Napravím chaos, který Prahu 10 poslední roky provázel, říká kandidát na starostu Bohumil Zoufalík

19.09.2022 15:03 | Rozhovor

Jakým směrem se poslední čtyři roky vyvíjela Praha 10? Co městskou část akutně trápí a co obyvatelům chybí? V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nejen na tyto otázky reaguje kandidát na starostu Bohumil Zoufalík za hnutí Praha bez chaosu. Zoufalík již Prahu 10 v předchozích letech řídil a popisuje své jasné představy, do čeho se pustit.

Napravím chaos, který Prahu 10 poslední roky provázel, říká kandidát na starostu Bohumil Zoufalík
Foto: Archiv B.Z.
Popisek: Bohumil Zoufalík

Po letech byste se rád opět vrátil do křesla starosty Prahy 10. V jakém stavu teď podle vás desátá městská část je? Jak se změnila od doby, kdy jste ji vedl?
 
Za poslední čtyři roky, kdy jsem stál mimo komunální politiku, byla v Praze 10 učiněna mnohá rozhodnutí, která mi neudělala radost. Byly zrušeny velmi potřebné zdravotní a sociální služby. Byly zvýšeny nájmy v obecních bytech, byla zvýšena daň z nemovitosti, a to rovnou o sto procent. Byl přemístěn úřad práce – na Prahu 4. V posledních týdnech jsem každý den řadu hodin v ulicích naší městské části a intenzivně vnímám rozhořčení a zlobu zdejších obyvatel. Kromě již zmíněného si velmi stěžují i na nepořádek, mezi často zmiňované oblasti patří například Skalka.
 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
 
Na plakátech jsem zaregistroval vaše heslo “čisté ulice, čistá radnice”, pokud si to správně pamatuji. Nejdřív k té radnici. Jaké “nečistoty” jsou v současné době podle vás s Prahou 10 spojené?
 
V předchozí odpovědi jsem zmínil Skalku, především tedy jde o okolí stanice metra, které je názorným příkladem situace, která již přerostla únosnou míru. Jde jak o nepořádek, tak o bezpečnost. Je nezbytné na dané místo se cíleně zaměřit, a to v těsné spolupráci všech zainteresovaných složek. Jde o každodenní mravenčí a nikdy nekončící práci, není možné odvracet pohled a čekat, že to nějak dopadne, že se postará někdo jiný. Je to na nás, my tu žijeme, my se tu chceme cítit bezpečně a spokojeně. Bez účasti vedení města to ale samozřejmě nejde. Mluvil jsem i o úřadu práce. Vystěhovat v době očekávaného strmého nárůstu počtu lidí, kteří budou potřebovat přímou pomoc, tento důležitý úřad z Prahy 10 a sloučit ho s Prahou 4, největší pražskou městskou částí, je opravdu zásadní manažerské selhání. Jedno z mnoha takových, na něž ovšem přímo doplácejí samotní obyvatelé Desítky. 
 
Co se týče čistých ulic, to je problém známý většině občanů desítky. Přetékající kontejnery, špinavé ulice, nedostatek odpadkových košů, na řadě míst “tábořiště” různých existencí apod. Znám lidi, kteří se kvůli tomu z Prahy 10 stěhují a prodávají své byty. Jak tohle řešit?
 
Nelze než souhlasit. Jak jsem již říkal, v posledních týdnech se každý den potkávám se stovkami obyvatel Prahy 10. Nepořádek a bezpečnost zmiňují mezi pěti největšími problémy Desítky. Jaké je řešení? Základem je průběžná spolupráce a koordinace činnosti s městskou a republikovou policií a trvalý dohled nad problematickými místy. V případě nepořádku se nelze obejít bez pravidelných a častých kontrol a nasazení úklidových týmů podle aktuální potřeby. I v tomto případě platí, že jde o každodenní, nikdy nekončící práci, kterou ale musíme zajistit, chceme-li se zde cítit dobře.
 
Hodně se mluví o tom, že během posledních let značně klesla kvalita sociálních a zdravotních služeb. V čem je situace horší než za vašeho působení? A proč k tomu všemu došlo?
 
