsem rád, že ještě rychleji se zvýšil medián, to znamená, že se snížila příjmová nerovnost. Pokud jde o politickou situaci, mám dojem, že se daří zatlačovat do defenzivy závistivé hlupáky, kteří ovšem právě kvůli tomu o to více řvou.

Liga arabských státu nyní vyzývá Českou republiku a některé ústavní činitele, abychom nepřesouvali ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma. Mohou podobné výzvy něco na vašem postoji změnit?

Česká republika je dosud suverénní země a o případném přesunu ambasády rozhodne suverénní vláda České republiky a nikdo vnější.

Jak to vůbec s přesunem ambasády vypadá? Máte nějaké nové informace?

Ne, byl jsem velmi šťastný, že jsem teď v Izraeli otevřel Český dům a nyní budu vládu přesvědčovat, že je zapotřebí učinit další krok. První takový termín bude koncem ledna, kdy bude opětovná porada ústavních činitelů.

Pokud se nepletu, premiér Babiš před časem podepsal petici, která přesun ambasády požaduje. Co tedy v přesunu brání?

Uvědomte si, že premiér Babiš mně říkal, že tu petici mu někdo podstrčil. Byl jsem zklamán, protože podstrkovat petice se rozhodně nemá. 

Mluví se o tom, že překážky tomuto záměru klade ministerstvo zahraničí…

Vyčkal bych na výsledek jednání ústavních činitelů a také na to, jak se budou chovat ostatní země. Potom, co se Američané rozhodli tento přesun uskutečnit, je situace o něco snazší.

Takže na setkání ústavních činitelů budete o věci hovořit i s ministrem Petříčkem.

Ministr Petříček, coby ministr zahraničí, je samozřejmě budoucí součástí sestavy ústavních činitelů.

Ukrajinský prezident Porošenko podepsal zákon, který banderovce, jež bojovali po boku s nacisty, uznává jako válečné veterány. Co si o tom myslíte?

Banderovce pokládám za válečné zločince a v každém případě se domnívám, že i naši polští přátelé by měli reagovat, když si uvědomíme, kolik desítek tisíc Poláků banderovci za druhé světové války vyvraždili.

Měla by se v této věci oficiálně ozvat i naše země?

Rozhodně bych nebyl proti.

Těsně před Vánoci zasáhlo naši zemi důlní neštěstí, při kterém zahynuli čeští i polští horníci. Šlo o důl patřící OKD. Budete se zajímat o vyšetřování nebo zda nebylo něco zanedbáno?

Samozřejmě, že existuje informace od jednoho bývalého horníka, že údajně byly zaslepeny hlásiče metanu a to kvůli tomu, aby se mohlo rychleji těžit. Zase bych tuto informaci nebral úplně stoprocentně. Nicméně bych si přál, aby byla prověřena.

Připomínali jsme si sedm let od smrti Václava Havla. Média už téma tolik nezajímalo, ale rozruch způsobil poslanec SPD Lubomír Volný, když označil Havla za vlastizrádce a svůj výrok hájil. Co o tom soudíte?

Ale mě také někteří idioti označují za vlastizrádce. Mimochodem často si pletou velezradu a vlastizradu, což také svědčí o jejich vzdělanosti. Myslím si, že každý, ať už živý nebo mrtvý prezident, musí takové označení strpět.

Před svátky zaznělo vážné varování o čínských telefonech značky Huawei. Podle NÚKIBu jsou nebezpečné. Premiér je dal vyházet ze Strakovky, teď po setkání s čínským velvyslancem svá slova mírnil. Téma jste zmínil i ve svém Vánočním poselství. Jak celou věc vidíte?

Pokládám šéfa antikybernetického, spíše než kybernetického (usmívá se), úřadu pana Navrátila za poněkud málo kvalifikovaného. Dokládá to i skutečnost, že nejdřív spolu s BIS zahájil špionománii a pak vydal prohlášení, že tyto čínské mobily vůbec nejsou pro běžného uživatele nebezpečné. Takže nejdřív vytváří jakousi hysterickou vlnu a pak ji zase odvolává. Takto by se normální ředitel normální instituce chovat neměl.

Závěrem se podívejme na budoucí rok. Máme se v roce 2019 něčeho obávat? Je na obzoru nějaká krize?

Na obzoru je dokonce několik krizí a já bych zmínil pouze dvě. Ekonomická krize, kterou nelze vyloučit a zde doporučuji moje Vánoční poselství, kde jsem o tom podrobněji mluvil. Pak nikdy nemůžeme vyloučit ani teroristický útok na našem území a právě proto jsme v Afghánistánu, abychom snížili riziko tohoto teroristického útoku.

Co bude příští rok důležité z vašeho pohledu?

Národní investiční plán. Jsem zvědav, kdy se například začnou opravovat chátrající kulturní památky, kdy Praha dostane alespoň jednu skutečně moderní stavbu, která by přitáhla turisty. Jsem zvědav, kdy se zrychlí výstavba dopravní infrastruktury včetně mého oblíbeného vodního koridoru spojujícího Dunaj s Odrou. Právě ta investice bude něco, co vytvoří tvář naší země pro dlouhá a dlouhá léta do budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…