Ministr Brabec: Nahrávka Babiše, Sobotkův chybný krok, zatýkání na ministerstvu školství v okolí Březiny. Vše ve stejný den. Žádný důkaz nemám, ale...

05.05.2017 20:52

ROZHOVOR „Měli jsme mnoho signálů, že je dlouhodobě cílem Babiše zničit. Skutečně ho zadupat do země.“ Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poukazuje nejen na strategii – když zničíme Babiše, zničíme ANO – ale vypočítává i souhry podezřelých náhod. A že prý působí „jako kloni“ a pějí ódy na předsedu? Podle Brabce jsou lidé v ANO hlavně naštvaní, protože úspěšná vláda nemůže dokončit volební období. Brabec pokládá i tyto otázky: „My se tu pinožíme a řešíme nějaké anonymní nahrávky, které někdo vytáhl, klidně je mohl manipulovat, vytrhnout z kontextu, sestříhat. A my to budeme hrát jako největší problém této země? Ve chvíli, kdy se tu v minulosti odklonily desítky nebo stovky miliard korun?“

Ministr Brabec: Nahrávka Babiše, Sobotkův chybný krok, zatýkání na ministerstvu školství v okolí Březiny. Vše ve stejný den. Žádný důkaz nemám, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Vy jste v interview ČT24 poté, když bylo aktuální rozhodnutí pana premiéra Sobotky, že podává demisi celé vlády, zmínil: „Pan Sobotka si teď hraje s dynamitem.“ Jak byste hodnotil situaci teď, když své vyjádření změnil a rozhodl se, že nebude podávat demisi a naopak podal prezidentovi návrh na odvolání vicepremiéra Andreje Babiše, čili se vrací k původnímu scénáři?

Hraje si s dynamitem, pak vypne pojistku a všichni se budeme tvářit, že se nic nestalo? Proběhlo několik bouřlivých dní. Stále jsme přesvědčeni, že jsme se o demisi vlády začali bavit zbytečně a nesmyslně. Poškodilo to zemi i mezinárodně. Jsme za šašky. Hovořil jsem o tom s řadou lidí i s europoslanci. Došlo k poškození pověsti. Vláda mohla v klidu dovládnout. Bylo to přestřelené gesto. Ze zpráv, které plynou ze všech stran, víme, že šlo o rychlé, opravdu zkratkovité jednání pana premiéra, které s nikým nekonzultoval. Občané nemají zájem o hádky politiků. Já jsem je osobně vždycky nesnášel. Pro mě je správná vláda taková, která se extra nepředvádí, moc se o ní neví, ale správně funguje.

Hraní s dynamitem úplně dobře neskončilo, i když se pan premiér oklikou vrací do situace, kde jsme byli před několika dny. Bohužel už týden uběhl a ohledáváme škody.

Na páteční tiskovce zmínil váš místopředseda, že jednoznačně stojí ANO za předsedou. Jste sice člen vlády za hnutí ANO, ale vše se točí „jen“ kolem konkrétní osoby Andreje Babiše, veškerá podezření jdou za ním. Nechci nic podsouvat, ale právě v krizi se může začít ukazovat nesoulad, lidé mění názory a už nevydrží tlak… Jaká v ANO vládne atmosféra?

Je to atmosféra naštvanosti a to hlavně z toho, že se rozpoutalo něco, co považujeme za zbytné. Teď se budete smát, že říkám klišé, ale opravdu nejsem profesionální politik. Do politiky jsem přišel z normálního světa, kde se věci řeší jinak. A tady je mnohdy forma důležitější než obsah. Pana Zaorálka jsem vždycky považoval za velmi rozumného, normálního člověka se smyslem pro humor, se kterým jsem měl příjemná setkání – a on mi dneska říkal, že jsme včera působili jako kloni, že jsme pěli ódy na předsedu. My jsme na předsednictvu jednali asi dvě hodiny. A není to o žádných neochvějných postojích, že bychom se na věci neptali. Byli jsme hrdí na vládu, na práci, kterou ANO odvádí v čele s Andrejem Babišem jako úspěšným ministrem financí, a byli jsme naštvaní, protože víme, že vláda mohla dokončit práci v pohodě.

