Náš lídr ukazuje směr, říká Kalousek. A není to prý na východ, k totalitě

29.04.2014 18:05

ROZHOVOR Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je na politické scéně již ostříleným matadorem. Dokáže odhadnout vývoj některých událostí, ale ví, kdy není třeba si dělat marné iluze. S ParlamentnímiListy.cz si popovídal o tom, jak je důležité dát najevo, jakým směrem se chce naše země ubírat, i o tom, jak to vypadá s prošetřováním podezření na zločiny proti lidskosti na Ukrajině.

Náš lídr ukazuje směr, říká Kalousek. A není to prý na východ, k totalitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Pane Kalousku, vy jste s ohledem na situaci na Ukrajině nechal právníky, aby se obrátili na státní zastupitelství a evropské instituce kvůli prošetření toho, zda se ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nedopustil potlačením protivládních demonstrací zločinů proti lidskosti. Máte již nějakou odezvu?
Ta odezva nemůže přijít ihned. Bude potřeba přešetřit, zda došlo či nikoli na Ukrajině ke spáchání zločinů proti lidskosti. Tím se bude zabývat mezinárodní soud. Poslal jsem svůj podnět ale i na naše Nejvyšší státní zastupitelství, aby zvážilo, jak s tím naložit v souladu s českým právním řádem. Jak s tím dál budou pracovat, to samozřejmě ale nevím.

Sledujete jistě i stále se překotně vyvíjející aktuální vývoj. Máte pocit, že existuje šance na to, aby se situace na Ukrajině v dohledné době vyřešila?
Ta šance by dle mého názoru byla, kdyby byla Evropa akceschopnější.

Může se to, dle vás, tedy změnit novými volbami – právě do Evropského parlamentu?
Já bych si to přál. Ale že bych tomu stoprocentně věřil, na to už jsem dost starý…

Tři strany (ANO, ČSSD a KSČM), které jsou nyní před vámi v průzkumech veřejného mínění ohledně preferencí voličů, jsou nějak propojeny či vedeny bývalými komunisty. Dokonce jste na to i při zahájení ostré předvolební kampaně TOP 09 upozornil. Vy jste si jistý, že vaše strana je v tomto ohledu jiná?
Ale i v naší straně se samozřejmě najde nějaký bývalý člen komunistické strany. Nemáme striktní zákaz. Já hovořil o lídrech kandidátek ostatních stran – a v tomto směru se my, TOP 09, lišíme. Lídr kandidátky do evropských voleb, v době, kdy slavíme 10 let od vstupu do EU, by měl totiž svým životem personifikovat směr, kterým vždycky chtěl český národ jít. A to směrem do Evropy, nikoli směrem na Východ a k totalitě. V případě lídrů ANO, ČSSD a logicky i KSČM to je jinak. Náš lídr, pan doktor Niedermayer, takovým člověkem je. A symbolizuje to nejen tím, co říká, ale celým svým životem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…