Miroslava Němcová: Okamura je nebezpečný. Jsem zklamaná z jisté změny v Česku

03.01.2018 13:07 | Zprávy

ROZHOVOR Prezidentská volba může být podle bývalé předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové klíčovým impulsem k nějakému pozitivnímu obratu ve stavu společnosti. „Pokud se podaří zvolit člověka, který je rozumný, slušný, solidní, má přehled, bude respektovaný v zahraničí, získá si důvěru i těch, kteří ho nevolili, protože bude postupovat tak, aby stmeloval lidi, byl by to podle mne pozitivní obrat, který by ve všech ohledech České republice prospěl,“ prohlásila poslankyně za ODS v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Miroslava Němcová: Okamura je nebezpečný. Jsem zklamaná z jisté změny v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Jaký byl podle vás loňský rok? Pro vás, pro ODS a pro Českou republiku?

Když to vezmu z osobního pohledu, musím říci, že pro mne osobně a moji rodinu to byl dobrý rok. Všichni jsme byli zdraví a všechny úkoly, které jsme měli, jsme zvládli dobře. To považuji za nejcennější. Pokud jde o moji pracovní kariéru, byl to pro mne také dobrý rok, protože jsem pošesté obstála ve volbách a byla jsem znovu zvolena poslankyní, takže letos oslavím už dvacet let v této roli. Cenné je po mne, že si lidé mé práce váží. I pokud jde o ODS, tam také zaznamenávám kladný posun proti předchozím volbám. Zdá se, že jsme nastartovaní dobře. A nakonec mi zbývá hodnocení celé České republiky. Myslím, že to byl rok pro Českou republiku velmi dramatický; vždycky situací zamíchají volby a teď se vzpamatováváme z jejich výsledku a jejich dopadů. Takže v tomto ohledu jsme spíš v očekávání, jak se vyrovnáme s politickým dopadem roku 2017 na rok 2018, který bude rokem výročním.

Co pro vás bylo v uplynulém roce v politice největším zklamáním?

Největší zklamání pro mne bylo to, že došlo k velkému posunu v české společnosti, že je schopna tolerovat to, co dřív netolerovala. Tím narážím na Andreje Babiše, který byl obžalován z trestného činu, přesto získal hlasy voličů. V minulosti ministři a politici za daleko menší prohřešky, než bylo padesát milionů v kauze Čapí hnízdo, odcházeli a mizeli z politiky. Tenhle posun ve společnosti byl pro mne obrovským zklamáním. A týkal se nejen Andreje Babiše, ale i prezidenta Miloše Zemana, který dal laťku prezidenta tak nízko, ať už napadáním svých názorových odpůrců, nebo vulgarizací, kterou prezidentský post posunul do čtvrté cenové skupiny. Stačí, když vzpomeneme, jak mluvil v živém vysílání Českého rozhlasu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…