Nejde to jinak. Green Deal pryč. V Bruselu jsou odtržení od reality, říká Hrnčíř z SPD

21.02.2024 20:50 | Rozhovor

K hořkému smíchu přiměla poslance SPD Jana Hrnčíře představa, jak Fialova vláda bojuje v Bruselu za české zájmy. Podporuje protesty zemědělců a stejně jako oni nevidí jiné řešení, než zrušení Green Dealu.

Nejde to jinak. Green Deal pryč. V Bruselu jsou odtržení od reality, říká Hrnčíř z SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace zemědělců, kterou zorganizoval Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace samostatných odborů ČR

Co jste říkal na průběh pondělního protestu zemědělců? Ukázal podle vás sílu odporu proti vládě?

Protest proběhl velmi slušnou a kultivovanou formou, kterou jsem při zveřejnění jmen organizátorů akce čekal. Nedošlo k avizované „blokádě“ Prahy, naopak, účastníci stávky nechávali vždy minimálně jeden pruh volný, což je více, než se dá říct o „klimatických aktivistech“ kteří s oblibou zaberou celou silnici a nerespektují ani vozy IZS, což je za mne alarmující.

Premiér i ministr zemědělství vzkázali, že za protesty stojí lidé, kteří nemají se zemědělstvím nic společného, ale jsou to „dezinformátoři“ či „hlasy Kremlu“. Co říci na tuto vládní rétoriku, která v podstatě každý protest nálepkuje jako „proruský“?

Velmi to připomíná totalitní rétoriku, kdy každý, kdo nesouhlasil s komunistickou stranou, byl automaticky onálepkován jako agent západního imperialismu. Zvláště si pamatuji na jeden nadpis článku v Rudém právu, který zněl „Opovržení k proradným snahám ztroskotanců“! Tehdy odsuzoval signatáře Charty 77, tedy vlastně i jednoho z našich nynějších poslanců, Jaroslava Baštu. Nyní by mohl být použit znovu, tentokrát u vyjádření premiéra k protestujícím zemědělcům. Třicet pět let po revoluci jsme se vrátili k naprosto stejným praktikám. Je to děsivé.

Nepřispělo k tomu i to, že některé zemědělské organizace se k protestu nepřidali?

Já se jim ale nedivím. Každý participant byl ihned označen za proruského agenta, zastrašován a dehonestován. Je logické, že se někteří těchto totalitních praktik zalekli. A že se zalekli právem, se ukázalo záhy.

Pojďme si rozebrat požadavky zemědělců, předané v pondělí ministru Výbornému. Jako hlavní bylo odstoupení od Green Dealu, o kterém ministr prohlásil, že není možné. Co na to říkáte vy, je to možné?

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí
Nejen možné, je to nutné. Pojďme si přiznat, že Green Deal je naprosto utopistická agenda, která se opírá o neexistující infrastrukturu a idealistické cíle, odtržené od reality. Jako naprosto vypovídající zmíním pouze jeden z cílů Green Dealu, a to kompletní výměnu automobilů se spalovacím motorem za elektro auta. Ač je to prezentováno jako žádoucí a realizovatelné, je nutné zmínit, že naprosto chybí odpovídající infrastruktura pro realizaci tohoto cíle Green Dealu. Jednoduše řečeno, ač jsou k tomu občané vybízeni, pokud by to skutečně udělali, naprosto by se zhroutila celá energetická síť. A aby to bylo ještě absurdnější, dochází k odklonu od tradičních způsobů výroby elektřiny, takže je jí v některých „zelených“ městech nedostatek již nyní. Takže ano, občané jsou vybízeni, aby si koupili elektroauto, ale již teď je jasné, že je nebudou mít čím nabíjet. Dává Vám to logiku? Mně ne.

Je podle vás reálné, co říká ministr Výborný, že zemědělcům lze pomoci i některými „kompromisy“ a opatřeními v rámci Green Dealu, třeba zmírnění omezení na pesticidy nebo pravidla o ponechávání země ladem?

