Musíme si klást otázku, proč pozvání do Bílého domu přišlo. Kvůli krásným očím Babiše asi ne. Promluvil Petr Gazdík

06.03.2019 16:17

ROZHOVOR Pozvání do Ameriky nepřišlo kvůli krásným očím premiéra Andreje Babiše, a musíme si klást otázku proč. Tak uvažuje poslanec a předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Zároveň varoval, že po rozhazování současné vlády nebude procitání v dalších letech moc dobré. „Ukáže se, že vláda, která tvrdí, jak zlepšuje naše životy, vlastně nemá žádnou koncepci a jejím programem je jen takzvaná velká improvizace a PR akce,“ sdělil mimo jiné v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Musíme si klást otázku, proč pozvání do Bílého domu přišlo. Kvůli krásným očím Babiše asi ne. Promluvil Petr Gazdík
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda STAN Petr Gazdík přijel na Dny lidí dobré vůle

Premiér Andrej Babiš byl americkým prezidentem Donaldem Trumpem pozván do Bílého domu, zatímco náš prezident Miloš Zeman stále čeká. Minule jste mi řekl: „Navíc prosakují zprávy, že by se do Bílého domu mohl podívat Andrej Babiš. Pokud to tak bude, tak rozhodně není problém v České republice jako takové.“ Ukázala se tedy vaše slova jako pravdivá? Je problém v Miloši Zemanovi?

Tak to čtu. Každopádně si musíme stále klást otázku, proč to pozvání přišlo. Kvůli Huawei? Kvůli krásným očím Andreje Babiše asi ne.

Proč může být taková schůzka pro Českou republiku výhodná?

To záleží na tom, jak ji premiér Babiš dokáže využít. Skutečně využít. Ne, jak nám ji bude líčit. Předně by měla jasně potvrdit, že Spojené státy vnímáme jako významného spojence.

Jak jste vnímal prezidentovu podporu, kterou vyjádřil ČSSD na sjezdu v Hradci Králové? Pomůže ČSSD? Nebylo vyjádření podpory spíše Zemanovým signálem směrem k Andreji Babišovi?

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí
Vnímám to jako prezidentovu definitivní tečku za Zemanovci, tedy SPO. Zjevně pochopil, že tato strana je mrtvá. ČSSD to může částečně pomoci v segmentu Zemanových voličů. Ale nepřeceňoval bych to.

„Mejdan skončil,“ řekl jste mi minule o zpomalující ekonomice a slibech Andreje Babiše. Ukazuje se, že škrty dopadnou na ministerstva a tak dále… Jaké bude ráno po vystřízlivění? 

Ne moc dobré, dopadat to ale bude na nás všechny postupně. Horší podle mě bude postupné procitání v dalších letech, kdy se ukáže, že vláda, která tvrdí, jak zlepšuje naše životy, vlastně nemá žádnou koncepci a jejím programem je jen takzvaná velká improvizace a PR akce.

STAN míří do evropských voleb s TOP 09, ale i se Stranou zelených a dalšími subjekty. Proč je spojení s TOP 09 či ostatními výhodné?

Především je to spojení proevropských sil. Je to spojení stran, které se třeba v jednotlivostech neshodují, ale spojuje je hlavní myšlenka: jsme pro setrvání v Evropské unii, nevidíme ji slepě, chceme její reformu, ale chceme ji zachovat. Je to pro nás ekonomicky výhodné a je to naše bezpečnostní ukotvení.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček prý opakovaně vystupuje proti českým zájmům. Mají to dokládat kauzy s banderovci a venezuelským prozatímním prezidentem Juanem Guaidóem, jak tvrdí komunisté. Je to pravda? Petříček kontruje, že prozápadní směrování je jeho přesvědčením. Je namístě, když Petříčka označil exprezident Klaus za „Pocheho maňáska“?

Slova komunistů komentovat nechci a nebudu. Maňáska v něm nevidím, jeho některé nápady – třeba jak odzbrojovat svět za účasti Trumpa a Putina v kulisách Prahy – mi přijdou megalomanské. Ale jeho výběr – prozápadní směřování – kvituji s povděkem.

Ráda bych vaši reakci na dvě vyjádření Michaela Kocába. Ten zalitoval, že komunisté nebyli postaveni mimo zákon tak jako třeba v Německu nacisté. Bylo by takové opatření namístě? A nejedná se o poněkud pozdní nářky? Navíc mají podle něj tolik mediálního prostoru, jako kdyby měli místo osmi procent preferencí třicet. Co vy na to?

Naříkat třicet let poté je mimo realitu. Prostě se to nestalo a v historii není „kdyby“. Prostoru mají víc tím, že fakticky drží tuto vládu a ta jim musí činit ústupky, i když by to premiér Babiš rád maskoval. Zároveň jim část voličů vyluxoval. Uvidíme, co s nimi bude dál.

SPD Tomia Okamury zmítají vnitřní spory. Poté, co poslanec Lubomír Volný ohlásil kandidaturu na předsedu hnutí, byla zrušena jeho moravskoslezská buňka, a nešlo o jediný případ, konec přišel i pro buňku v Královéhradeckém kraji. Jak se na tuto dezintegraci dívat, začíná nám před očima konec SPD?

Možná se naplňuje už známý scénář Okamurovy strany Úsvit. Až se rozpadne SPD, založí si Tomio další stranu? Nebo zmizí teď v Bruselu?

Šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr upozornil na informace deníku Wall Street Journal, podle kterých je americký prezident Donald Trump připraven v rámci zklidňování obchodního sporu s Čínou ustoupit od narativu, že čínský technologický obr Huawei je bezpečnostním rizikem. Zároveň prý chystá zastavit veškerá obvinění. Pokud by se tak skutečně stalo, jak by měla zareagovat česká diplomacie, která je vůči Huawei velice tvrdá? Měla by přijít omluva, nebo bychom si měli stát za svým?

Myslím, že bychom měli mít vlastní, nezaujatý rozum. A koordinovat své kroky s partnery v Evropské unii.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…