Nečekala to. Putina odsuzuje. A Konečná má i výzvu pro Fialu

28.02.2022 20:10 | Rozhovor

„Jako KSČM vojenské řešení problému odsuzujeme. Stejně jako v případě bombardování Jugoslávie, invaze do Iráku, Afghánistánu nebo zákroky v Libyi a Sýrii,“ říká k situaci na Ukrajině europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Dodává, že nečekala, že Putin k vojenskému řešení situace opravdu sáhne. V rozhovoru rozebrala situaci na Ukrajině od roku 2014 a vysvětlila, co pro Evropu bude znamenat, pokud nebude zprovozněn Nord Stream 2. Na závěr promluvila i o současné velmi vysoké inflaci. „Část českých domácností to srazí do úplného živoření,“ varuje.

Nečekala to. Putina odsuzuje. A Konečná má i výzvu pro Fialu
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Rusko se v noci na čtvrtek rozhodlo pro invazi na Ukrajinu. Co na to říkáte? Překvapil vás takto radikální krok?

Překvapil. Nebudu to zastírat. Nečekala jsem, že V. Putin sáhne k vojenskému řešení situace, protože ještě nebyly vyčerpány všechny diplomatické cesty. Jako KSČM vojenské řešení problému odsuzujeme. Stejně jako v případě bombardování Jugoslávie, invaze do Iráku, Afghánistánu nebo zákroky v Libyi a Sýrii. Na rozdíl od zbytku politické scény nemáme dvojí metr.

Sám Putin tvrdí, že jde o sebeobranu. Už předtím označil dnešní Ukrajinu za loutkový stát a také za „americkou kolonii“. Délka ruské vojenské operace na Ukrajině bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet, cílem je „vyčistit zemi od nacistů“uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Co na tato vyjádření říkáte?

Putin v tomto smyslu kopíruje rétoriku, jakou používaly NATO a USA v roce 1999 v Jugoslávii. Tehdy Severoatlantická aliance rovněž tvrdila, že vysílá mírové sbory s cílem očistit Srbsko od nacionalistů, a skončilo to neskutečným krveprolitím. Dokonce jeden falešný symbol lidských práv vynalezl nový termín „humanitární bombardování“…

Ale zpět k Ukrajině. Ta opravdu od roku 2014 po tzv. Majdanu vykazovala celou řadu problémů. Režim, který tam byl instalován, toleroval nacistické řádění (viz vypálení domu odborů v Oděse), oslavoval Banderu, ba dokonce mu nevadilo řádění praporu Azov, kde i mezinárodní orgány informovaly o nelidských praktikách vojáků, kteří se zhlédli v nacistické symbolice. Došlo k rozsáhlému zákazu politických stran včetně silné Komunistické strany Ukrajiny, televizím nepohodlným režimu se odebíraly licence k vysílání, docházelo k vyhazování žáků i učitelů z vysokých škol. Pořádal se hon, psychický nátlak i policejní manévry na ty, kteří se negativně vyjádřili o jazykovém zákonu. Systematicky byly likvidovány menšiny – samozřejmě včetně té nejpočetnější – ruské menšiny. Kde byli ti, kteří mají starost o Tibeťany nebo Ujgury? Pokrytecky před tím zavírali oči!

Ukrajina byla další na řadě k rozšíření NATO směrem k Rusku. A to navzdory slibům, které dali představitelé USA, Evropy i NATO na počátku 90. let Rusku (resp. SSSR). S velkou slávou odhalení těchto slibů přinesly české mediální domy, přitom já jsem o nich hovořila několik týdnů předtím ve svém pořadu Bez obalu, který vychází každé úterý. Ostatně převrat na Ukrajině měl za cíl změnit veřejné mínění pro vstup do NATO, což se částečně podařilo.

Ozývají se i názory, že Putinovi nebude jen Ukrajina stačit a že by také mohl jít dál. Je toto podle vás reálná hrozba? Jak se podle vašeho názoru bude situace dál vyvíjet?

Já si nemyslím, že by konflikt pokračoval i jinde. A hlavně si přeji, aby zbraně okamžitě utichly.

K invazi se vyjádřil i prezident Zeman, který odsoudil ruskou agresi. Před několik dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil,“ uvedl prezident. Promluvil i o sankcích vůči Rusku s tím, že „Šílence je třeba izolovat“ a nelze se bránit pouze slovy, ale i konkrétními činy. Jak jeho vyjádření hodnotíte?

Nic jiného asi v danou chvíli říct nemohl.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Chystá se celá řada sankcí vůči Rusku. Například ze strany Německa už před čtvrteční invazí zaznělo, že udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné. Co to bude znamenat pro Evropu?

Samozřejmě další zdražování jak energií, tak zboží. Zkapalněný plyn sice můžeme dovážet z USA, ale zhruba za dvojnásobnou cenu. Nehledě na ekologickou zátěž, kterou to pro planetu bude znamenat. Ale možná to stoupencům Green Dealu aspoň trochu otevře oči. Jen mě mrzí, že kvůli tomu muselo dojít ke krveprolití.

Když krátce odbočíme od situace na Ukrajině, co říkáte na to, že prezident tento týden podepsal novelu pandemického zákona, proti níž demonstrovaly v ulicích stovky lidí?

Pro mě to není novinka, protože byl dlouhodobě jeho stoupencem. Každopádně už první verzi pandemického zákona, který vznikl na základě dohody ANO2011 A. Babiše, ODS a dalších opozičních stran, neměl podporu KSČM a nemá ji ani současná verze.

Na svém facebooku jste upozornila na informace, že slovenská vláda na tři roky zmrazila ceny energií pro domácnosti. Už minule jsme spolu mluvili o tom, že ohledně energií pomohla lidem i francouzská vláda. Co tedy v tomto směru vzkázat vládě naší?

Aby konečně začala něco dělat. S dojetím jsem sledovala, jak pružně dokáže zareagovat v otázce pomoci Ukrajině, což je chvályhodné, ale od české vlády bych očekávala, že se stejně rychle a se stejnou vervou postaví problémům, které trápí občany v ČR. Tam ale zatím mlčí.

A co říkáte na inflaci která, jak jste sama uvedla, je největší za posledních 24 let? Dokážou se podle vás s něčím takovým běžné české domácnosti vypořádat?

Část z nich to srazí do úplného živoření. Nebudou si moct dovolit vůbec nic mimo jídla a nákladů na bydlení – o kultuře, sportu, dovolené, kroužcích pro děti ani nemluvě. Část občanů přijde o své úspory, které padnou na zvýšené náklady, protože jim normální příjem prostě nebude stačit. No a bohužel – jak to bývá – někteří na tom i vydělají. Takový pan Písařík z Bohemia Energy je už v tuto chvíli vysmátý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…