Mluvil o „ukňouraném" Babišovi. Teď poslanec ČSSD vypustil rázná slova k Rusku

06.08.2014 20:50

ROZHOVOR Poslanec ČSSD Ladislav Velebný nedávno popsal, co se dělo v zákulisí kolem hlasování o spotřební dani na pohonné hmoty. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se dále vyjádřil ke své kritice Andreje Babiše v této souvislosti i k tomu, proč společně s několika svými kolegy návrh Milana Urbana nejprve podpořil a při dalším hlasování se zdržel. Řeč byla také o sankcích vůči Rusku v reakci na postup Vladimira Putina v ukrajinské krizi.

Mluvil o „ukňouraném" Babišovi. Teď poslanec ČSSD vypustil rázná slova k Rusku
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Vy jste byl jedním ze sedmnácti sociálních demokratů, kteří původně hlasovali pro snížení spotřební daně u pohonných hmot. Proč jste se ve druhém hlasování zdržel?

Zdržel jsem se nikoliv proto, že bych změnil názor na věc, stále považuji snížení spotřební daně za správný krok, ale nechtěl jsem, aby byly ohroženy naše sliby z volebního programu. Že by hasiči, policisté, učitelé, důchodci atd. nedostali přidáno.

Jak se k tomuto vašemu postoji staví ČSSD?

Většina mých kolegů to pochopila a vzala na vědomí.

Bohuslav Sobotka uvedl, že řada poslanců sociální demokracie tehdy vůbec netušila, pro co hlasuje, když navzdory vládní dohodě kývla na snížení spotřební daně z nafty a benzinu. Vy jste věděl, pro co jste hlasoval? A jak hodnotíte tato slova premiéra a vašeho předsedy?

Každý má právo na svůj názor, i předseda Bohuslav Sobotka.

Na svém profilu jste se teď v této souvislosti opřel do Andreje Babiše za to, že podle vás kňourá, když hovoří o tom, že by rád složil svůj poslanecký mandát, ale nemůže, jelikož nemá kvalitního náhradníka. Necítil jste jako dlouholetý poslanec třeba kvůli minulým vládám podobné rozčarování, které dnes vede ministra financí k úvahám o rezignaci?

Ve sněmovně jsem od roku 2009 a rozčarování nad něčím, co nemůžu prosadit, je. Něco, co si nepřipouštím, je to nekonečný boj za prosazování volebního programu a hlavně dobrých návrhů zákonů.

Co jste konkrétně myslel tím, když jste uvedl, že Andreji Babišovi jde pouze o vlastní finanční výsledek? Měl jste na mysli výsledek coby ministra, či majitele Agrofertu?

Pan Andrej Babiš je především předseda hnutí ANO, takže mu jde hlavně o co největší volební preference jeho hnutí.

Jak vlastně hodnotíte spolupráci Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky a současné poměry v koalici? Jsou tu napjaté vztahy?

Domnívám se, že premiér Bohuslav Sobotka má vládu pevně v rukou a ostatní spekulace jsou liché.

Zdeněk Škromach nedávno oznámil svou kandidaturu na Hrad. Jaký by byl podle vás prezident?

Prezidenské volby jsou tak daleko, že je zbytečné na toto téma polemizovat.

Hnutí ANO v předvolebních průzkumech opakovaně dosahuje lepších výsledků než sociální demokracie. Čím to podle vás je?

Na předvolební průzkumy jsem se nikdy moc nespoléhal. Rozhodující je vždy výsledek při volbách. Přesto se musí ČSSD více naučit prezentovat svou práci, kterou vykonává pro naši republiku a naše občany.

Shodujete se s Bohuslavem Sobotkou v názoru na sankce vůči Rusku? Měly by být tyto kroky činěny opatrně a akcentovat ekonomické zájmy zemí?

Domnívám se, že premiér Sobotka k danému problému vystupuje velmi střízlivě a s velkým citem pro co nejmenší ekonomické dopady, které by mohly poškodit ekonomické zájmy ČR.

Jak v tomto kontextu nahlížíte na to, že ruský prezident v podstatě vyzval k tomu, aby se Rusko zbavilo českých motorů u malých letadel, když se vyslovil pro co nejrychlejší vývoj motorů pro malé ruské letouny, jimž dosud dodávají motory čeští výrobci?

Je to otázka trhu, zatím naše motory potřebují.

Neobáváte se pozdějších a mnohem vážnějších důsledků sankcí vzhledem k naší značné energetické závislosti na Rusku? 

Nejen naše republika, ale v podstatě celá EU je závislá na ruském plynu, jenže i Rusko je na EU a tím i na ČR závislé, musí přece tento plyn někde prodat. Takže nakonec zvítězí obchodní zájmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…