Musí tu vymřít tak tři generace politiků... Mladý zpěvák se rozpovídal o české korupci i životě v cizině

06.07.2014 14:58

ROZHOVOR Nejvyšší český zpěvák a herec s famózním hlasem Radim Schwab získal hlavní roli v novém muzikálu Fantom opery. I když by lidově řečeno při své výšce 198 centimetrů mohl mít nad různými věcmi nadhled, spousta věcí ho štve, trápí. ParlamentníListy.cz se jej zeptaly, jak on vidí politickou situaci v zemi a co ho nejvíc trápí.

Musí tu vymřít tak tři generace politiků... Mladý zpěvák se rozpovídal o české korupci i životě v cizině
Foto: red
Popisek: Herec a zpěvák Radim Schwab

Anketa

Nagyová vyvázla s podmínkou. Považujete trest za adekvátní?

hlasovalo: 12446 lidí

Radime, jak se vám jako mladému, úspěšnému umělci – herci a zpěvákovi žije v ČR?

V poslední době mám hodně práce, na dění kolem není moc času… Ono se v ČR zatím špatně nežije. Jde spíš o tu českou mentalitu, která vás tu a tam nepřestane překvapovat… Obvzlášť v profesním prostředí, kde se pohybuji, se vždycky vynoří něčí hnusná hlava, aby vás „kousla“… A v té politice je to zcela jistě podobné (smích).

Co vám vadí nejvíce, pokud se dotkneme politiky?

Korupce a lži!

Kdybyste měl tu možnost, co byste změnil?

Důchodovou politiku, zdravotnictví a daně. Dále pak celou řadu zákonů. Nikdy nepochopím, proč se třeba nepřevezme už fungující schéma jiného státu s podobným uskupením, kde je to funkční! Proč to, co funguje jinde, tady prostě nefunguje, nebo fungovat nechce?!

Česká byrokracie se dotýká každého z nás, co vás osobně třeba nejvíc naštvalo?

Mám to štěstí, že se s českou byrokracií nemusím zas tak často střetávat. Ale zažil jsem nedávno jednu záležitost, v rámci daní jsem potřeboval z jednoho státního úřadu nějaký výpis. Telefonoval jsem s jednou nejmenovanou zaměstnankyní, která mi onen výpis neustále odmítala poskytnout s tím, že to není její práce. Během půlhodinového rozhovoru mě postupně přepojovala na zhruba sedm svých kolegyň, které mě pak vždycky přepojily zpět na ni, že je to opravdu její práce… Všichni kolem chápali, že je to spadá do její kompetence, jen ona ne. A při sedmém hovoru jsem chtěl být už ušetřen její tuposti a nechal se přepojit přímo na její nadřízenou. A zázrak se stal - záležitost byla do dvou minut vyřízená i s výpisem (smích).

Vy sám, nezvažoval jste, že byste vstoupil do politiky?

Určitě ne. Myslím, že musí vymřít tak dvě, tři generace české politické scény, aby se tu dalo něco změnit…

Část vaší rodiny žije v Německu, část v Itálii, vy tady. Máte možnost srovnávat, nebo oni mají možnost srovnání. Co je tu špatně, co naopak lepší?

To by asi bylo na samostatnou kapitolu, možná i knihu, ale je to určitě tak, jak jsem už zmínil. Celá řada zákonů a systém, které třeba v Německu perfektně fungují. Proč je neudělat podobně? Nejspíš proto, že by se pak obtížněji dělal politický byznys. Někdy mám pocit, že odlišné programy našich stran jsou odlišné jen pro to, aby získaly různé skupiny voličů, ve výsledku je úplně jedno, která strana tam je, protože výchozím zájmem stran je jen podnikání několika subjektů. A to stojí vysoko nad zájmem voličů. To je samozřejmě špatně!

Chodíte volit, případně, kdo má vaše sympatie?

Ano, chodím.

Kdo z prezidentů po sametové revoluci vám byl nejsympatičtější?

Václav Havel.

Co vám vadí v životě, v každodenním stereotypu?

No, jak jsem říkal - všude bující korupce, lži politiků, jejich sliby a také mezilidské vztahy. Ty jsou v poslední době hodně na hraně. Přitom je to zbytečné. Lidi si zbytečně dělají zle, zbytečně si závidí, nemají se rádi. Vidím to ve své branži, přitom je to tak malicherné a zbytečné. Na tom světě jsme v podstatě na chviličku. Místo abychom si pomáhali, přáli si, podrželi se, házíme si klacky pod nohy, pomlouváme se a závidíme si.

Myslíte si, že je to odraz a obraz dnešní společnosti?

Rozhodně! Všechno souvisí se vším. Když se podíváte na hádající se politickou reprezentaci, na různé odkryté podvody, na různou nenávist, pletichaření, politikaření, zcela jistě to má vliv na národ. Na jeho náladu i náturu. Lidi dole si řeknou, když může krást nějaký politik či vysoký úředník, proč bych nemohl já. A je to pak takový začarovaný bludný kruh. Ale pevně věřím, že se to postupem let bude měnit k lepšímu.

Od letošního podzimu budete hrát hlavní roli v muzikálu Fantom opery producenta Františka Janečka. Berete si do té role nějaké životní zkušenosti?

Určitě. Myslím, že ta úžasná role Fantoma opery přišla v pravý čas. Děkuji panu producentu Františku Janečkovi a celému týmu, že si mne vybral. Je to pro mne velká výzva a obrovská zodpovědnost. Zhruba od Vánoc probíhá hudební nastudování, měli jsme už i herecké zkoušky s panem režisérem Petrem Novotným a ve scéně začínáme zkoušet koncem tohoto měsíce, moc se na zkoušení těším.

Jinak ty zkušenosti, na které se ptáte, se nastřádají s léty z různých jiných projektů a i ze života. Věřím, že se mi podaří zúročit všechno to, co jsem se za ta léta, ať už od jiných režisérů nebo i od ostatních kolegů, nebo od života, naučil.

Jaké další projekty vás čekají, nebo máte nějaké nesplněné profesní sny?

Chystáme novou desku, která by měla vyjít před Vánoci 2014 a s tím spojených i několik vánočních koncertů. V létě chceme ještě stihnout natočit dva klipy, což během náročného zkoušení Fantoma opery bude docela hodně práce, ale těším se na to!

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…