Muž ze Strany zelených: Úředníci nás neuživí. Lidé, podnikejte

26.07.2012 11:53 | Zprávy

ROZHOVOR Pro budoucnost Česka není nejdůležitější, aby zde do dotovaných průmyslových zón umisťovaly své montovny zahraniční firmy, ale aby se co nejvíce lidí pokusilo podnikat a vytvářet tak další pracovní místa. Státní úředníci nás v budoucnu neuživí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl úspěšný podnikatel a předseda Strany Zelených ve Vsetíně Michal Berg. Řeč byla i o aroganci některých politiků a korupci.

Muž ze Strany zelených: Úředníci nás neuživí. Lidé, podnikejte
Foto: Archiv MB
Popisek: Předseda Strany zelených ve Vsetíně a podnikatel Michal Berg

Proč jste se rozhodl vstoupit právě do Strany zelených?

Politiku sleduju už mnoho let, před dvěma lety jsem se rozhodl do ní aktivně vstoupit a Strana zelených představovala díky mým prioritám nejlepší alternativu. Nejen kvůli tomu, že nemá za sebou žádný korupční skandál, ale i díky tomu, že jako jediná prosazuje odpovědnou a moderní politiku, se kterou se z nabídek všech stran nejvíce ztotožňuju. Sám se považuji za liberála s citem pro sociální a lidskoprávní témata.

Budete se ucházet o hlasy voličů v krajských volbách. Co dnes zelené nejvíc trápí ve Zlínském kraji?

Zejména je to arogance, do které dorostla vládnoucí koalice ODS a ČSSD na hejtmanství. Na celostátní úrovni si tyto strany jdou po krku, přitom na kraji dohadují společné projekty, výhodné zejména pro ně samotné a nikoli pro kraj. Od toho se potom odvíjí další konkrétní kroky, které dopadají jak na občany kraje, tak na jeho životní prostředí. Předně to jsou plány na omezování péče a rušení oddělení v jednotlivých okresních nemocnicích, dále je to vyhazování peněz za projekty typu Průmyslová zóna v Holešově, která nás stála už jeden a půl mliardy a přestavuje obrázek toho, jak by podpora podnikání v žádném případě neměla vypadat. Nebo třeba necitlivé prosazování pokračování dálnice R49 na Slovensko. Ačkoli nejsem přesvědčen o její nezbytnosti, pokud už má být, tak jedině schovaná v tunelech.

Jaký je váš pohled na předvolební kampaň ODS, která na svých billboardech tvrdí, že Zlínská výzva, jíž jsou zelení součástí, škodí kraji?

Je to jeden z nejabsurdnějších předvolebních billboardů, co jsem kdy viděl. Zlínská výzva je pouze společné prohlášení několika stran, že po volbách nepodpoří koalici ODS a ČSSD, a není mi jasné, jak může takové prohlášení kraji škodit. Je to klasické paranoidní vidění světa v podání ODS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…