Naštvali vlivné skupiny, pro vládu bude zima horká. Paroubek tuší, co by mohlo přijít

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
01.12.2023 10:05 | Rozhovor

„Jestli má vláda představu, že si žáci budou nosit svačiny do školy, chleba s máslem, jak to bylo před 60 lety?“ ptá se v souvislosti se mzdami pro kuchařky ve školních jídelnách expremiér Jiří Paroubek. A dodává: „Spíš tedy s margarínem. Máslo už je drahé.“ Vysvětlil, proč je ČR podle něj „nemocným mužem Evropy“, jak zaznělo v médiích. Vrátil se i k výročí 17. listopadu.

Naštvali vlivné skupiny, pro vládu bude zima horká. Paroubek tuší, co by mohlo přijít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

„Česká republika je v současnosti skutečným nemocným mužem Evropy. Nejpůsobivějším důkazem toho je, že česká ekonomika je jedinou z 27 ekonomik EU, která se stále plně nezotavila z propadu způsobeného koronavirovou krizí,“ citujete média ve svém komentáři na webu vasevec.cz. Co k tomu říci?

Tak, s tímto přišel Die Welt. Samozřejmě Německo taky není v nějaké komfortní situaci. Jeho ekonomika se dostává zvolna do recese. No a pokud se dostane německá ekonomika do recese, nebo byl ten její hospodářský růst velmi nízký, v průběhu tohoto roku, meziročně, no tak to je jedna z odpovědí, jeden z důvodů, proč se i česká ekonomika, která je spjatá s tou německou, vyvíjí takto nepříznivě.

Druhá věc je samozřejmě činnosti vlády, která se vůbec nestará o rozvoj ekonomiky.

Můžete být konkrétní?

První věc, o co se začali starat, tak je útlumový balíček. Ten balíček opravdu způsobí útlum hospodářství. My bychom ale potřebovali nějaký balíček, který by také podnítil jednak veřejné investice, jednak soukromé investice.

Hloupé nastavení daňového systému dusí menší firmy, ale prospívá nadnárodním oligopolům a způsobuje zaostávání a snižování konkurenceschopnosti takřka veškeré výroby. Nevyplácí se investovat do nových technologií, včetně robotizace a automatizace výrob. „Vyplácí“ se odeslat do zahraničí stovky miliard na dividendách...

A vláda tomu jen přihlíží. Nedělá nic. A samozřejmě ani v té fiskální oblasti. To celé břemeno, které je v té rozpočtové oblasti, tak přenáší na obyvatele a na malé a střední firmy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pamatuji si, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePedrinho , 01.12.2023 12:20:20
co vedlo k pádu pana Paroubka. Byla to jakási technopárty. On byl tehdy v Rakousku. Tehdy rothodl, že by proti této nenahlášené akci měla zakročit policie. No a poté to naše média, pěkně hystericky rozjela. Už zase bijou naše děti... vřeštěla. No a to byl jeho konec. Pak už stačil jenom všehoschpný Kubice. Byl to hnus.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…