Nejzkušenější z televizních radních: Tři prohospodařené miliardy za ředitele Dvořáka. A se zakázkou pro jeho firmu je to trochu jinak...

24.05.2021 19:50 | Rozhovor

Petr Dvořák jako generální ředitel České televize podle zákona nesmí kromě svých finančních odměn za výkon této funkce pobírat žádné jiné finanční požitky, které jsou v jeho prospěch hrazeny z prostředků České televize. Člen Rady ČT Jiří Kratochvíl však upozorňuje, že do Dvořákovy firmy Gopas už odteklo z Kavčích hor 1,3 milionu korun z prostředků, které tam formou koncesionářských poplatků povinně zaslali všichni majitelé televizních přijímačů. Radnímu v té souvislosti vadí, že dozorčí komise neshledala žádné Dvořákovo pochybení a více než milionovou sumu označila za zanedbatelnou částku.

Nejzkušenější z televizních radních: Tři prohospodařené miliardy za ředitele Dvořáka. A se zakázkou pro jeho firmu je to trochu jinak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí

Dalo by se o kauze generálního ředitele České televize Petra Dvořáka a jím spoluvlastněné počítačové firmy Gopas podle kontrolního šetření dozorčí komise Rady ČT hovořit v duchu názvu jedné ze Shakespearových her „Mnoho povyku pro nic“?

To v žádném případě. Dozorčí komise Rady ČT, vedená Michalem Petrmanem, zaslala Radě České televize ze svého jednání dne 12. května závěry kontrolního šetření, které se týká firmy Gopas. Tuto firmu spoluvlastní generální ředitel České televize Petr Dvořák spolu s ředitelem PPF Ladislavem Bartoníčkem. Nutno dodat, že PPF vlastní TV Nova a O2, což jsou velcí konkurenti České televize na našem audiovizuálním trhu.

Přeruším vás. To propojení šéfa veřejnoprávní televize tedy vypadá hodně podivně, ale o co konkrétního se při výtkách na jeho adresu opíráte?

Petr Dvořák jako generální ředitel České televize podle zákona o ČT č. 931/91 Sb. a jeho aktuálního znění ze dne 2. září 2017 i zákona o střetu zájmů nesmí v pozici generálního ředitele ČT kromě svých finančních odměn za výkon této funkce pobírat žádné jiné finanční požitky, které jsou v jeho prospěch hrazeny z prostředků České televize.

A Petr Dvořák je snad pobírá?

Firma Gopas, kterou generální ředitel České televize Petr Dvořák vlastní spolu s ředitelem PPF panem Bartoníčkem, fakturuje České televizi za služby právě zmíněné firmě Gopas. A to z rozpočtových částek ČT. Do firmy Gopas odteklo během deseti let 1,3 milionu korun. Díl této částky je součástí příjmu generálního ředitele, a to mimo jeho příjem v České televizi. Tato částka 1,3 milionu korun tedy putovala do firmy Gopas. Jedná se o finanční prostředky televizních koncesionářů, kteří je platí jako televizní poplatky dané zákonem.

Už podruhé jste upozornil na propojení vládce Kavčích hor se spolumajitelem PPF. Co považujete na této skutečnosti za nejproblematičtější?

Generální ředitel Petr Dvořák se netají tím, že se svým spolupodílníkem, ředitelem PPF Ladislavem Bartoníčkem, chystají vzájemnou spolupráci České televize, TV Nova a O2. Přitom TV Nova a O2 jsou velkými konkurenty České televize.

Vraťme se však k práci dozorčí komise Rady ČT. Závěr jejího kontrolního šetření o Petru Dvořákovi a firmě Gopas, kam odtekla více než milionová částka z rozpočtu veřejnoprávního média, se vám nezamlouvá?

Mohu pouze konstatovat, že její předseda, pan Petrman, sdělil Radě ČT písemně, že nevidí žádné pochybení generálního ředitele Petra Dvořáka. Těch 1,3 milionu korun je prý za těch deset let jeho působení zanedbatelná částka z rozpočtů České televize. Doslova řečeno „nevýznamná částka“.

