My jsme kvůli restitucím netahali voliče za nos jako ČSSD, utrhl se lidovec

19.11.2013 19:09

ROZHOVOR Ve volbách získal největší počet preferenčních hlasů ve Zlínském kraji a tak ze starostovského křesla čtyřtisícové obce zamířil elegantní lidovec Ondřej Benešík přímo do sněmovny. Nová hvězda na lidoveckém nebi má jasno i v otázkách koaličního vyjednávání budoucí vlády. Také na tohle téma se vyjádřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

My jsme kvůli restitucím netahali voliče za nos jako ČSSD, utrhl se lidovec
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

Média Vás označila za novou lidoveckou superstar. Co Vy na to?

Já to beru úplně stejně, jako kdyby mě označili za největšího lidoveckého darebáka. Média potřebují prodat výtisky. Já si vůbec nepřipadám jako nějaká superstar, já jsem chlapec z malého města - Ondra ze Strání.

Možná proto jste získal nejvíc preferenčních hlasů ve Zlínském kraji?

Nemyslím si, že bych dělal něco zvláštního. Nemám proto žádné vysvětlení, nedělali jsme si žádnou analýzu. Možná to bylo slabší konkurencí v regionu, i když Petra Gazdíka považuji za silného kandidáta.

Jak hodnotíte aktuální postup při sestavování vlády? Domníváte se, že by se jí lidovci měli účastnit i za předpokladu, že budou muset třeba ustoupit ve věci církevních restituci? Právě v tomhle bodě se dají očekávat největší problémy.

Já si to nemyslím. Teď má ČSSD pouze problém sdělit svým voličům to, že revidovat majetkové vyrovnání lze pouze tehdy, pokud se dohodnou s církvemi a židovskou obcí. My jsme tento názor říkali už dávno. Mezi ČSSD a KDU-ČSL já nevidím žádnou třecí plochu. Konflikt je vytvářený mediálně. My jsme jasně voličům říkali před volbami, že pokud by mělo dojít k revizi vyrovnání s církvemi, tak jen se souhlasem druhé strany. My jsme voliče netahali za nos a teď se ukazuje, že jsme měli pravdu. Je to záležitost sociální demokracie, aby si svá stanoviska vyjasnila. Pokud na nějakou revizi kývnou církve, pak my jsme ochotni dohodu nějakým způsobem respektovat. Církevní restituce schválil Ústavní soud, navíc částka, o které se stále mluví, se bude vyplácet třicet let a současně se bude snižovat částka vyplácená na podporu církvím.

Myslíte si, že církve budou umět s novým majetkem vhodně nakládat?

Majetek, který se často vrací, je v katastrofálním stavu. Společnosti nepřináší žádné ekonomické hodnoty, protože leží ladem. Pokud s ním budou církve hospodařit, tak to bude ku prospěchu ekonomiky celé země. Myslím si, že jde o uměle vytvořené téma. Některé strany zahrály na to, že církve jsou u velké části lidí neoblíbené. Ale opakuji znovu, že na nějakých úpravách majetkového vyrovnání se bez souhlasu církví podílet nebudeme.

Měli by tedy být podle Vás lidovci ve vládě?

To záleží na podmínkách. Před volbami jsme jasně řekli, že se zodpovědnosti nezříkáme, ale nebudeme měnit svůj program a své priority za vládní křesla.

Váš pan místopředseda Jurečka nedávno kritizoval, že jednání by mělo probíhat rychleji. Myslíte si to také?

Nejsem ve vyjednávacím týmu, ale Marian Jurečka má zkušenosti, takže nemám důvod mu nevěřit. I KDU-ČSL by chtěla mít už jasno, jestli bude plánovaná trojkoalice životaschopná, nebo bude lepší se spíš poohlédnout po jiném modelu.

Vy jste poprvé v Poslanecké sněmovně, že?

Dřív jsem kandidoval jako takzvaný nosič vody, jako člověk, který byl na kandidátkách tak nějak téměř do počtu. Teprve teď jsem byl na reálně volitelném místě.

Na jaké otázky se chcete ve sněmovně zaměřit?

Pracuji jako starosta, takže mě zajímá regionální rozvoj. Vzhledem k mému dlouhodobému profesnímu zaměření mě zajímá i problematika Evropské unie a zahraniční politika. Uvidíme, jak se na klubu dohodneme. Přesně zatím nevíme, jaké budou počty v jednotlivých výborech a kde by člověk mohl pracovat.

Vzdáte se své pozice starosty ve Strání?

Ne, musel bych odejít z Rady města. Vypadá to tak, že se stanu neplaceným starostou a budu řešit veškeré projekty, které jsou se mnou spojené. S největší pravděpodobností se jeden z radních stane místostarostou a tím se posílí vedení obce. Zatím je to asi nejelegantnější varianta. V novém složení by vedení obce fungovalo naplno jen pár měsíců, nebylo by to praktické.

Co říkáte na působení pana Babiše a jeho rychlý nástup do nejvyšší politiky?

Když jsem zaregistroval, že pan Babiš zakládá jakési hnutí, které tvrdilo, že nemá ambice vstupovat do politiky, bylo mi jasné, že má politické ambice. Jeho hnutí ve volbách stoprocentně uspělo, to se nedá zpochybnit. Teď je na něm a na všech jeho poslancích, aby se k tomuto výsledku postavili čelem.

Ondřej Benešík se narodil  27. 6. 1976 v Uherském Hradišti. Poslanec PČR, zastupitel Zlínského kraje, starosta obce Strání (KDU-ČSL). Absolvent Evropského polytechnického institutu v Kunovicích, absolvent Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1995 vstoupil do KDU-ČSL. V letech 1999-2001 vedl jazykovou agenturu, kde rovněž vyučoval. V roce 2001 nastoupil na Krajský úřad ve Zlíně jako odborný pracovník pro zahraniční vztahy a EU v kanceláři hejtmana. V roce 2002 byl zvolen do Zastupitelstva obce Strání, v současnosti zasedá rovněž v Radě obce a je starostou. Od roku 2004 je členem Zastupitelstva Zlínského kraje. Od roku 2006 působil jako zástupce ČR ve Výboru regionů EU v Bruselu. V roce 2013 byl zvolen poslancem PČR. Ondřej Benešík je ženatý a má dva syny a dceru.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…