Vy říkáte, že se vše točí kolem jednoho člověka, ale proč? My jsme měli mnoho signálů, že je dlouhodobě cílem Babiše zničit. Skutečně ho zadupat do země. Protože Babiš je dnes skutečně pro řadu lidí symbolem změny. Jsou tu preference. Je asi představa, že Babiš rovná se ANO, že ANO rovná se Babiš. Může tu být od našich konkurentů myšlenka, jak v rámci koalice, tak opozice – když zlikvidujeme Babiše, zlikvidujeme ANO. To je myšlenka, se kterou se netajili a těch signálů jsme dostávali mnoho. Babiš je viditelný člověk, není to člověk, který by byl zavřený dvacet let v kanceláři. Vždy bude prostor na něj útočit. Byly vydané knížky… Babiš se k nim nějak vyjadřoval.

Když se čirou náhodou objeví nahrávka zrovna v den, kdy se pan premiér rozhodne pro určitý chybný krok a navíc se začne zatýkat na ministerstvu školství a v okruhu Březiny... Komu to asi vyhovuje? Jistě, všechno může být náhoda, ale ty se zase až tak úplně nedějí. Žádný důkaz pro to nemám, ale kdyby to bylo naopak, druhá strana bude řešit to samé.

Jaký je váš názor na nahrávky, na kterých mluví vicepremiér Andrej Babiš s redaktorem Mafry o připravovaných článcích?

Já jsem tu nahrávku fakt neslyšel. Jsem tím vším docela znechucený, já bych daleko raději řešil své věci na ministerstvu, které mi připadají daleko důležitější pro tuto zemi. Budete se mi smát, ale například boj se suchem, které opravdu může miliony lidí postihnout... A my se tu pinožíme a řešíme nějaké anonymní nahrávky, které někdo vytáhl, klidně je mohl manipulovat, vytrhnout z kontextu, sestříhat. A my to budeme hrát jako největší problém této země? Ve chvíli, kdy se tu v minulosti odklonily desítky nebo stovky miliard korun? Připadá mi to prostě divné. A nemůžete se divit, že Babiš tu podporu prostě má, protože byly signály, že útoky budou sílit, že bude největším terčem a že se pravděpodobně bude někdo snažit kompro získat. ANO potvrzuje, že je „chybou“ ve dvacet let vytvářeném systému, kde se řada lidí vždycky dokázala dohodnout. A to s námi v některých věcech, u kterých si myslím, že je to správné, nejde. V normálních věcech, jak vést tuto zemi, aby fungovala, se vždycky snažíme být konstruktivní.

Podle právních výkladů nezbývá prezidentovi nic jiného než ministra odvolat. Z Hradu zaznělo, že prezident teď má před sebou cestu do Libereckého kraje a také návštěvu Číny, takže se k řešení situace dostane asi nejdřív 18. května. Řada politiků už rozhodnutí prezidentovi vyčítá. Jak to vidíte vy?

Já nejsem právník, takže pro mě není úplně jednoduché se zorientovat v tom, jestli výklad Ústavy, který má pan prezident z hlediska stanoviska, co je „bez prodlení“, se liší od výkladu, který má ČSSD. Pan prezident řekl, že by chtěl ještě s panem Babišem hovořit a jestli odjíždí a až po návratu z Číny chce věc řešit, tak je to o výkladu, co to je „bez prodlení“. Pan prezident je určitě člověk, který se nenechá násilně tlačit do rozhodnutí, které by dělal řekněme pod nějakým vnějším presem. Jasně deklaroval, jak se k tomu postaví, takže asi nebude nic urychlovat.

Naše stanovisko je jasné, pan Babiš místo ve vládě má, je úspěšný ministr financí a dokázal hodně. A teď jsme zjistili, že pan premiér udělal v posledních dnech čtyři různá rozhodnutí a opět se má všechno točit kolem pana Babiše? My také vidíme jako závažnou věc to, co se děje kolem dotací. Máme pocit, že se o tom moc nemluví a zase se řeší jenom Babiš. Myslíme si, že to není měření stejným metrem. A to nás posiluje v podezření, že cíl je jednoznačný – zničit Babiše za každou cenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…