Modleme se, aby nenastala třetí světová válka. Kozácký ataman k Rusku i Ukrajině

25.05.2014 18:05

ROZHOVOR Rusku zabere osvojení vlastního území desítky let, nepotřebuje rozšiřovat své hranice. Za posledních sto let jsme ale byli svědky rozpadu mnoha impérií a států, takže „Požijeme, uvidíme“. Je ale třeba modlit se k Bohu, aby nenastala třetí světová válka. Takhle hovoří kozácký ataman, takže i šéf organizace Všekozácký svaz Českých zemí a Slovenska Mikhail Dzyuba. Nejvíce ho dokáží znechutit někteří Rusové, co kvůli penězům v Česku haní svou rodnou zemi.

Modleme se, aby nenastala třetí světová válka. Kozácký ataman k Rusku i Ukrajině
Foto: archiv
Popisek: Kozácký ataman v Česku Mikhail Dzyuba

Jak se ruská menšina staví ke krokům Vladimira Putina na Ukrajině?

Nemohu komentovat jménem ruské menšiny situaci na Ukrajině, na toto téma nebyly žádné schůze, konference ani společenské diskuze. Co se týká naší organizace, Všekozáckého svazu Českých zemí a Slovenska, tak ta je nepolitická a otázky týkající se Ukrajiny mají pouze politický charakter. Proto jsme o této situaci nejednali a tudíž ji komentovat nemůžeme. Z toho důvodu vám na toto téma nemohu odpovídat jako předseda společenské organizace v Čechách. Jako fyzická osoba, Mikhail Dzyuba, mohu vyjádřit svůj názor a na vaše dotazy odpovím.

Myslíte si, že se Ukrajina rozpadne?

Nic na světě není věčné. Za posledních sto let jsme byli, spolu s vámi, svědky rozpadu nejednoho impéria nebo státu ve světě. Proto je změna teritoria Ukrajiny nebo jiných států možná, jen doufám, že proběhne demokratickou cestou. Co se týká třetí světové války, budeme se všichni modlit k Bohu, aby nebyla. Ti, kdo by si ji přáli, si neuvědomují celé drama toho, co se může dít.

Zmátoří se Ukrajina někdy ze svých problémů?

Ukrajinský národ je opravdu veliký a má bohaté tradice i sílu. Věřím, že vydrží těžkou zkoušku, kterou mu osud v této době připravil.

Například spolek Ruská tradice se vůči politice Vladimira Putina ohledně Ukrajiny tvrdě vymezuje. Myslím Igora Zolotareva anebo Alexeje Kelina. Co vy na to?

Lídři organizace „Ruská tradice“, pan Zolotarev a Kelin, to je na speciální téma. Svými politicky motivovanými vyjádřeními a kroky dlouhodobě škodí ruské menšině, ale podněcují proti ní i nenávist většinového obyvatelstva. Byli by užitečnější, kdyby se drželi zákonných podmínek, které jsou pro všechna občanská sdružení či spolky stejné. A to být nepolitickým sdružením. Činnost v oblasti ruské kultury a jazyka vykazují jen proto, aby dostali dotace, ale nechápu, jak se naší kultuře vůbec mohou věnovat, když Rusko tak z hloubi duše nenávidí. I ty dotace si léta pečlivě hlídají. Hlavně tím, že dlouhodobě zasedli místo zástupce ruské menšiny v Radě vlády pro národnostní menšiny ČR, v jejích výborech a také ve všech důležitých dotačních komisích.

Pan Kelin se pravidelně účastní akcí Velvyslanectví Ruské federace a Ruského střediska vědy a kultury, poklonkuje před velvyslancem, přijímá blahopřání při každé příležitosti a jezdí do Ruska na různé akce na účet ruského velvyslanectví. Jednoduše řečeno, nehnusí se mu ruské jídlo na rautech a platby rubly za jeho cesty. Mimo jiné byl nominován do Rady vlády pro národnostní menšiny, ne ruskou menšinou, ale přáteli a příbuznými pana Zolotareva.

Na konci dubna 2014, na celorepublikové konferenci ruských krajanů žijících v Čechách byla vyjádřena nedůvěra „Ruské tradici“ a bylo požadováno, aby byl odvolán jejich představitel z Rady vlády pro národnostní menšiny. Pan Zolotarev má za špínu, kterou vylévá v českých médiích na své krajany a za svou „protiputinskou činnost“, různé výhody a dostává peníze pro svoji organizaci. Mimo jiné dostává granty, za které pak v Čechách dobře žije. Také má pro sebe bezplatnou kancelář v Domě národnostních menšin, ze které pracuje pro některé politické strany. Někdy se ptám sám sebe, jestli to má člověk, vědec pracující v Ústavu termomechaniky Akademie věd ČR, zapotřebí. Líbí se mi jeden český obrat, který vystihuje mnohé: „Musí být buď blbý anebo navedený."

