Miroslava Němcová o „svini“ i jiných věcech

26.06.2017 10:25

ROZHOVOR Jedno selhání za druhým, tak reaguje bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová na chování prezidenta Miloše Zemana. Audience české hlavy státu s manželkou a dcerou u britské královny jí připadala jako „návštěva rodiny Homolkových v Buckinghamském paláci“. „Můžeme mít prezidenta méně aktivního, možná i nudného, ale podle mne to rozhodně nemá být hulvát, opilec a sprosťák, protože to degraduje nejen prezidentský úřad, ale i politickou kulturu,“ řekla předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru ke kandidatuře Miloše Zemana v příští prezidentské volbě.

Miroslava Němcová o „svini“ i jiných věcech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Jak se díváte na to, že spolupracovníci prezidenta pořádají oslavy svých narozenin na Pražském hradě?

Pražský hrad jako komplex budov mám spojený s významnými událostmi české historie a přistupuji k němu s hlubokým respektem. Pro mne jako občana České republiky je to místo symbolické a svým způsobem posvátné, a ne místo, kde se mají opíjet kamarádi pana prezidenta. Na to je spousta jiných vhodných míst, použít k tomu Pražský hrad je podle mne výrazem toho, že ti lidé vůbec nevědí, na jakém místě se ocitli a jakou k němu mají mít úctu. Jsou to podle mne nevzdělaní lidé, kteří nemají vůbec kompetenci zastávat na Hradě jakoukoli funkci.

A co říkáte tomu, že kvůli soukromé oslavě prezidentova kancléře Vratislava Mynáře byl částečně Pražský hrad uzavřen i pro turisty, z nichž mnozí přijedou do metropole České republiky hlavně kvůli tomu, aby mohli vidět tuto významnou kulturní památku spojenou s českou historií?

Anketa

Doporučujete ČSSD, aby podpořila v prezidentských volbách Zemana?

86%
14%
hlasovalo: 7964 lidí

Přijde mi to opravdu jako takový východní styl pojetí společenského života – politiky. Nemyslím, že by něco takového bylo v nějaké normální západní demokratické zemi možné. Veřejné objekty, pokud se právě nekoná něco mimořádného, jako je státní svátek,významná kulturní akce nebo důležitá zahraniční návštěva, jsou samozřejmě přístupné. Zavírat část významné historické památky kvůli oslavě nějakého úředníka je tam naprosto vyloučeno.

Ani prezident se nechová příliš standardně. Ve svém posledním televizním vystoupení nazval premiéra sviní kvůli tomu, že navrhl odvolání Andreje Babiše z funkce ministra financí čtyři měsíce před volbami, a navíc o něm prohlásil, že má charisma láhve od okurek. Jak vnímáte takové výroky nejvyššího ústavního činitele na adresu premiéra?

Nemohu říci, že jsem z toho zděšená, protože takhle vystupuje několik let, co je v této funkci, a teď v tom už jen pokračuje. Je to naprostá degradace prezidentského úřadu, který, bohužel, Miloš Zeman momentálně zastává. Následek je ten, že je obrovská frustrace mezi občany i politiky. Miloš Zeman zastává nejvyšší ústavní roli, ale není z toho schopen vyvodit etické požadavky ani to, že jeho prvořadým úkolem je být v souladu s politikou vlády, a ne prohlubovat příkopy mezi sebou a dalšími ústavními politiky. To všechno naši společnost poškozuje stejně jako obraz naší země ve světě. A Miloš Zeman svým jednáním ohrožuje normální demokratický provoz naší země a dokazuje, že je mentálně nezpůsobilý zastávat prezidentský úřad. Odkazuje se neustále na dílo prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, ale jeho pokračovatelem rozhodně není. Naopak připomíná nejtemnější postavy našich moderních dějin, které v komunistické éře prezidentský úřad zastávaly.

Miloš Zeman po zvolení Donalda Trumpa doufal, že bude pozván do Bílého domu, ale dubnová návštěva se neuskutečnila, s americkým prezidentem se osobně nesešel ani na summitu NATO. Chválu prezidenta Spojených států dnes tedy vyměnil za mírnou kritiku, například prohlásil, že výzvu k arabským zemím měl prý Trump vyhlásit jinde než v Rijádu, kolébce terorismu. Jak si tuhle změnu postoje vysvětlujete? Je to důsledek zklamání z toho, že se americký prezident setkává s kdekým, například i rumunským prezidentem, ale na Miloše Zemana, který mu po jeho zvolení napsal, že je nazýván českým Trumpem, si čas zatím nenašel?

Myslím, že Miloše Zemana v zahraniční politice, ale ani v té domácí nelze brát vážně, protože on jedná pouze a jedině účelově podle toho, co posílí jeho moc. A když mu ta hračka vypadne z ruky, tak na ni šlápne. To je přesně to, co dělá ve vztahu k Donaldu Trumpovi.

Minulý týden byla na Pražském hradě na návštěvě alespoň bývalá manželka současného amerického prezidenta Ivana Trumpová. Prezident v médiích popisoval, že ho rozčílilo, když mu sdělila, že nakonec odmítla nabídku stát se velvyslankyní v České republice. A dodal, že neměl hůlku, aby reagoval jako v případě premiéra. Pobavilo vás to, nebo vyděsilo?

