Nechceme nový Vítězný únor. Lidé nám vyjadřují podporu v boji proti Babišovi, raduje se pravicový předseda

30.12.2015 11:10

ROZHOVOR Věříme, že ústavní soudci se stížností budou zabývat co nejdříve. Podnikatelům nebudeme radit, aby nedodržovali zákony. Současná vláda nehájí podnikatele. Karuselové obchody se týkají velkých podvodníků a ty lze vypátrat i bez kontrolního hlášení DPH. Nechceme nový únor 1948. To tvrdí Petr Bajer, předseda SsČR.

Nechceme nový Vítězný únor. Lidé nám vyjadřují podporu v boji proti Babišovi, raduje se pravicový předseda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

Poslanecký pokus zastavit platnost kontrolních hlášení DPH před Vánoci selhal. Ústavní stížnost, kterou SsČR podala, nemá odkladný účinek. Jak se zachováte v dané věci dál?

Nejprve vysvětlení. Strana soukromníků České republiky je novou stranou, která nebyla u schvalování novely zákona o DPH. Své analytické týmy jsme v loňském roce teprve vytvářeli. Proto jsme reagovali ihned po získání informací o této novele, a to ze strany zděšených účetních a podnikatelů, kteří prošli školením k této novele. Ihned jsme zpracovali ústavní stížnost a nechali ji právně posoudit. Především díky aktivitě našeho senátora pana Ivo Valenty se podařilo sehnat podpisy celkem 21 senátorů. A to napříč politickým spektrem. Díky tomu mohla být ústavní stížnost podána. Ústavní soud je nejvyšší nezávislý právní orgán a vytváření tlaku na jeho rozhodování nám nepřísluší. Ve vedení strany a se senátory a poslanci budeme dále o situaci jednat.

Neuvažujete o nějaké veřejné iniciativě, do které byste po Novém roce zapojili všech 21 senátorů, kteří se připojili k návrhu Ústavnímu soudu?

Ústavní soud je jediný, kdo může platnost zákona zrušit, a proto nezbývá než čekat, kdy rozhodne. Věříme, že ústavní soudci pokládají, stejně jako my, záležitost za natolik vážnou, že se stížností budou zabývat co nejdříve. Chceme věřit, že jejich rozhodnutí přijde ještě před nejzazším termínem prvního podání kontrolního hlášení DPH, kterým je 25. 2. 2016.

Myslíte, že je možný jakýsi všeobecný bojkot ohledně kontrolních hlášení?

Ne, protože zákon platí a tím i sankce ze zákona a všechno likvidační, co obsahuje. Nemůžeme našim podnikatelům radit, aby nedodržovali platné zákony, i když právě tento je velmi špatný.

Jaká je zpětná vazba směrem ke Straně soukromníků po poslaneckém neúspěchu? Jak reagují podnikatelé?

Stovkami dopisů i telefonátů vyjadřují podporu SsČR. V jejich dopisech je cítit velký strach z toho, co je čeká, pokud ústavní soud nezareaguje rychle a kladně na naši stížnost. Z většiny dopisů, mailů, facebookových zpráv a telefonických hovorů je cítit zklamání z toho, jak se současná vláda a především ministr financí Andrej Babiš chová k těm, které by podle svého volebního programu měli hájit.

Vyvraťte, proč nemá pravdu Andrej Babiš, který tvrdí, že kontrolní hlášení DPH zamezí třeba karuselovým obchodům?

Ministr Andrej Babiš by měl udělat pořádek především v daňové správě a zvýšit produktivitu svého byrokratického aparátu bez jeho neustálého rozšiřování. Většina opatření z dílny ministerstva financí dopadá a dopadne především na ty nejmenší podnikatele. Takzvané karuselové obchody se týkají velkých podvodníků a ty lze účinně vypátrat už dnes, a to na základě platných zákonů. Kdo jiný než Andrej Babiš rozumí více problémům velkých podniků, že?

Kontrolní hlášení bude umožňovat více méně rozkrýt obchodní tajemství. Poprvé se má odevzdat k 25. únoru. Vidíte v tom jistou symboliku – každý ví, co byl únor 1948?

Bohužel to již každý neví, nebo si to nechce pamatovat. Pro Stranu soukromníků České republiky je symbolické, že poslední termín k odevzdání prvního kontrolního hlášení DPH je 25. 2. 2016. Tento den máme již navždy v paměti spojený se ztrátou svobod a demokracie a uděláme vše pro to, aby se toto datum stejným způsobem nezapsalo podruhé.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Josef Petrů

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…