Museli vysílat, jak lidé tleskají Merkelové... Petr Bystroň o budoucnosti Německa a Francie

05.12.2018 15:30

ROZHOVOR Definitivní konec Angely Merkelové se ukázal i na G20. Francie by ráda mluvila co nejvíce o EU, ale má kolosální ekonomické problémy, takže žádný tandem s Německem, SRN je v tom jediná a vlastně sama. A Brexit? To si udělala Unie sama s tím, jak chtěla potrestat podle ní „zpupnou Británii“ a místo přesvědčování se k ní obrátila zády. To říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz český krajan z ústředí bavorské AfD, který se v nových parlamentních volbách v Německu vypracoval až na poslance Bundestagu, Petr Bystroň. Zelení jsou podle něj uměle vyživováni médii a Piráti jsou u našich sousedů již passé.

Museli vysílat, jak lidé tleskají Merkelové... Petr Bystroň o budoucnosti Německa a Francie
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Bystroň na brněnské konferenci o stavu Evropské unie s názvem: Je Evropská unie reformovatelná?

Po volebním debaklu CDU/CSU cítíte nějakou větší vstřícnost od kolegů v Bundestagu nebo za vámi chodí, jak jste v minulých rozhovorech pro PL uváděl, skoro na zapřenou a tajně?

Vztahy k CDU, CSU a FDP jsou normální, k některým poslancům až velmi dobré. Oni vidí, že máme v hodně věcech stejný pohled na věc, a kdyby jim to jejich vedení umožnilo, dělali bychom i společnou politiku. Momentálně to ale ještě nejde. Takže pak za námi chodí poslanci CDU a prosí nás, abychom konečně podali návrh diskuze o Globálním paktu o migraci, aby o něm konečně mohli taky diskutovat...

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí

Končí éra Angely Merkelové, nebo se dá ještě očekávat nějaký návrat? Je v Německu tak nepopulární? Nebo jsou spolkové země, kde je více či méně brána na milost?

Éra Merkelové definitivně končí. Bylo to teď zřetelně znát na summit G20, kde se neprosadila s ničím. Německá veřejnoprávní televize pak musela ukazovat záběry někde z kavárny, kde jí běžní Argentinci tleskali, aby mohla odvysílat vůbec nějaký úspěch. Ani Trump, ani Putin jí žádné ústupky neudělali.

Vnitropoliticky si Merkelová užívá takové smířlivé mezidobí, kdy oznámila rezignaci na post šéfky strany a její nástupce ještě není zvolen. Další eroze její moci nastane po zvolení jejího nástupce. Ten bude postupně chtít nejen šéfovat straně, ale i vládě.

Její letadlo mělo problémy, problémy má i samotná kancléřka. V zákulisí se prý šušká o generalitě, která by ráda převzala moc. Je to jen fake news nebo je zde zrníčko pravdy?

Jak by řekl prezident Trump: VERY fake news. Veškeré informace o skupinkách v Bundeswehru, které by se údajně měly snažit převzít moc, jsou těžce zinscenované a následně zveličované.

A co říkáte jejímu potencionálnímu nástupci, který neměl na růžích ustláno v rodné straně?

Nechme se překvapit, kdo vyhraje. V každém případě ale skončí éra Merkelové.

Jsou podle vás stále SRN a Francie pevným základem EU, nebo jsou to základy takříkajíc na hliněných nohách?

Oni se strašně snaží to tak nadále prezentovat. Fakticky ale celou Evropu táhne Německo. Francie má velmi závažné ekonomické a sociální problémy, které ji dostaly do velmi těžké vnitropolitické krize, viz vzpoury Žlutých vest.

Velkou chybou bylo, že nikdo v EU nepochopil hlasování o brexitu jako varovný výstřel. Už tehdy bylo nutné okamžitě otočit o 180 stupňů. Zreformovat EU. Nic takového se nestalo. Titanic jede dál stejným směrem, plnou parou vpřed.

Jediné, na co EU vsadila, bylo potrestání Britů za to, že chtějí tuto potápějící se loď opustit. A zastrašování ostatních, aby vůbec na nějaký exit ani nepomysleli. Jenže to už jsme jako ve Varšavském paktu. EU byla vždy atraktivní také proto, že tam byli všichni dobrovolně. I tato éra očividně skončila.

Čemu přisuzujete úspěch Zelených? Je to současnou geopolitickou situací či jsou za tím celosvětové ekologické problémy?  U nás se daří Pirátům. Jak je to s Piráty v SRN?

Jejich vzestup byl uměle hypován mainstreamovými médii. I když se jednalo o volby v Bavorsku, jejich dva největší strašáci, Anton Hofreiter a Claudia Roth, se v médiích neobjevovali téměř vůbec. A to i přesto, že jsou oba z Bavorska a normálně by měli hrát podstatnou roli. Zato byl všude Habeck, který oslovuje střední třídu. Piráti už nehrají v Německu žádnou roli. Před lety byli taková „one hit wonder“.

Co říkáte Babišovu přátelství s maďarským premiérem Orbánem? Nedostáváme se na periferii EU, nebo už tam dávno jsme?

Maďarsko a Čechy nejsou periferie, ale střed Evropy. A to jak geograficky, tak politicky. Celosvětově je vidět návrat realistické, mocenské politiky. Pravdoláskové ideologie jsou na ústupu.

Diskutuje se v Německu o Andreji Babišovi jakožto mediálním a dotačním oligarchovi, nebo je to věc, která se v našem veřejném prostoru prostě zalíbila a omílá se do nekonečna?

Německo je hodně sebestředné, informace ze satelitů tohoto epicentra se zde dostávají, ale jsou vnímány jen velmi okrajově.

Až skončí Horst Seehofer ve funkci minstra vnitra, změní se podle vás nějak rétorika k uprchlíkům?

To bude záležet na tom, kdo bude jeho nástupcem.

reklama

autor: Václav Fiala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…