Mne jeho prohlášení, že na ni chtěl po jejím oznámení o odmítnutí nabídky stát se velvyslankyní v Česku použít hůlku stejně jako ve vztahu k premiérovi, zaujalo. Když se před časem ten odporný akt na Pražském hradě odehrál, prezidentův mluvčí Ovčáček to zachraňoval slovy, že Zemanovo gesto hůlkou bylo jen mimoděk, že prezident tak jen chtěl naznačit premiérovi, kde je mikrofon, aby k němu Bohuslav Sobotka trefil. Teď se ukazuje, že to bylo záměrné gesto, opovržlivé a odporné. Je naprosto netolerovatelné nejen od hlavy státu, ale od kohokoli, aby hůlkou naznačoval někomu jako psovi, kde je jeho místo. A nyní se sám přihlásil k tomu, že tohle byla ta motivace – ponížit premiéra – a že stejným způsobem chtěl vést k pořádku paní Trumpovou. Jaký jiný důkaz mentální nezpůsobilosti Miloše Zemana řádně zastávat svůj úřad by ještě někdo chtěl? Když vidíme Miloše Zemana říkat ty sprosťárny do médií, když vidíme, jak je opilý, to přece není normální stav. Takže jsem přesvědčena, že se Miloš Zeman chová účelově, aby on a jeho kamarila (pánové Mynář, Nejedlý a spol.) se tam udrželi co nejdéle.

Kritiku si vysloužila také návštěva Miloše Zemana, jeho manželky a dcery u britské královny kvůli tomu, že nerespektoval dvorní etiketu. Dohru v médiích měla i peripetie s dárkem, když editor České televize zveřejnil, na kterém e-shopu a za jakou cenu byl dárek pro britskou královnu koupen. Prezidentův mluvčí ho nazval idiotem. Jak jste to hodnotila, byl šperk za osm tisíc korun vhodným dárkem pro hlavu britské monarchie při takovéto příležitosti?

Myslím, že není, že by šel najít vhodnější dárek, ani by nemusel být drahý. Vzpomínám, že když tu byl na návštěvě lotyšský prezident, tak jsem jako předsedkyně Poslanecké sněmovny sehnala vydání knihy Boženy Němcové Babička v angličtině, protože z Lotyšska pocházel rod, který posléze koupil náchodské panství. Vilemína Zahaňská pocházela z Lotyšska. Myslím, že se dají vymyslet takové dárky, které podtrhují vazby mezi námi a zemí, kterou navštěvujete a kam přicházíte jako host. Myslím, že český granát je hezká připomínka něčeho, co je spojováno s Českou republikou, ale dárek bych směřovala spíš do té oblasti, kterou jsem popsala. Královna jistě dostala za svůj dlouhý život hodně darů a určitě nijak nepokřivuje její pohled na toho dárce nebo na zemi, odkud dárek pochází, protože se tím ve své noblese nezaobírá. To je malichernost. Ale nešťastnější mi připadalo vystupování Miloše Zemana během té audience. Podle mne to vypadalo, jako když přišla na návštěvu do Buckinghamského paláce rodina Homolkových. To halekání Miloše Zemana při příchodu navzdory tomu, že mu všichni protokolaristé říkali, že nejdřív mluví královna a on jen tehdy, když je tázán, byl výstup jak z nejbizarnějších momentů filmů o Homolkových. Z toho mi bylo stydno, protože neschopnost vystoupit tak, jak hlava státu má při setkání s britskou královnou, je tak evidentní selhání, že o tom bychom se měli bavit víc než o dárku.

Myslíte si v těchto souvislostech, že Miloš Zeman by byl schopen vykonávat prezidentský úřad dalších pět let?

Z mého pohledu neměl být vůbec prezidentem, ale respektuji to, že ho občané volili. To jsem musela přijmout, i když ta volba nebyla moje. Ale když jmenoval vládu proti vůli parlamentu, když vzpomeneme na jeho opilecké scény u korunovačních klenotů, když si vybavíme, co se dělo na Albertově 17. listopadu, když vidíme, jak poklonkuje Číně a Rusku, když si vzpomeneme na vulgární sprosté výrazy, které říká do médií na adresu politiků nebo kohokoli jiného, tak je to jedno obrovské selhání politika ve vrcholné funkci za druhým. A kdyby na Hradě měl být dalších pět let, tak si myslím, že to je skutečně vážné ohrožení běžného demokratického provozu v naší zemi. Můžeme mít prezidenta méně aktivního, možná i nudného, ale podle mne to rozhodně nemá být hulvát, opilec a sprosťák, protože to degraduje nejen prezidentský úřad, ale i politickou kulturu, pohled občanů na politiku. A to je z dlouhodobého pohledu hrozně nebezpečné.

Uvažuje ODS, že bude navrhovat vlastního kandidáta na prezidenta, nebo podpoříte některého z těch, kteří už ohlásili kandidaturu? Nebo se tím budete zabývat až po sněmovních volbách?

Předseda ODS Petr Fiala říkal, že vede rozhovory s lidmi, které by rád viděl v prezidentském úřadě, a že se k tomu ODS vyjádří až po sněmovních volbách. Myslím, že skutečně není, kam spěchat. Žádná politická strana ještě nevyhlašuje svého nominanta. Ještě nějaký čas je; věřím, že ODS nějakou silnou, kredibilní, noblesní, úctyhodnou postavu najde. Pokud to bude vypadat, že bude vhodnější podpořit někoho, kdo svou účast v prezidentské volbě už ohlásil, věřím, že ODS bude stát na straně takového člověka, ne Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…