Ministr Herman: Splachujeme toalety pitnou vodou, to v Africe nemají. Neměli bychom se odklánět od zahraniční politiky Václava Havla

24.05.2015 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Prosazovat politiku, kterou měl Václav Havel, i to je podle ministra kultury Daniela Hermana úkol pro KDU – ČSL. „Jsem velmi přesvědčený pravdoláškař a nestydím se za to,“ zmínil také v půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Nesmíme zapomínat na to, že i dnes, v tuto chvíli, jsou v komunistických nebo islamistických režimech mučeni lidé,“ uvedl Herman.

Ministr Herman: Splachujeme toalety pitnou vodou, to v Africe nemají. Neměli bychom se odklánět od zahraniční politiky Václava Havla
Foto: hns
Popisek: Daniel Herman v půlnočním rozhovoru

Co obvykle děláte v sobotu před půlnocí?

Někdy vyřizuji dotazy na Parlamentních listech. Málokdy spím. Často jsem na internetu nebo si čtu.

Jaká byla pro Vás atmosféra na sjezdu KDU – ČSL ve Zlíně a jak vnímáte potvrzení Pavla Bělobrádka v čele strany?

Atmosféra byla velmi dobrá a přátelská. Přijelo skoro 300 delegátu. Zvolení předsedy Bělobrádka se čekalo a myslím, že je to nejlepší alternativa. Neříkám to z nějakého pragmatického důvodu, ale proto, že jsem o tom přesvědčený. Vždy, když se sejdou lidé z celé republiky, je to dobrá příležitost výměny názorů. KDU – ČSL je strana početně mohutná a není tolik příležitostí se setkávat. Samozřejmě, že navštěvujeme krajské konference, což je výborné, ale na sjezdu jsme byli všichni pohromadě. Zmínil bych i určitou novinku a to, že Praha, která nebyla nijak silnou baštou, je v černých číslech. Jsem hrdý na to, že jsem členem právě pražské organizace. Je potřeba tento trend držet. Je to dost výrazné obohacení scény KDU – ČSL v rámci celé České republiky.

Ve svém proslovu na sjezdu jste zmínil: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí!“ Máme to chápat tak, že jste chtěl připomenou osobnost Václava Havla?

Jednoznačně. Máme to chápat jako přihlášení se ke kontinuitě Václava Havla. Měl jsem tu čest pana prezidenta Václava Havla znát. Pracoval jsem tehdy jako tajemník tehdejšího pražského arcibiskupa pana kardinála Miloslava Vlka a pan prezident Havel celkem často docházel na pražské arcibiskupství a já jsem měl možnost mnohokrát být svědkem určitých diskusí. S paní Dagmar Havlovou jsem ve velmi přátelských vztazích. Mohu říci, že jsem celkem v obraze, co se týká filosofie Václava Havla a jsem velmi přesvědčený pravdoláškař a nestydím se za to. Světlo je silnější než tma a láska je silnější než nenávist. Tomu já pevně věřím.

S ohledem na zahraniční politiku, nemáte dojem, že se ovšem poměrně dost odkláníme od toho, co kdysi Havel prosazoval?

Nechci si teď honit politické tričko. Je to jedna z úloh KDU – ČSL v současné vládě, abychom se neodkláněli. Samozřejmě jsou určité trendy poněkud upozadit otázku lidských práv za byznysem a toto je nesprávné. Díky své bývalé činnosti v Ústavu pro studium totalitních režimů jsem tehdy vstoupil a jsem dodnes v kontaktu s řadou opozičních zahraničních skupin z různých zemí: Kuba, Korea, Čína, Irán a situace ve světě je mnohdy úplně jiná než u nás. My, nevím, jestli to napíšete nebo ne, jsme na tom tak, že splachujeme toalety pitnou vodou. Pro některé lidi je pitná voda nedosažitelná meta, například v Africe. Zatímco my si povídáme, možná v některých věznicích strkají lidem bambusové hroty pod nehty. Takový svět je a my před tím nesmíme zavírat oči. Rozhodně nejsem proti obchodním vztahům s Čínou. Jsem pro maximální míru komunikace, ale nesmíme zapomínat na to, že i dnes, v tuto chvíli, jsou v komunistických nebo islamistických režimech mučeni lidé.

Evropská komise se příští středu chystá navrhnout přerozdělení mezi země Evropské unie 40 000 uprchlíků z Asie a Afriky, kteří v současnosti žádají v Itálii a v Řecku o azyl. Co si myslíte o kvótách pro uprchlíky?

Dávat někomu příkazy o tom, kolik má nebo nemá přijmout lidí….Vždy je dobré, pokud se lidé mohou zamyslet a vést dialog. To, že jde o společnou odpovědnost Evropy, ale i celého svobodného světa, je prostě fakt. Myslím si, že je nutné pomáhat efektivně v daných místech, aby odtud nemuseli lidé utíkat. Je zájmem celého svobodného světa, aby situace byla stabilizována. Ve chvíli, kdy sem lidé přicházejí, musíme mít moment solidarity velmi výrazně na mysli, nemůžeme ale bezbřehým způsobem otevírat své brány komukoli. Také mohou s těmito lidmi přicházet spící agenti, teroristé různých islamistických uskupení. Je potřeba spolupracovat na mezinárodní úrovni a velmi vážně brát zprávy tajných služeb. Jako Česká republika se snažíme být připraveni na řešení otázky uprchlíků z Ukrajiny. O těch se nemluví. Ukrajina je ale země, která je nám velmi blízká. I pro tyto lidi musí být brány otevřené. Je potřeba, abychom bohaté islámské ropné monarchie motivovali k tomu, aby se podílely na pomoci uprchlíkům ze zemí ovládaných islamisty. Jestliže například vojenské síly Saúdské Arábie velmi efektivně zasahují proti islamistických excesům, je potřeba je motivovat. Islám zná stránku solidarity. Je to složitá otázka, která se týká nás všech a nelze ji jen tak smést ze stolu nebo řešit befelem.

V úterý se bude hlasovat o důvěře vládě. I když opozice nemá potřebné hlasy, nepovažujete přeci jen situaci, kdy se neustále hovoří o střetu zájmů v souvislosti s vicepremiérem Andrejem Babišem, za nebezpečnou pro stabilitu koalice?

Jsem přesvědčený o tom, že to není aktuální ohrožení koalice. My, politici, jsme v pozicích proto, že nás voliči do nich zvolili. Je to odpovědnost voličů a na nás je, abychom si s výsledky demokratických voleb poradili.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…