Na víkendový sněm ANO dorazí i významná žena z USA. Víme, o čem bude mluvit

27.02.2015 17:30

ROZHOVOR Mezi hosty, kteří na víkendovém sněmu hnutí ANO vystoupí s projevy o nových politických trendech v Evropě a ve světě, bude i výkonná ředitelka a jedna ze zakladatelek americké politické organizace No Labels Margaret Kimbrell. Ještě předtím v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zavrhla vidění světa na pravicové a levicové, stejně jako válcování a nerespektování politického protivníka, k čemuž v USA došlo při prosazování zdravotnické reformy Baracka Obamy.

Na víkendový sněm ANO dorazí i významná žena z USA. Víme, o čem bude mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

Hnutí nebo spíše think tank No Labels představuje ve Spojených státech skupinu lidí, kteří odmítají dělení na pravicové a levicové vidění světa. Místo nálepkování nabízejí nový pohled na politiku, která má řešit problémy společnosti a země bez ohledu na ideologii. Chtějí rovněž sjednotit politiky a prosazovat odpovědi na výzvy, které přicházejí. Jsou přesvědčeni o tom, že ideologické poučky jsou překonané a že lze přijít s neideologickými recepty problémů, které budou fungovat. Není proto divu, že si výkonnou ředitelku No Labels Margaret Kimbrell pozvalo na svůj sněm hnutí ANO, které svou politickou existenci začalo datovat pouhý rok po vzniku svého vzoru.

Co bylo hlavním důvodem pro vznik hnutí No Labels?

No Labels vzniklo před necelými pěti lety v momentě, kdy byla schválena Sněmovnou reprezentantů a následně i Senátem Obamova zdravotnická reforma. Prošla, aniž by byla podpořena jediným republikánským hlasem, a to není způsob, jakým by mělo být tak důležité rozhodnutí dosaženo. Navíc nám vadí, že vláda Spojených států nemá žádný strategický plán. Řízení a vedení země v podstatě spočívá v řešení od krize ke krizi, řešení pouze každodenních problémů, ale není vidět žádný strategický a dlouhodobý přesah, žádný záběr na dlouhodobou strategii. Naše mottem je ani ne doleva, ani ne doprava, ale dopředu. Snažíme se identifikovat klíčová témata pro společnost a být nápomocni při jejich řešení.

Jaká jsou tedy podle No Labels nejdůležitější témata pro společnost a jak může hnutí pomáhat při řešení problémů?

Můžeme se už pochlubit tím, že dva legislativní návrhy na téma odpadové politiky, které jsme předložili do Kongresu, úspěšně prošly. Vycházíme z naší Národní strategické agendy, což je základní materiál, který se zaměřuje na energetickou bezpečnost, na vyrovnanost rozpočtu, vytvoření 25 milionů nových pracovních pozic v následujících 25 letech a také zajištění sociální a zdravotní politiky. Na základě mnoha průzkumů jsme vyhodnotili, že toto jsou čtyři základní priority pro všechny americké občany. A v rámci těchto čtyř priorit budeme velmi aktivní, budeme předkládat návrhy na řešení a budeme i politicky aktivní při jejich prosazování. Naším cílem je, aby se staly agendou našeho prezidenta, aby si je další prezident Spojených států vzal za své.

Uvedené priority vypadají báječně, hlavně ta o vytvoření 25 milionů nových pracovních pozic. Nám to ale může připomínat, jak před volbami v roce 2010 sliboval Petr Nečas vytvoření 170 tisíc nových pracovních míst v soukromém sektoru hned za první rok vlády. Jak chcete dosáhnout toho, aby také nezůstalo jen u slibů?

My jsme po diskuzích s politickými stranami, odborníky, think tanky i neziskovou sférou dospěli k závěru, že toto musí být jedna z priorit a pro její naplnění budeme hledat nástroje. Už jsem zmiňovala Národní strategickou agendu, kterou jsme připravili pro dalšího amerického prezidenta. Tam je popsáno pětadvacet návrhů způsobů řešení, jak splnění čtyř uvedených priorit dosáhnout, tedy nejen této.

Jaké názory zastávají členové No Labels v otázkách daní, přerozdělování či důchodů, což jsou témata, na nichž se zpravidla láme zařazení na pravou nebo levou část politického spektra?

