Nelegály vyhodit, odkud přišli. A Merkelová měla být taky už dávno pryč, a ne něco domlouvat s tím podivným Turkem. Hovoří senátor ČSSD

25.07.2016 20:47

ROZHOVOR Už je pozdě, Evropa i Německo zaspaly a útokům jednotlivců se neubráníme. Tak mluví o současné bezpečnostní situaci senátor Miroslav Antl (ČSSD) a jedním dechem dodává, že nyní už nikdo nedokáže zmapovat, kolik a kdo vlastně se na evropském území z řad uprchlíků nachází. Frustrace muslimů navíc podle Antla tkví v jejich náboženství, které vnímá lidský život jinak, než Evropané. Útoky jsou hrozivé a varovné i pro Českou republiku, která má s Německem společnou hranici.

Nelegály vyhodit, odkud přišli. A Merkelová měla být taky už dávno pryč, a ne něco domlouvat s tím podivným Turkem. Hovoří senátor ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Miroslav Antl skládá senátorský slib

Anketa

Který představitel by měl opustit svou funkci?

hlasovalo: 12728 lidí

Odmítnutý žadatel ze Sýrie se s výbušninou na zádech odpálil v Německu. Jedná se o třetí útok během tří dnů. Jak situaci vnímáte z pohledu bezpečí České republiky?

Je to strašné a velké nebezpečí pro Českou republiku. Děje se to v sousedním státě, se kterým máme zcela otevřenou hranici. Útoky považuji za hrozivé a varovné.

Německo deportuje neúspěšné žadatele o azyl jen v případě, že spáchají vraždu, zabití nebo znásilnění. Jinak je podle bavorského ministra vnitra deportace nežádoucí. Je to správně? Neměli by Němci v tomto případě legislativu změnit, aby mohli rozhodovat, koho si v zemi ponechají a koho nikoliv?

Měli a každého, kdo není v zemi legálně, by měli vyhodit zpátky tam, odkud přišel. Takovou věc nelze podmiňovat spácháním nejzávažnější trestných činů, jinak mohou migranti tvrdit, že se chtěli vrátit, ale nic jiného jim nezbývalo. Je to nelogické. Problém je, že už ani Němci nevědí, koho tam mají legálně a koho nelegálně.

Kvůli současné migrační politice se údajně v Německu schyluje k politickým změnám. Zaznělo také, že Angela Merkelová by měla začít být upřímná k občanům v otázce uprchlictví. Její politická kariéra je ohrožena. Přežije politicky Merkelová současné dění?

Merkelová měla být už dávno pryč. Měla být pryč už tehdy, kdy bylo evidentní, že situaci nezvládla. Nebylo to vůbec připravené a ohrozila tím celou Evropu, což je neoddiskutovatelné. Dávno měla být pryč a nedomlouvat se s Tureckem a dalšími podivnými polo-spojenci.

Takže část viny za uprchlickou krizi přičítáte i Angele Merkelové?

Určitě ano a ona sama přímo přiznala, že je pozvala. Ale nikdo z uprchlíků nepotřeboval totožnost, Němci neznali jejich minulost a Evropská unie ani po roce a půl neví, co s nimi, což je naprostá neschopnost Evropy. Merkelová ohrozila nejen Německo, ale i všechny sousední státy včetně České republiky.

Záleží při těchto útocích vůbec na tom, jestli útočník byl, nebo nebyl napojen na Islámský stát?

Všimněte si u posledních útoků, že popisují nenávist k jiné rase. Oni neútočí na vlastní, útočí na cizince, bílé i žluté, ale nikoliv na svoje lidi. Když nejde o teroristický útok s rasovou motivací k vraždě, tak o co tedy? A takové případy si zasluhují trest nejvyšší.

Jak by měl ten nejvyšší trest vypadat? V Turecku se mluví o obnovení trestu smrti, v Evropské unii je však zakázán…

Já jsem byl zastáncem trestu smrti, ale dnes už jsme dál. Co bych vyčítal Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, že v Evropské unii v roce dva tisíce třináct znemožnil i absolutní doživotí s vyloučením možnosti návratu mezi řádné lidi. Takže absolutní doživotí neexistuje, nejpřísnějším trestem v našich podmínkách je doživotí se zostřeným dozorem s možností propuštění po třiceti letech.

Dá se dalším útokům jednotlivců vůbec zabránit? Pokud se nějaký muslim rozhodne zabít se a vzít s sebou další oběti, je možné tomu přecházet?

Ne. V tuhle chvíli možná uzavřít hranice České republiky, nebo kontrolu na nich velmi zostřit. Jestliže chodí po Německu se zbraní, Němci s tím nic neudělají. Pokud jde o útoky jedinců, tak ani zpravodajské služby nic nezaznamenají. Muslimové coby národnost mají jiné myšlení a jasnou neúctu k ženám, jak o tom svědčí například napadení těhotné ženy s mačetou. Připadá mi, že mají velkou neúctu ke komukoliv, kdo není muslim. Němci to již nemohou podchytit, mají je v zemi, a buď je vrátí, odkud přišli, nebo nám je přidělí a stanou se problémem bezpečnostních složek v České republice.

