Mladý Paroubkovec: Češi si zvykli na korupci za komunismu

24.06.2012 10:27

ROZHOVOR Korupce je v naší společnosti zakořeněna z doby komunismu. Tehdy se stala standardním způsobem, jak se dostat k řadě věcí - od práce po lepší lékařskou péči, což pokračuje dodnes. Změnu přinesou až nové generace politiků. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to uvedl předseda zlínských národních socialistů Richard Koutný.

Mladý Paroubkovec: Češi si zvykli na korupci za komunismu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Předseda zlínských národních socialistů Richard Koutný

Co vám nejvíce vadí na současném způsobu vedení Zlínského kraje? Co je potřeba z vašeho pohledu prioritně v kraji změnit?

Změnit by se mělo především to, aby se politici začali k politice chovat jako ke službě občanům a naší zemi a ne jako k prostředku k vlastnímu obohacení. Je to sice naivní myšlenka, ale my to tak bereme. Na nedávné programové konferenci jsme veřejně přislíbili, že chceme důrazně bojovat s korupcí i na krajích.

Jak se díváte na aktuální dění na české politické scéně? Co považujete za nejpalčivější problém?

Současná politická scéna se zmítá v obrovské křeči. Dochází k zatýkání některých politiků, ale na druhé straně nám po ulicích vesele pobíhají lidé, kteří si podle toho, co jsme si mohli přečíst v novinách, nakradli z veřejných prostředků stamiliony. Na mysli mám třeba ministra obrany Vondru. Lidé dnes politikům nevěří a všechny je berou jednoho za osmnáct a druhého bez dvou za dvacet. Naprosto oprávněně dnes lidé buď odmítají volit anebo hledají alternativy. My takovou alternativou jsme a je nyní jen na občanech, jestli nám dají šanci to dokázat.

Kde jsou podle vás kořeny současného stavu české společnosti?

Ty kořeny jsou určitě hluboko v devadesátých letech, kdy občané po několika letech vystřízlivěli z opojení ze Sametové revoluce. Ostatně, už druhá Klausova vláda skončila v polovině svého funkčního období, a to právě kvůli obří korupční kauze spojené s ODS. Pak jsme tu měli Zemanovu „akci čisté ruce“, kterou jsme se měli zbavit korupčníků jednou pro vždy. Opak byl pravdou, přišla opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD a tam patrně politici z velkých stran přišli o všechny zábrany, protože je neměl kdo hlídat. Ostatně právě korupce je v naší společnosti zakořeněna z doby, kdy zde komunisté vládli 40 let a korupce se tady stala standardním způsobem, jak se dostat k řadě věcí, od práce po lepší lékařskou péči. Změnu podle mě stejně přinesou až nové generace politiků.

Co nového může přinést Jiří Paroubek do politiky? Nemůže být jeho osoba naopak handicap? Spousta zejména mladých ho těsně před jeho odchodem z politiky neměla moc v oblibě. Je jeho mediální obraz spravedlivý?

On nemusí přinést nic nového. Podívejte se na Věci veřejné, které slíbily nové praktiky v politice, že zatočí s politickými dinosaury. No a stal se přesný opak, nejen, že ty praktiky byly poněkud jiného charakteru, než si kdokoliv představoval a negativně se podepsaly na politické kultuře v této zemi, ale jejich politici se sami stali arcidinosaury. Jiří Paroubek je zkušený politik a pokud vím, tak do dnes nebyl nikdy obviněn z korupce nebo nařčen z korupčního jednání, natož, aby se něco takového prokázalo. Jeden příklad za všechny: v tomto týdnu jsme viděl v nějakých novinách přehled kauz Pavla Béma, bývalého pražského primátora, kterému Jiří Paroubek dělal náměstka pro finance. Ani jedna z těch kauz za stovky milionů nebyla z doby, kdy byl na pražské radnici Jiří Paroubek.

Tím se dostávám k tomu mediálnímu obrazu. Čeští novináři podle mého názoru z Jiřího Paroubka udělali bubáka české politiky a člověka, který by v nadsázce mohl snad i za to, kdyby se v Paříži zřítila Eiffelovka. Tak, jak jsem jej mohl poznat, tak jeho mediální obraz je dosti nespravedlivý. Naopak je to zábavný a především pracovitý člověk. Kdyby bylo v politice víc lidí, jako je on, tak bychom možná dnes nebyli tam, kde se nacházíme. Takže jestli může ještě něco přinést, tak je to inspirace pro ty mladé lidi, kteří ho možná nemusí, ale není jim lhostejné, co se tady děje.

