Možná nahradí Babiše v Parlamentu a říká: Babiš je nový Masaryk. A kníže se striptérkou...

22.01.2014 4:37

ROZHOVOR Byl místopředsedou pražské regionální organizace ANO, předsedou hnutí v Praze 9, zpracovával program hnutí pro zahraniční politiku a byl jeho garantem. Je náhradníkem na kandidátce a kdyby někdo z pražských poslanců ANO ze sněmovny odešel (například Babiš kvůli svému odporu ke kumulaci funkcí, který bude ministrem a vicepremiérem), stal by se poslancem. Byl sice vyloučen, ale Andreje Babiše a hnutí si vysoce cení a své vyloučení bere jako omyl na základě informačního šumu. Řeč je o Petru Kvíčalovi, který byl v hnutí ANO od samotného počátku.

Možná nahradí Babiše v Parlamentu a říká: Babiš je nový Masaryk. A kníže se striptérkou...
Foto: Archiv PK
Popisek: Petr Kvíčala

Anketa

Jakého výsledku dosáhne ODS ve volbách do Evropského parlamentu?

85%
9%
3%
2%
1%
hlasovalo: 12109 lidí

Jak k vašemu vyloučení došlo?

V hnutí jsem od počátku a věnoval jsem mu dva roky života a práce. Vše bylo zapotřebí postavit na zelené louce. Od oblastních přes krajské organizace až po celostátní strukturu. Kromě toho odborná práce v komisích. Neumíte si představit, kolik času bylo zapotřebí tomu všemu věnovat. Důvod, proč jsem tomu věnoval tolik času, byl, že panu předsedovi Babišovi věřím, vysoce si jej cením a věřím i tomu, že skutečně můžeme něco změnit. To je důvod, proč za to stojí věnovat tomu kus svého života.

Dobře, nicméně k tomu vyloučení. Porušil jste něco? Jaký byl důvod?

Nikoliv, v žádném případě. Osobně to považuji za shodu nešťastných okolností a jen za jakýsi informační šum. Věřím, že se ta záležitost napraví.

Anketa

Vládla Rusnokova vláda dobře?

70%
30%
hlasovalo: 8803 lidí

Takže, promiňte, ale opět k tomu vyloučení. To znamená, že v ANO nefungují demokratické mechanismy?

Pane redaktore, promiňte, ale vše, co bych k tomuto bodu chtěl poznamenat, jsem již opravdu řekl. Ostatní bych nyní v médiích neprobíral.

Dobře, co teď máte v plánu dále?

Jak jsem již zmínil, považuji ten stav za přechodný, panu předsedovi i předsednictvu jsem již doložil jednoznačné materiály a věřím, že mé informace zváží. Pokud předsednictvo rozhodne a bude stát o další pomoc odhodlaných lidí pro hnutí a pro změnu, pak se zase dále s chutí vrhnu do další práce pro hnutí. Popravdě řečeno, už se na to těším.

Takže se domníváte, že budete v hnutí pracovat dále?

Věřím tomu.

Zmínil jste, že důvodem, proč jste se do práce v hnutí zapojil, bylo, že jste Andreji Babišovi důvěřoval. Zmiňujete slovo věřit a rovněž, že věříte stále. To se tím nezměnilo?

Ano, věřil a věřím stále. Tuto důvěru zatím nic nenarušilo. Informační šum není něco, co by mělo narušit důvěru. V politice je to běžné.

Jaký podle vás vlastně je?

Je to nesmírně pracovitý člověk, který v životě dosáhl toho, co se málokomu podaří. Pokud takový člověk nabídne služby k nápravě současného marasmu, tak se to musí podpořit. Dnes si to ještě možná nikdo neuvědomuje, ale Babiš je nový Masaryk.

Proč Masaryk?

Buduje novou republiku.

A teď negativní rysy?

Víte, mně jeho styl vyhovuje, já mám nejraději lidi, kteří jdou bez planých řečí k jádru věci.

Co podle vás stojí za jeho popularitou?

Obrovskou důvěru mu získává, že se problémům umí postavit čelem. Pokud například nadále bude trvat na čistotě lidí, se kterými pracuje, a napravovat chyby, pak mu budou lidé dále důvěřovat. Budou si totiž uvědomovat, že je odlišný než strany, které své členy doteď jen kryly. Pak získá větší respekt než kdokoliv jiný za posledních pár let v novodobé historii. Příklady poslanců, kteří odstoupili, ukazují, že se vydal touto cestou. Tu jeho přímost lidé oceňují.

Jaké kroky, které podle vás učinil, považujete za nejpodstatnější? Jak nahlížíte na koaliční smlouvu a kroky hnutí?

Jednoznačným jeho úspěchem je, že se nyní nebudou zvyšovat daně. Již jen to je velký úspěch. Kdyby hnutí nebylo, tak by situace byla zcela jiná. Je to ale úspěch pro všechny podnikatele a rovněž pro stát. To je zcela evidentní. Podívejme se na Lafferovu křivku. My jsme nyní v bodě, kdy, kdyby se zvýšily daně, pak by v rozpočtu chyběly peníze, které by se prostě nevybraly. Ve výsledku by pak nemusely být prostředky na nemocnice, hasiče, školky atd. To by byl obrovský problém. Nicméně stejně takový problém by pro republiku představovalo, kdybychom teď například měli přijmout euro, ale tímto svým názorem se již dostávám mimo vaší otázku.

Zaměřujete se na proexportní záležitosti a poslední dobou se o podpoře exportu hodně hovoří. Jak situaci vidíte vy?

Ano, je to tak, pro hnutí jsem zpracovával program pro zahraniční politiku, kterého jsem byl garantem a podpora exportu je pro mne osobně jednou z priorit. Jsou možnosti, jak v tomto směru výrazně zapracovat a exportérům pomoci. Osobně se například také zaměřuji na podporu českých společností při jejich expanzi do Pobaltí a do Ruska. Řadě firem jsem již v tomto směru uměl velmi dobře pomoci. Nicméně jsou i další perspektivní státy, které si zasluhují pozornost a jsou z hlediska exportu zatím nedoceněné. Když se k podpoře exportu vyjádřím obecně a zjednodušeně, čím více se nakonec českého zboží prosadí v zahraničí, tím více se zde také vyrobí a tím více lidí tu bude mít práci. Kromě podpory exportu jsou ale samozřejmě podstatné i další činnosti zaměřené vně státu.

Co máte konkrétně na mysli?

V první řadě efektivně hájit naše zájmy v EU a využívat všech možností, jak je prosazovat. A zaměřit se také na vyhledávání zahraničních investorů, více se věnovat podpoře rozvoje turistického ruchu, přivedení zahraničních turistů, zlepšování image republiky v zahraničí. Je to komplexní celek a jsou s ním zásadně spojeny i vízové otázky. Řada podnikatelů si stěžuje, že jejich partneři mají problémy s vízy. Stejně tak s nimi mají problémy i studenti, kteří sem chtějí přijet a studium si tu dokonce sami zaplatit. To mi přijde naprosto absurdní. Léta se tu hovořilo o podpoře a o našem image v zahraničí, vznikaly studie, strategie, ale zásadní věci jaksi stále nefungují. No, nedivme se, když bývalého ministra Schwarzenberga údajně tankovaly, jak se psalo v médiích, spíše druhořadé striptýzové tanečnice než zájmy českého exportu a vízová politika.

Zmínil jste Rusko, jaké tam jsou možnosti? Je opravdu tak perspektivní?

Růst HDP v roce 2013 byl 1,8 procenta, v roce 2014 se předpokládá 3,1 procenta. Jen elementární informace, v Rusku je také 143 milionů spotřebitelů. Rozvoj je vidět v různých sférách. Na stavbu silnic, například čistě jen na Dálném východě Ruské federace bude vloženo 60 miliard a na železnice 260 miliard. Do roku 2030 se má v celém Rusku postavit celkem 20 tisíc kilometrů nových železničních tratí, 7,5 tisíc kilometrů elektrifikovat. Plánuje se nákup 23 tisíc lokomotiv, o vagonech ani nehovořím. Staví a modernizují se přístavy, letiště. K tomu je zapotřebí stavební práce i moderní technologie. Příležitosti jsou ve strojírenství, stavebnictví, farmacii, automobilovém průmyslu, potravinářství a v řadě dalších oborů. Zdali je to zajímavé, snad ani nemusím povídat. U všech možných projektů si tam podávají dveře delegace z celé Evropy. A nejenom z Evropy. Prosadit se není snadné, ale je to možné.

Vrátím se o něco blíže. Jak vidíte Evropskou unii a náš vztah k ní?

V první řadě musíme efektivně hájit naše zájmy v EU a využívat všech možností, jak zde důsledně prosazovat naše zájmy. Na tom je zapotřebí výrazněji zapracovat. S Andrejem Babišem, novým Masarykem, to rozhodně zvládneme.

Mgr. Petr Kvíčala se zabývá business developmentem, a to nejvíce v zaměření na Rusko a další post-sovětské státy. Zde také organizoval řadu antropologických a marketingových výzkumů. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze v oboru Etnologie a v oboru Východoevropská studia - rusistika. Inovativní management studoval v rámci programu Knowledge Transfer Academy, ProTon Europe, sídlící v Bruselu. V Ruské federaci studoval na Moskevské státní univerzitě M. V. Lomonosova a Petrohradské státní univerzitě. V Anglii absolvoval stáž na University of Warwick (inovační management), v Itálii pak stáž na Università degli Studi di Napoli „L´Orientale“ (antropologie). Je předsedou Czech Nett Sasakawa Young Leaders Fellowship.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…