Jak se na muslimy nyní dívat? Jsou všichni tak frustrovaní, že se mohou kdykoliv rozhodnout odpálit se ve jménu Alláha? Co to svědčí o jejich psychice?

Jednoznačně je to náboženstvím. Dále záleží, na jakém stupni fanatismu se zrovna dotyčný nalézá, jestli je organizován, nebo to vidí pouze jako svůj útok pro Alláha, což ho neomlouvá. Každopádně muslimské náboženství je velmi nebezpečné a já se bojím, že po dílčích útocích se český člověk bude bát jet i nakupovat do Německa. Dříve to nešlo kvůli jinému politickému zřízení a dnes kvůli příliš otevřeným hranicím. Je třeba zesílit obranu českých hranic, aby se nikdo se sekerou, mačetou a dalšími zbraněmi nedostal dovnitř.

Jak se tedy v této souvislosti díváte na zákaz legálně nošených zbraní? Mnoho odborníků tvrdí, že teroristé se na černém trhu vyzbrojí stejně a výsledkem bude, že se evropští obyvatelé nebudou moci bránit.

Evropská komise nařízení nakonec zmírnila, ale každopádně by to neměla řešit pro celou Evropskou unii, ale každý stát by tuto otázku měl řešit sám. Každá země má jiné zákony, jiná bezpečnostní opatření a my jsme nedávno zákon novelizovali, v Česku jsme zákon zpřísnili. Brusel by neměl nařizovat, že by řádní občané měli odevzdávat zbraně, to je naprostý nesmysl. Pak by každá domácnost chtěla doma policistu nebo vojáka, který zbraň může nosit, aby se o nás postaral. To ale není možné. Doufám, že Brusel má nyní jiné starosti a do budoucna je bude mít určitě.

Začínají se častěji objevovat komentáře, že jedinci páchající útoky jsou často pod vlivem vlastních frustrací pramenících z prostředí a náboženství, ve kterém vyrostli. Ocitnou se v našem světě, ale de facto jim jsou zapovězeny naše západní „životní radosti“, ať jde o alkohol, sexuální život a tak dále. Umějí tito lidé žít v demokracii a světě našeho typu, když vyrostli ve zcela jiném systému, jehož zásady jim byly od mala vštěpovány?

Myslím si, že ti slušní, kteří něco prožili a skutečně utíkají před válkou, asi ano. Každý člověk je přizpůsobivý. Ale u muslimů je šance na přizpůsobení asi úplně nejmenší. Od malička je vychovávají k jinému učení a jinému vztahu k lidskému životu. U nás nevidíme, že by mělo dítě pistoli, takže ho nezastřelíte, ale u nich je to něco jiného. Když jsem se bavil o snížení hranice trestní odpovědnosti, mluvil jsem o malých muslimech. Co když se budou podílet na teroristickém útoku? Pak je třeba je posuzovat stejně, jako dospělé.

Je těžké, co z toho všeho vyleze. Je fakt, že Merkelová zaspala a teď už s tím nikdo nic neudělá. Nikdo je nenažene zpátky, nezkontroluje je a nebude držet pod dohledem. Jedině vracet je do zemí, ne rozdělovat po Evropě. Nevypadá to pro nás dobře, protože si vybírají cíle jako obchodní domy, stadiony, hromadnou dopravu a podobně. Jestli budou podnikat jednotlivé útoky, se kterými se nikomu nesvěří, ani se nepochlubí na sociální sítí, nedá se jim zabránit. Druhá hrozba je, pokud na sebe bude chtít někdo upozornit a bude tvrdit, že se chystá útok, tak se z toho bezpečnost zblázní. Nejsou na to peníze, nejsou na to lidé a Češi nemají ani základní vojenskou službu, nevědí, jak použít zbraň. Jsme v neuvěřitelné situaci a mohli jsme ji předvídat, na to není potřeba být chytrý bezpečnostní expert.

Podle odhadů žije v Německu na tři sta tisíc migrantů nelegálně, bez dokladů. Ani s tím se nedá už nic dělat? Existuje nějaký způsob, jak je podchytit? Nebo je už pozdě a prostě je necháme tam, kde jsou?

V první řadě si my musíme udělat svoji vlastní evidenci. To Němci prošvihli, stejně jako ostatní západní země. Těžko si dovedu představit, že znova migranty povolají k evidenci, leda by je měli očipované, aby věděli, kde jsou a zda jsou vůbec ještě v Německu. Zpátky už to nejde, legální papíry dostali lidé, o nichž nikdo nevěděl, co jsou zač, dostali novou totožnost. To je nepořádek, který jsem hlasitě kritizoval už na začátku. Když si uvědomíme, že NATO, které se vyhýbá zásahu, má druhou největší armádu tureckou, může se tát, že nakonec Turci budou hlídat nás.

Je problém v naší západní, humanitní společnosti, jak tvrdí komentátor a spoluzakladatel ODS Miroslav Macek?

Určitě, s tím souhlasím. My jsme se otevřeli až příliš. Zjišťujeme, že Evropa není vrchol ctnosti, zrovna tak Amerika. Měli bychom být rádi, že žijeme českým životem a být hrdí na to, že máme malou zem a jsme schopni ji uchránit a nenechat do ní nikoho zasahovat. Ani Evropskou unii, ani Ameriku, ani další země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …