Mluvil za Borise Jelcina, teď vzkazuje přes PL: Když někoho označují za „agenta“, většinou je to naprostá lež. A kolem vašeho prezidenta se šíří úplné nesmysly

01.02.2019 20:05

ROZHOVOR Američané mají Donalda Trumpa rádi, jsou za ním vidět reálné ekonomické výsledky. ParlamentnímListům.cz to řekl Sergej Jastržembskij, někdejší mluvčí Borise Jelcina a bývalý zvláštní poradce Vladimira Putina. Kolem českého prezidenta jsou podle něho šířeny naprosté lži a nesmysly.

Mluvil za Borise Jelcina, teď vzkazuje přes PL: Když někoho označují za „agenta“, většinou je to naprostá lež. A kolem vašeho prezidenta se šíří úplné nesmysly
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: Sergej Jastržembskij

Veřejnosti je vaše jméno známo hlavně v souvislosti s ruskými prezidenty Jelcinem a Putinem. Prvnímu jste dělal mluvčího, druhému poradce. Do Prahy jste ale přijel se svým filmem. Jeho hlavním záměrem bylo přitáhnout pozornost k situaci s těžbou mamutích kostí?

Ano, přesně takový jsme si dali úkol. Viděli jsme, že v této oblasti panuje úplný chaos, že v ní existují obrovské problémy a že naše země může vydělat, pokud se podaří nastolit nějaký systém. To je zaprvé. Zadruhé, muzeum, které ve světě nemá obdoby, zničili lidé, kterým dříve říkali „imperialističtí agenti“. Chtěli jsme se proto postavit ke zvonu a zazvonit na něj, aby lidé otevřeli oči, a říct: Koukejte, co tu máte přímo za barákem. Velmi mě těší, že se 4. prosince promítal tento film v ruském parlamentu. 

Předtím jste točil film o slonech. Skutečně považujete za reálné, že těžba mamutích kostí by mohla přispět k záchraně slonů?

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Ano, ovšem. Jedna z hlavních myšlenek, kterou jsme vyslovili ve filmu „Krvavé kly“, byla, že mamuti mohou dnes zachránit slony. Pokud se podaří vybudovat systém vývozu mamutích kostí, Číňané si s ní vystačí, nebudou si kupovat nelegální slonovinu a pytláci slony nebudou zabíjet. Jedno souvisí s druhým. Ve filmu jsme vyslovili návrh, aby ruská a čínská strana uzavřela dohodu ohledně ochrany slonů a spolupráci s odvětvím těžby a prodeje mamutích kostí.

Politický život jste už opustil, čemu všemu se teď věnujete?

Na to se mě v Rusku už ptalo hodně lidí. Byl to skutečně radikální přerod. Prvním popudem byla nejspíš moje láska k fotografii. Hodně jsem fotil a v okamžiku mého odchodu z Kremlu, což bylo v roce 2008, kdy jsem ukončil svou politickou kariéru, jsem měl za sebou už poměrně dost vlastních výstav. Moje fotografie měly úspěch, kupovali si je sběratelé a muzea. Začal jsem přemýšlet o své budoucnosti, ale jen fotit mi přišlo jako příliš málo. Napadlo mě, že dokumentární film k tomu má velmi blízko, a zkusil jsem realizovat nějaké dokumentární projekty. A povedlo se. Za deset let jsme natočili víc než 70 filmů a tyto filmy si koupilo více než 10 ruských televizních kanálů. To je celý příběh. 

Politickým tématům se v rozhovoru nevyhneme. Pokud jde o mezinárodní situaci, co se změnilo od té doby, kdy jste odešel z nejbližšího okolí prezidenta Putina? 

Za deset let se udály velké změny, tak tomu je vždycky. I za rok se toho stane hodně, deset let je celá věčnost. Bohužel to, co se teď děje na mezinárodní scéně, mě příliš netěší, ani jako bývalého diplomata, ani jako politika se zkušenostmi v mezinárodní komunikaci. Bližší mi byla tehdejší doba, vnímal jsem víc naděje. Víc dobra. Teď jsou naděje a dobro nedostatkové zboží, vyprchalo ovzduší vzájemné důvěry, které tady bylo.  