Byla zrušena zdravotní pohotovost v Plaňanské ulici i dětská zubní pohotovost. Jen tato dvě zdravotnická zařízení obsloužila několik desítek tisíc lidí ročně. Zrušena byla řada sociálních služeb, počínaje modrými dodávkami až po začlenění dětí z dětských domovů do společnosti, v jehož rámci například existovala možnost zajistit těmto dospívajícím vysokoškolské vzdělávání. To vše logicky vedlo k prudkému zhoršení dostupnosti i úrovně zdravotních i sociálních služeb v naší městské části, tedy té části služeb veřejnosti, které nám jiné městské části a jejich obyvatelé záviděli. 
 
Několikrát jste zdůraznil nutnost dát do pořádku finance Prahy 10. Jistě jste měl na mysli půlmiliardový úvěr, který by měl pokrýt rekonstrukci radnice. Chtěl byste projekt zcela zastavit? Nebo je to hodně nadhodnocené? Radnice objektivně není ve vůbec dobrém stavu. 
 
Budova radnice není v dobrém technickém stavu mnoho let. Problém je, že dnes nevíme, kolik bude rekonstrukce stát, jak dlouho potrvá, ani z jakých prostředků a za jakých podmínek vlastně má být financována. Pouštět se v dnešní turbulentní době do největší investiční akce v historii Prahy 10, je dle mého názoru velký hazard. 
 
Vzpomínám si, že jsme spolu mluvili před lety, kdy jste z pozice starosty oznamoval její nákup, chystanou rekonstrukci i plánované datum dokončení a otevření. To se ovšem také poněkud zaseklo. Čím si to vysvětlujete? Byly tam nějaké komplikace, za které radnice nemohla?
 
Byl plán vybudovat novou radnici na Hagiboru, a to s nákladem cca 750 milionů korun. Vznikla však petice „STOP miliardové radnici“. Šlo o masivní útok na tento projekt, kdy se aktivistům pod vedením tehdy začínající političky Chmelové podařilo tento záměr překazit.  Je to velká a den ode dne stále větší a větší škoda. Současný odhad ceny opravy budovy radnice atakuje 1,7 miliardy korun. Naše městská část tak kvůli tehdejšímu brutálnímu a nesmyslnému postupu a politikaření může snadno přijít až o miliardu korun.
 
Pokud jde o kulturu obecně, tak Praha 10 ve srovnání třeba se sousední Prahou 2 objektivně zaostává. Máte plány, jak kulturní a společenský život obyvatel desítky oživit?
 
Budoucí rozvoj a směřování kultury na Praze 10 se musí odvíjet od schválení kulturní koncepce. Domnívám se, že Praha 10 v oblasti kultury má velký potenciál. Je zde mnoho kulturních zařízení, jen namátkou: Divadlo Solidarita, Kulturní dům Barikádníků, Kulturní dům Eden, Kino Vzlet, ale třeba také Trmalova vila, Čapkova vila nebo Kolbenova vila. Chce to ovšem dát všemu řád a směr.
 
Velkým tématem celé roky je bydlení, které je stále méně dostupné. Co v tomto ohledu může změnit vedení městské části?
 
Naše hnutí Praha bez Chaosu chce v prvé řadě změnit způsob přidělování bytů. Musí být transparentní, a to především pro lidi trvale žijící v Praze 10. Dále jde o efektivní správu bytového fondu. Je-li moje informace přesná, má Praha 10 přes 400 volných bytových jednotek. To je velká chyba, kterou je nezbytné napravit.

Nelze pominout ani nejbolestivější téma dneška, energetickou krizi a s tím spojené existenční problémy mnoha domácností, které často nemají ani na zaplacení záloh, natož jiné životní potřeby. Jakkoli je možné řešení spíše výlučně v rukou státu, nabízí okruh pravomocí městské části možnosti, jak lidem pomoci?

Velká část našich obyvatel má oprávněné obavy z budoucnosti, mnoho lidí může a nejspíš bohužel i bude mít problémy přicházející tíživou situaci zvládnout. Proto se radnice musí stát místem, kam se mohou obrátit pro pomoc. Naším heslem pro komunální volby je „S námi nezůstanete sami.“ A tak to také musí být! Mnozí lidé například vůbec netuší, že mají nárok na určitý typ, či stupeň pomoci. Úkolem radnice musí být kromě pomoci těm, kteří o pomoc požádají, také podpora pro ty, kteří sami nemají možnost, síly, či třeba schopnosti věcí se sami zabývat. Navrhujeme proto například zřídit na radnici novou pozici, pracovně ji nazýváme sociální ombudsman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…