V čem se vaše strana liší od ČSSD či Zemanovců?

Od ČSSD se liší v přístupu k vlastnímu programu, který nechceme zrazovat. To se sociální demokracii úspěšně daří v řadě oblastí, namátkou podpora sportu, boj proti církevním restitucím, který je takový dosti předstíraný. Zemanovci mají asi jedinou přidanou hodnotu, kterou je Miloš Zeman a jeho šance stát se českým prezidentem. Jinak v programové rovině jsem toho od nich moc neslyšel. Takže obecně se lišíme především v rovině programové. Každý, kdo přijde na náš web www.nslev21.cz, ten se může ujistit, že jsme na programu odvedli řadu práce.

Umíte si představit nějakou formu politické spolupráce s těmito stranami?

Pokud budeme ve volbách úspěšní, umíme si představit spolupráci prakticky s každým, za podmínky, že to bude ve prospěch občanů obce, města, kraje či země.

Kdo by měl být příštím prezidentem a proč?

Když budu brát stávající kandidáty, tak to asi zatím vypadá na Miloše Zemana. Otázkou je, co by se stalo, kdyby do hry opět vstoupil pan Švejnar. Já budu volit levicového kandidáta. Prezident by měl být především osobnost, která má patřičné zkušenosti a dokáže nás reprezentovat v zahraničí.

Souhlasíte s tvrzením Jiřího Paroubka, že by bylo asi vhodné, kdyby jemu nebo Miloši Zemanovi ČSSD nabídla prezidentskou kandidaturu?

Četl jsem ten rozhovor a pan předseda Paroubek to řekl a myslel poněkud jinak. Mluvil v kontextu toho, jak se sociální demokracie chová ke svým bývalým předsedům. Chová se tak, jak se chová, a proto v zásadě všichni výrazní předsedové od sociální demokracie nakonec odešli. Rozhodně to ale nebyla ze strany pana Paroubka žádost o prezidentskou kandidaturu nebo výtka, že zrovna on není kandidátem ČSSD.

Jak se díváte na kauzu Davida Ratha?

Vidím to hodně z povzdálí, přeci jen Středočeský kraj je od nás ze Zlína poměrně daleko. Samozřejmě, pokud se pan Rath dopustil nějaké korupce, tak by měl být po právu potrestán. Zatím je v té kauze řada otazníků, které nejsou zodpovězeny, jako například, proč najednou se na jednoho člověka nasadila taková technika a u jiných a možná i závažnějších případů to nejde. O vině či nevině pana Ratha musí rozhodnout nezávislý soud.

Měl se podle vás Jiří Paroubek vzdát mandátu a poslaneckých funkcí po odchodu ze sociální demokracie? Váš předseda ještě jako šéf ČSSD ostře kritizoval odchod Melčáka s Pohankou….

V tomto případě byste ale měli trochu rozlišovat mezi přeběhlíky, což byli pánové Melčák a Pohanka, a odchodlíky, což je případ pana předsedy Paroubka a vlastně i Jiřího Šlégra. Neměli ze svého odchodu z ČSSD žádnou výhodu a co především, nezpronevěřili se programu, za který byli zvoleni. Pánové Melčák a Pohanka se v roce 2006 nechali normálně koupit, nebo alespoň se to tak říká, a umožnili tak vznik pravicové Topolánkovy vlády, ačkoliv oba byli zvoleni za ČSSD. Oni porušili, co mohli, Paroubek odešel právě proto, že ČSSD jako strana nebyla schopna plnit vše podstatné z toho, co slíbila před volbami poslancům. Z tohoto pohledu by měli vracet svůj mandát všichni ti, kteří tam zůstali.

Jak se stavíte ke sloučení ČSNS 2005 s vaší stranou? Jde mi zejména o expředsedu Karla Janka, který hovořil o krádeži strany Jiřím Paroubkem….

Nevidím na tom nic nestandardního. Prostě se stalo, bylo to odsouhlaseno, takže tomu chtěla většina. Nic víc, nic míň.

Richard Koutný, 24 let, je zlínský podnikatel, vlastní a provozuje realitní společnost a je spolujednatelem a spoluvlastníkem stavební společnosti. Předseda krajské organizace Národních socialistů – levice 21. století ve Zlínském kraji a lídrem kandidátky této strany pro zlínské krajské volby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…