Jak vnímáte aktuální situaci v Evropské unii a co výhled do budoucna? Jakým nyní kráčí směrem? 

Připadá mi, že nyní prožívají země EU poměrně hlubokou krizi. Je to krize identity a zároveň hledání nějakého nového modelu. Podle mého názoru se rozevřela obrovská propast mezi bruselskou byrokracií a tím, co vlády a lidé v jednotlivých zemích vidí jako své prvořadé národní zájmy. Lidé, kteří pracují v Bruselu, nejsou volenými zástupci, nevnímají život okolo, jsou od něj odtrženi. Myslím si, že to je jedním z největších problémů Evropské unie: byla vytvořená byrokracie bez tváře, jež nemá žádné kořeny v národních zájmech. 

Nový vítr, nebo spíše bouři, do této politiky vneslo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Jak byste ohodnotil jeho dosavadní působení a co srovnání s jeho předchůdci Barackem Obamou a Georgem Bushem?

Pro zvolení Trumpa hlasovalo poměrně značné množství lidí. Podle průzkumů jej podporuje okolo 40 % Američanů, to je po dvou letech slušné číslo. Pro americkou ekonomiku Trump udělal mnohem víc než Obama nebo řada dalších amerických prezidentů. Odsud pramení jeho popularita. Do Spojených států často jezdím, žije tam mnoho mých přátel a známých a vidím, že tento muž je tam skutečně oblíbený. Tedy s výjimkou novinářů, ti ho rádi nemají. Na vesnicích či v menších městech je velmi oblíbený – právě proto, že v ekonomice jsou za ním vidět výsledky. Avšak to, co vnesl na mezinárodní scénu, nejde nazvat jinak než chaosem. Jeho hlavním úkolem je učinit americkou ekonomiku konkurenceschopnou. Proto všechny ty obchodní války – s Čínou, do určité míry s Evropskou unií, přičemž vůbec nebere v potaz, že před jeho zvolením tu byly nějaké závazky a dohody, které stále platí. 

Zmínil jste, že novináři ve Spojených státech nemají Donalda Trumpa v oblibě. Podobně je tomu podle některých v případě českého prezidenta Miloše Zemana. Nakolik registrujete jeho činnost na poli zahraniční politiky? 

Nepřijde mi, že bych o tom mohl říct něco zajímavého, protože nemám dost času celou situaci detailně sledovat. Po očku si samozřejmě o dění v České republice a na Slovensku, kde jsem byl velvyslancem, udržuju přehled, ty země pro mě nejsou vůbec cizí. Zajímá mě, co se u vás aktuálně odehrává. Ale vidím to jen z dálky, nemůžu říct, že se v tom nějak dobře orientuju, to ne. 

Zeptal jsem se na něj z toho důvodů, že mnoho komentátorů i politiků mluví o prezidentu Zemanovi jako o ruském agentovi, který táhne naši zemi na Východ místo spolupráce se Západem. Co na to říkáte? 

Když slyším, že někoho označují za „agenta“, dobře vím, že většinou jsou to naprosté lži, a obzvlášť to platí u veřejných politických osobností. Bože, kde by se tam vzali agenti! Jsou to lidé, kteří prosazují a opatrují zájmy své země – tak, jak je sami vidí. Pokud byl v Česku zvolen, znamená to, že většina obyvatelstva mu věří. Podle mě je takové obvinění naprostý nesmysl a ani nemá cenu mu věnovat nějakou zvláštní pozornost. Jak byste mohl Českou republiku táhnout na Východ, když je ve středu Evropy? Nemůžete ji přetáhnout nikam, ani na západ, ani na východ, ani na sever. Jste v centru Evropy a vždycky tam budete.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…