Jak vnímáte snahy, aby se Česko v rámci NATO a EU postavilo Rusku? 

Rusové a Češi jsou bratrské slovanské národy a nepotřebují nic dělit, mají společné zájmy týkající se bezpečnosti ve světě. Blok NATO je založen k obraně a ne k napadání, což jej sjednocuje s Ruskem. Jsou to dva nezávislé demokratické státy na jednom kontinentu a nevidím žádnou nutnost čelit jeden druhému. V současné době bohužel politika rozděluje, ale naštěstí byznys a kultura spojují národy i státy.

Co si myslíte o zavedení ekonomických sankcí proti některým spolupracovníkům Vladimira Putina? 

Vypadá to na jednu stranu dost směšně. Mám na mysli úroveň těch sankcí pro lidi, na které se ptáte. Sankce prostřednictvím soukromých osob proti největšímu státu světa, ať je každý posoudí sám podle sebe. V Rusku i v Čechách se říká: „Když se kácí les, létají třísky." Tím chci říct, že jim se nic nestane, ale co normální lidé, obyčejní občané? My i vy kvůli tomu budeme akorát strádat.

Prezidentu Putinovi a jeho sympatizantům je vyčítána touha po rozšíření teritoria Ruska zpět do hranic bývalého SSSR. Jak na to nahlížíte? 

Podívejte se pozorně na mapu světa, všimněte si, jaké území zabírá Ruská federace (RF). Myslím si, že vládě RF a jejím občanům zabere osvojení vlastního území ještě mnoho desítek let. Rusko už dávno přešlo od množství ke kvalitě. Nevěřím tomu, že by vláda RF, a už vůbec ne občané Ruska, měla v hlavě touhu na uchvácení nových teritorií nebo rozšíření hranic svého státu. Kromě toho má každý národ právo na sebeurčení.

Nicméně vzhledem k Ukrajině se Rusko chová jako agresor. Proč?

Všechno na světě je relativní. Někdo vidí Rusko jako agresora. Jiný takový termín u daného tématu použije pro ty, kdo střílejí do svého vlastního národa nebo svojí vojenskou silou ničí druhé národy a státy, nastolují svou „demokracii“ v jiných regionech. Jak se v Rusku říká: „Požijeme, uvidíme." Historie nejednou vše zařadila na jiná místa. A i my se museli dožít toho, že sledujeme přezkoumávání závěrů druhé světové války a vidíme aktivní znovuzrození neofašismu a neonacismu v Evropě.

V tuzemských médiích se dost psalo o kauze odhalení památníku sovětským okupantům z roku 1968 na Olšanských hřbitovech. S jakými pocity jste sledoval její vývoj?

Nakolik vím, tak památník, na který se ptáte, byl postaven na Olšanských hřbitovech ne „sovětským okupantům z roku 1968“, ale na památku vojákům internacionalistům, kteří zahynuli v Afghánistánu, a vojákům mírotvůrcům, kteří zahynuli ve všech lokálních válkách. Byl odhalen v době jubilea vyvedení sovětských vojsk z Afghánistánu.

Jak jsem pochopil, příslušné pražské úřady povolily jeho postavení, takže splňuje zákonné normy. V opačném případě by byl už demontován jako nepovolená stavba. Co se mne osobně týká, myslím si, že jestliže není v rozporu se zákony, má toto „pietní místo“ právo využít každý člověk nebo organizace. Co se týká místa pro památník, myslím, že bylo vybráno nesprávně. Pravoslavný historický sektor Olšanských hřbitovů nemá nic společného s touto stavbou. Myslím, že organizátoři této akce nepromysleli do důsledku místo pro jeho umístění, jeho smysl a hlavně jazykovou podobu desek s nápisy.

Co není zakázáno, je dovoleno. Bojím se, že s takovým přístupem můžeme v budoucnu vidět na, pro nás svatých místech, památníky třeba zvířecím miláčkům. Nebo se stane, že vedle našeho pravoslavného chrámu, tedy v historickém pravoslavném sektoru, budou k vidění jiné symboly a atributy, než jsou ty pravoslavné. Proto u demokracie musí existovat hlavně morálka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…