Zemědělci jsou dlouhodobě odírání z kůže, mnoho z nich již skončilo a ostatní jsou ve vážných problémech, tady pomůže jedině razantní řešení, nikoli žádné kompromisy. Vláda je k tomu hluchá a slepá. Já mám opravdu pocit, že si pan ministr Výborný myslí, že potraviny vznikají v regálech supermarketů.

Co jsou z vašeho pohledu další největší problémy českého zemědělství?

Když budu velmi stručný, tak naprosto katastrofické nastavení čerpání dotací z EU, kdy třeba Polsko čerpá na své zemědělce 4x více a samozřejmě postupné nahrazení místních obchodů nadnárodními řetězci, které vykupují zemědělské výrobky za likvidačně nízké ceny. Naši zemědělci nemohou cenově konkurovat zboží dovezenému z třetích zemí, takže buď prodávají pod cenou a skončí posléze, nebo skončí okamžitě.

Očekáváte, po všem co sledujeme napříč Evropou, že dojde k úpravě opatření Green Dealu na celoevropské úrovni?

Upřímně ne, pokud o tom budou rozhodovat stále stejní lidé. Hovoříme zde o naprostém odtržení od reality, kdy jsou ideje a vize více než fakta. Nicméně – již za pár měsíců se budou konat volby do Evropského parlamentu a tam vidím cestu k možné nápravě. Pokud budou státy na této úrovni zastupovat lidé, kteří před rudozelenými hesly upřednostní vědecky podložená fakta, je to krok správným směrem.

Očekáváte v tomto směru nějakou bruselskou iniciativu od Fialovy vlády?

Teď jsem se zasmál. Vláda naprosto jasně prokázala svůj postoj. Nejen, že se za zájmy svých občanů nijak zasadit nehodlá, ale naši nejvyšší činitelé jsou vrcholně rozčíleni, že si vůbec někdo dovolil na tento fatální problém upozornit. Lidé jsou zoufalí a místo podpory a pomoci se od vlády dočkali pouze urážek a bagatelizování problému. Takže ne, nic, co by mohlo nějak rozzlobit „vrchnost v Bruselu“ naše vláda určitě nepodnikne.

Když už jsme u ochoty Fialovy vlády bránit české národní zájmy v Evropě, co říkáte na způsob, jakým se od začátku roku rozvířila debata o přijetí eura, když nám prezident Pavel vzkázal, že jej prostě máme přijmout a na nic se neptat, a ministr pro evropské záležitosti Dvořák dokonce začal konat k jeho přijetí kroky za zády premiéra i ostatních ministrů?

Při vší úctě, pan prezident není ekonom, jen přečetl někým napsaný text, což svým prohlášením dokázal. Pak je tu ten druhý rozměr, kdy se od občanů (už zase) očekává, že budou držet ústa a krok. Hlavně se na nic neptat, nic neříkat a raději ani nemyslet. Ministr Dvořák za STAN sehrál s lidmi a zmocněncem – nezmocněncem špinavou hru, protože dobře ví, že euro stejně není možné v současné době přijmout, kvůli neplnění Maastrichtských kritérií, takže jen mediální hra.

Společnost Rohlík už oznámila, že s firmou hlavního organizátora demonstrací přerušuje obchodní styky a nebude od něj odebírat, protože je podle nich jeho protest nemorální. Co říci na takové chování, je to ještě chování „tržní“?

Já na to již částečně odpověděl. Organizátoři akce byli již dopředu zastrašováni a dehonestováni, ti, co se nelekli, tedy „museli být příkladně potrestáni“. Právo se pokojně shromáždit a vyjádřit svůj názor je zaneseno v naší legislativě, pokud majitel Rohlíku Tomáš Čupr chce toto právo některým upírat, je to k zamyšlení. A když jsme u té morálky, já považuji za nemorální nelegální zaměstnávání cizinců nebo porušování soukromí zaměstnanců, s čímž má opakovaně problémy zase společnost Rohlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…