Mladý vyloučený zemanovec vzpomíná: Prezidentská kampaň byla nepopsatelná, ale pak to někteří úplně převrátili

08.06.2014 20:53

Na politickou scénu vstupuje další hnutí – Obroda. Ve znaku ptáka Fénixe a plánů nemálo. Někteří z členů spolupracovali nebo se přímo aktivně zapojili do bývalé SPOZ. ParlamentniListy.cz požádali o rozhovor Jiřího Bejlovce, který byl v sobotu na sjezdu v Kutné Hoře za účasti přibližně 40 delegátů z celé republiky zvolen jeho předsedou.

Mladý vyloučený zemanovec vzpomíná: Prezidentská kampaň byla nepopsatelná, ale pak to někteří úplně převrátili
Foto: red
Popisek: Jiří Bejlovec, předseda hnutí Obroda

Jaké máte vzpomínky na bývalou SPOZ? Převažují negativa, nebo pozitiva?

Většinou převažují pozitiva. Víte, díky SPOZ jsem poznal dlouhou řadu skvělých lidí a s mnohými z nich panují mezi námi přátelské vztahy dodnes. A paradoxem je, že lidé naopak byli i největším negativem SPOZ. Musím zmínit, že ti byli však v naprosté minoritě. Tací, kteří zklamali nejen mě, ale hlavně zradili zásady, na kterých byla strana vybudovaná, a absolutně je převrátili. Jak jsme mohli vidět po neúspěchu ve volbách do Poslanecké sněmovny, tak to dopadá, když se někdo řídí jediným pravidlem, a to, že účel světí prostředky. Abych se ještě vrátil na začátek otázky, pak samozřejmě práce pro SPOZ, včetně volební kampaně pro Miloše Zemana, byla nezapomenutelná zkušenost, které si vážím. V tu chvíli navíc bylo cítit obrovské pozitivní semknutí za jediným cílem, ta atmosféra je nepopsatelná.

V novém znaku máte bájného Fénixe. Vstává část hnutí, jak se říká, „z popela"?

Fénix by měl značit zejména českou zemi, která musí vstát z popela. Současný stav republiky není nikterak ucházející a bohužel pozitivní změnu zatím nijak výrazně nevidím. Pramení to i z toho, že lidé jsou znechuceni z politické scény jako celku a výsledek pak je například ten, že nejdou k volbám, což jsme nakonec mohli vidět i při volení do Evropské unie. Pokud neexistuje pozitivní alternativa, která sdruží národ, situace se nezlepší. A teď je třeba uvést, že nejde o sdružování ve formě formálního bytí v některém politickém subjektu, doba desetitisíců straníků je již pryč. Cestu vidím spíš v angažovaných nestranících, kteří budou s některým subjektem aktivně sympatizovat a třeba budou i kandidovat jako bezpartijní. Takovou cestou s touto nabídkou bych také chtěl, aby se právě Obroda vydala. Cestou obrození vztahů ve společnosti a také pravidel politiky. Naše země si to zaslouží.

 A budou tam i mladí lidé?

Jak jsem vždycky tvrdil, mládí se doplňuje s pokročilejším věkem, abych byl korektní. Starší lidé mají zkušenosti, mladí zase elán. Co obě skupiny musí spojovat, je chuť něco změnit. Ano, doufám, že i pro mladší lidi budeme zajímavou alternativou a třeba i nástrojem ke zlepšení daných věcí a naplnění potenciálu republiky, která ho má. Já, ač mladý, se však nechci držet pouze hesla mládí vpřed, to je spíše floskule. Jako v mnoha věcech, vše má své pro i proti. Pravda je, že většina mladých Čechů, Moravanů a Slezanů bude zřejmě žít v této zemi, a tak by se měli alespoň trochu zajímat o svou budoucnost třeba i prostřednictvím politiky.

 Takže začnete „šturmovat" na komunální volby, nebo se budete ještě rozkoukávat?

Jako novému subjektu hraje čas tak trochu více proti nám, ale věřím, že komunální volby jsou pro nás výzva, ve které chceme seznámit občany se svými principy a pohledy na řešení problému. V tomto jsou však komunální volby nejtěžšími volbami, jelikož každá obec má své velice specifické problémy a nelze vyřknout obecně správné řešení. Centrální kampaň pak je trochu ošemetná záležitost, je skutečně třeba zaměřit se na to, co občany v daném místě trápí a dle toho do voleb také zodpovědně přistupovat.

Co si myslíte o Ditě Portové, jejím docela rychlém výstupu do čela strany a pak také rychlém pádu?

Dity Portové si velice vážím a jsem rád, že jsme zůstali přátelé i poté, co jsme byli oba vyloučeni ze SPOZ. Někdy se zkrátka nevyplácí stát v cestě lidem, kterým spíše než o blaho celku šlo jejich vlastní cíle. A to navíc činili velice krátkozrace. Právě obětí takového přístupu se stala Dita, která si stála za svými postoji a názory. Mezi mnoha a mnoha běžnými členy byla za řečené oblíbená, vedením následně pro stejné zlikvidována. Mám však radost, že ve své činnosti ani po odchodu od zemanovců neustala a nadále je politicky aktivní. Držím jí palce v jejím boji za práva občanů.

Můžete nám říci několik vět o Vás?

Je mi 24 let a mám dokončeno jedno bakalářské studium na Univerzitě Karlově v Praze. Oproti některým matadorům jsem zatím pouze na začátku určitého politického snažení. SPOZ byla moje první politická strana, kde jsem povětšinu času fungoval jako krajský místopředseda v Praze, ale byla to také strana, ze které jsem byl za dodržování určitých morálních principů hrubě odstraněn. Nevzdávám se však. Byl bych rád, kdyby v politice bylo více mladých lidí, kteří skutečně chtějí dosáhnout obrody naší krásné země a nejsou to pouze nekritičtí příjemci PR a reklamních sdělení z omezených směrů, naopak si dokážou vytvořit svůj vlastní pohled na věc. Jsem toho názoru, že pokud bude snaha lidí o zlepšení společnosti upadat, moc kmotrů a různých jim podobných jen poroste, proto mi zkrátka nedá se nepokusit o zlepšení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…