Ministr Jurečka: Jsem přesvědčen, že Miloš Zeman do prezidentských voleb určitě půjde

26.02.2017 16:25

ROZHOVOR „Pokud ČSSD nepostaví prezidentského kandidáta, bude to svědčit o její obrovské personální vyprázdněnosti a že se nachází v mizerné kondici,“ konstatuje místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. K některým kontroverzním krokům prezident Zemana pak ještě glosuje: „Slovo dělá muže. A pokud Miloš Zeman prohlásil, že kancléř Mynář na Hradě skončí, jakmile neprojde bezpečnostní prověrkou, a ve skutečnosti je pak všechno jinak, tak mám pocit, že si z nás všech dělá dobrý den.“

Ministr Jurečka: Jsem přesvědčen, že Miloš Zeman do prezidentských voleb určitě půjde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marián Jurečka

Miloš Zeman, Andrej Babiš a ČSSD jsou zajímavým politickým trojúhelníkem v souvislosti s nastávajícími prezidentskými volbami. Potřebuje předseda hnutí ANO Babiš Zemana tak, aby ho podpořil a nepostavil svého kandidáta na Hrad? A může si ČSSD dovolit nepostavit Zemana jako svého kandidáta, když v jejich řadách působí několik skupin jeho příznivců?

Pokud vedení strany jako je hnutí ANO, které má ambice vyhrát volby a navrhnout premiéra, nepostaví prezidentského kandidáta, tak to jen podtrhne pragmatickou rovinu jeho současného uvažování. Tedy zcela zřetelně to osvětlí dosavadní spolupráci mezi Andrejem Babišem a prezidentem Zemanem, kteří se v řadě záležitostí doplňují a podporují se. Bylo by ale na tom něco špatně a souhlasil bych s Martinem Stropnickým, který navrhoval postavit vlastního kandidáta.   

Podobná situace by mohla nastat i u ČSSD. Jestliže by tato nejstarší politická strana u nás nepostavila kandidáta a jen by to skončilo jakousi plichtou, tedy podporou Miloše Zemana, svědčilo by to o její obrovské personální vyprázdněnosti a že se nachází v mizerné ideové kondici.

Prezidentští kandidáti, kteří se nyní hlásí, nebo o nichž se mluví: Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, Jaroslav Kubera. Kdo z nich má šanci Zemana porazit? Co třeba, kdyby přišel někdo ,,zemitější“ než Zeman, například senátor Kubera nebo naopak uhlazenější osobnost, kterou je určitě akademik Drahoš? Koho byste preferoval vy sám? A jak to bude ve vaší straně, postavíte svého kandidáta? Máte už o něm jasno?

Řekl bych to asi tak. Já si představuji vhodného prezidentského kandidáta jako člověka dobrého zdraví a v plné síle, který bude tím pojítkem ve společnosti, a který bude také schopen se domluvit s ministrem zahraničí na shodné koncepci, jež bude prospívat České republice.

V KDU-ČSL už na toto téma vedeme diskuze a ještě se budeme o prezidentských kandidátech bavit v průběhu našich krajských konferencí. Zkušené osobnosti bychom měli, vzpomenu například Petra Pitharta nebo Helenu Roithovou, ale ti už ambice k tomu nemají. Takže budeme se nad tím zamýšlet, zda postavíme svého lídra anebo podpoříme takového člověka, který by měl atributy, o nichž jsem hovořil.   

Miloš Zeman se zanedlouho rozhodne, zda bude podruhé kandidovat. Je jeho rozhodnutí a pak i výsledek volby důležitým mezníkem, který určí další směřování této země, nebo vzhledem k významu jeho funkce fakticky o nic nejde? A půjde vůbec Miloš Zeman do voleb podle vašeho názoru? Často se také hovoří o rozdělení společnosti na obdivovatele a odpůrce současného prezidenta, myslíte si, že je to opodstatněné anebo příliš zveličené?

Prezidentský úřad je u nás od dob první republiky, kdy ho zastával Tomáš Garrique Masaryk, vnímán veřejností jako velmi významný, i když česká hlava státu nemá zcela zásadní exekutivní pravomoci. Z tohoto důvodu je opravdu dost důležité, kdo bude tento post zastávat. Já si myslím, že by bylo vhodné, aby to byla osobnost, která se bude prezentovat jasnými, ale ne populistickými názory. Myšlenkami, které mají přesah i do budoucnosti. Se současným panem prezidentem v mnoha záležitostech souhlasím, ale na řadu problémů mám dost odlišné názory.