Přitom z pohledu trestního zákoníku je tato výše označena jako značná částka. Nevím, co tím pan předseda sleduje. Možná jenom jedno. Vahou postavení, které dozorčí komise Rady ČT má, tímto prohlášením doslova hájí činnosti generálního ředitele. Předseda Petrman tak už nemá důvěru řady členů Rady ČT kromě těch, kteří dlouhodobě hájí činnosti Petra Dvořáka. Jmenovitě se jedná o radní ČT pana Doktora, pana Khüna, pana Šarapatku, pana Samka a v poslední době i kolegy Dědiče.

Nechme protentokrát vyhlášené zastánce Petra Dvořáka stranou. Dozorčí komise ale není jen předseda Michal Petrman. V loňském listopadu byli kromě něj zvoleni i čtyři další noví členové, k těm žádné výhrady nemáte?

Nezajímavá není ani skutečnost, že místopředsedkyně dozorčí komise Zuzana Prokopcová nečte a nestuduje podklady, které dostává k jednotlivým veřejným zakázkám. Před hlasováním o veřejné zakázce, která může dosahovat i mnoha desítek milionů korun, doznala, že si od svých kolegů nechá vysvětlit, o co vlastně jde, a poté hlasuje pro jejich realizaci. Lze konstatovat, že se tak k doporučení zakázek asi přistupuje zcela běžně. Z těchto důvodů jsem panu předsedovi dozorčí komise Petrmanovi sdělil, že pracuje špatně a měl by raději rezignovat, než bude odvolán.

Vypadá to, že Rada ČT neměla moc šťastnou ruku, když před půlrokem odvolala podle některých zcela nefunkční dozorčí komisi a vybrala zbrusu novou. Lze za těchto okolností věřit, že kontrola hospodaření veřejnoprávní televize probíhá, jak má?

Generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi jsem proto otevřeně doporučil, aby účelné a hospodárné využívání svěřených finančních prostředků nechal prověřit nezpochybnitelným kontrolním orgánem, a tím bezesporu je Nejvyšší kontrolní úřad ČR. Pan Dvořák toto rezolutně odmítl s tím, že to není možné. Pokud se nemýlím, k podobnému případu už v minulosti v České televizi došlo.

Abychom nenasazovali Petru Dvořákovi a dalším lidem z vrcholového managementu České televize zbůhdarma psí hlavu. Copak v jejich prospěch nehovoří každoroční Zprávy o hospodaření ČT, z nichž žádné nehospodárné nakládání s penězi od koncesionářů nevyplynulo?

Audit o hospodaření České televize je součástí Zprávy o hospodaření ČT, kterou Rada ČT posílá do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, a ten zpracovává renomovaná auditní firma. Ze závěru tohoto auditu opravdu vyplynulo, že účetní audit je v naprostém pořádku. Tedy údaje v jednotlivých kolonkách jsou bezchybné. Na společném loňském zasedání volebního výboru Poslanecké sněmovny a vedení České televize včetně Rady ČT poprvé označil poslanec Pavel Juříček, že se jedná o audit účetní, a nikoli o audit hloubkový účelného a hospodárného využívání svěřených finančních prostředků.

Tuto skutečnost nevzalo na vědomí jak vedení ČT, tak ani tehdejší vedení Rady ČT. Ze vzniklé, poměrně vysoké rezervy vytvořené minulými vedeními České televize byly přibližně tři miliardy korun prohospodařeny za deset let působení Petra Dvořáka ve funkci generálního ředitele.

Jak tedy bude vypadat fungování České televize, až se rezervy vytvořené před nástupem Petra Dvořáka do funkce podaří pod jeho vedením vyčerpat úplně?

Na mé opakované dotazy, jaká je celková výše uzavřených i budoucích smluv, jsem nedostal žádnou odpověď. Zde je nutné si položit otázku, zda bude mít Česká televize po roce 2024 finance na pokrytí tvorby, výroby a následného vysílání svých pořadů i na nutný provoz, a hlavně na platy zaměstnanců ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…