Nemáme žádný specifický přístup k tomu, jak vysoké mají být daně, nebo jak se s nimi má nakládat. To, co nás zajímá, je přivést všechny k jednomu stolu, aby jejich hlas byl vyslyšen. Samozřejmě mezi námi existuje pluralita názorů, ale naším cílem je, abychom našli to, na čem se můžeme shodnout a mohli pak začít hledat řešení. To znamená, že jsme více zaměřeni na proces hledání řešení a na proveditelnost řešení a jejich politickou akceptaci.

Máte mimo Spojené státy kontakty na jinou vládní stranu, než je hnutí ANO v České republice?

Dá se říci, že hnutí ANO pro nás představuje první zahraniční kontakt a je to pro nás něco úplně nového. Pod hlavičkou No Labels je to náš první výlet za hranice, protože jsme zejména zaměřeni na domácí politickou scénu. Ale doufáme, že to přinese prospěch oběma stranám a že vztahy, které tady navážeme, budeme dál udržovat a rozšiřovat.

Souvisí spolupráce českého ANO a amerického No Labels s tím, že na volebních kampaních hnutí ANO pracoval Alexander Braun z americké agentury Penn Schoen Berland, jenž jako Čech získal před rokem prestižní ocenění od Americké asociace politických poradců?

Ano, Alex Brown zná hnutí No Labels od samého začátku, kdy vzniklo, a sleduje ho. A protože to vypadá, že hnutí No Labels a hnutí ANO mají poměrně hodně společného v přístupu k řešení problémů, tak je i ta kooperace nasnadě.

Ale společné těmto hnutím není politické angažmá. Nebo i tam sahají ambice No Labels?

Ne, my nejsme politické hnutí.

Co jste věděla o České republice, než jste se rozhodla sem přijet?

Přiznám se, že jsem nic moc nevěděla. Teprve přes Alexe Browna a kontakt, který přes něj vznikl, mi vyvstaly podobnosti obou hnutí, a to mě také přivedlo k tomu, abych sem na sněm hnutí ANO přijela.

O čem chcete před delegáty sněmu hovořit?

Zaměřím se na to naše poslání spočívající v řešení problémů a používání selského rozumu v rozhodovacím procesu. Tedy na to, o čemž jsem přesvědčena, že by mělo nabýt globálního charakteru.

Selský rozum bývá mezi českými politiky zatlačen do pozadí pravicovým nebo levicovým viděním světa. Víte o tom, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš bývá politickou konkurencí kritizován, když říká, že nehledá pravicová nebo levicová, ale dobrá řešení při svém rozhodování?

Kritice se žádný politik nevyhne. Kdyby byl vpravo, tak ho budou kritizovat ti, co jsou vlevo. Kdyby byl vlevo, bude naopak kritizován z pravé části politického spektra. Ale v tomto případě to spíš znamená, že to dělá dobře.

Vy si tedy myslíte, že v politice skončí dělení na pravici a levici a zvítězí ten zdravý selský rozum, o kterém jste mluvila?

To je zásadní a navíc přesně to, co američtí občané chtějí. Musí přijít řešení problémů, kterým společnost čelí. Nejde jen o souhrn toho, co je třeba udělat, vyřídit, zařídit, ale zároveň i o způsob, jak ty problémy bude nový prezident řešit. Američtí občané jsou v současné době tak frustrovaní, že s nimi bude muset příští prezident nejdříve najít shodu v tom, jaké jsou cíle, a teprve potom se bude moci zapojit do toho politického procesu vytváření a prosazování denních agend.

V úvodu jste zmínila, že hnutí No Labels vzniklo i jako reakce na zdravotnickou reformu, kterou prosadil prezident Barack Obama. Jak hodnotíte jeho působení v čele Spojených států, když už je v polovině svého druhého funkčního období?

Zatím jeho prezidentské období ještě neskončilo, tak je předčasné ho hodnotit. Musím ale říci, že pracujeme jak se zástupci demokratické, tak republikánské strany, aby vytvořili agendu, která pak bude představena příštímu americkému prezidentovi.

Zabýváte se jenom vnitropolitickými otázkami, nebo i zahraničně politickými, tedy "správným“ pohledem Spojených států na dění ve světě?

Samozřejmě přispíváme i do zahraničně politické diskuze, ale své poslání a to, na co se zaměřujeme, nevidíme v domácí nebo zahraniční politice, ale v tom, že systém, v jehož rámci něco funguje, je ne zcela funkční. Snažíme se, aby voliči přišli a mluvili se svými zástupci v Kongresu. To znamená, že se snažíme všechny přivést k jednacímu stolu a zaměřit se na to, co je rozbité a nefunguje. To je naším hlavním cílem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…