Pan prezident bohužel svými prohlášeními naši společnost někdy i rozděluje. On je člověk zkušený, inteligentní, a proto by mohl na vrcholu své kariéry být váhou své osobnosti právě tím, kdo mezi tábory odpůrců staví mosty, abychom se někdy nevyčerpávali a neoslabovali celkem zbytečnými spory.  A tu snahu u něj nevidím, spíše naopak, mnohdy nepůsobí ani dobrým příkladem, jako třeba u kauzy s fiktivním článkem Ferdinanda Peroutky. Nechápu, proč nepřijal rozsudek soudu a nepřiznal, že se spletl, na tom přece nic není. Velká část veřejnosti by to ocenila. A něco podobného jsme zažili i se jmenováním profesorů, kdy se ta záležitost naprosto zbytečně vyhrotila.

No a k vašemu poslednímu poddotazu – jsem přesvědčen, že Miloš Zeman do prezidentských voleb určitě půjde.   

V čem Miloš Zeman jako prezident české společnosti v poslední době prospívá a v čem jí škodí? Jak posuzovat jeho podporu Donalda Trumpa, vytěžování tématu migrace, kritiku Merkelové a politiků EU či vyjádření nechuti nad Chovancovým ,,centrem proti propagandě", to znamená témata, která teď prezident ,,hraje" nejčastěji.

Ohledně postojů k migraci i k Angele Merkelové s panem prezidentem určitě souhlasím, nemám s tím problém. Dokonce si myslím, že ta jeho vyjádření v těchto záležitostech nám i pomohla na mezinárodním poli. V otázce podpory Donalda Trumpa bych byl už opatrnější. Je opravdu rozdíl, co takový politik říká v předvolební kampani, a jak se bude potom skutečně chovat. Já bych s jeho hodnocením počkal i delší dobu, až se ukáže, které kroky bude podnikat v rámci světové politiky, zda bude schopen zajistit větší bezpečnost, jak bude spolupracovat s Ruskem, Evropou a dalšími velmocemi.    

Kauza Peroutka a Mynářova bezpečnostní prověrka jsou už evergreenem stejně jako vydírání Jindřicha Forejta, příběhy o prostituci na Pražském hradě, podnikání Martina Nejedlého a podobné kauzy. Číhá někde na prezidenta průšvih, který mu případnou kandidaturu může totálně zkomplikovat?

Jestli se ještě na prezidenta provalí nějaká aféra, tak to skutečně nemohu vědět. Ale v těch ostatních záležitostech, které jste jmenoval, bych chtěl připomenout, že slovo dělá muže. A pokud Miloš Zeman prohlásí, že kancléř Mynář na Hradě skončí, jakmile neprojde bezpečnostní prověrkou, a ve skutečnosti je pak všechno jinak, tak mám pocit, že si z nás všech dělá dobrý den. Měl dodržet to, co slíbil.

Podnikatel typu pana Nejedlého by také neměl mít až tak blízko k hlavě našeho státu, to se mi zrovna moc nelíbí. Samozřejmě nemohu mluvit za celou českou veřejnost, ale osobně znám dost lidí, kterým ty vámi uvedené kauzy dost vadily a budou důvodem toho, že Miloši Zemanovi svůj hlas proto nedají.  

Premiér Sobotka odvolal před pár dny ministra průmyslu Mládka, protože údajně svým jednáním s mobilními operátory poškozoval pověst ČSSD. Ministrovo počínání, kdy by si zákaznici nemohli vyjednat ani slevy, působilo i na veřejnost dost zvláštně... Domníváte se tak, že k odvolání ministra průmyslu měl premiér dobrý důvod, anebo že to bylo několik měsíců před volbami celkem zbytečné?

Důvodů k odvolání ministra Mládka bylo už v minulosti více. Například bych uvedl neschopnost ministerstva průmyslu (MPO) zasadit se o instalaci vysokorychlostního internetu ve venkovských oblastech, což by přineslo do těchto regionů i vyšší zaměstnanost. Tady vedení MPO selhalo a podobných záležitostí bylo několik. Také prohlášení o tom, že živnostníci jsou paraziti, rozdělovaní společnosti na elitu podle toho, kdo využívá roaming, to všechno jsou záležitosti, jež poškozovaly ČSSD. Nicméně jeho odvolání 10 měsíců před volbami už nic neřeší, mělo se to stát daleko dříve. Nástupce ministra Mládka toho už moc nestihne 10 měsíců před volbami, pouze se podrobněji seznámí s fungováním resortu a většina rozpracovaných agend se tak zastaví.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…