Němcová pro PL: Oslava byla prezentací Soukupa! Já bych tam nešla, stejně by mě nezvali. Prosím voliče, aby ODS neodvrhli

26.02.2019 8:22

ROZHOVOR Na rozdíl od řady představitelů ODS, kteří se zastali první místopředsedkyně strany Alexandry Udženije v souvislosti s její účastí na narozeninách šéfa TV Barrandov Jaromíra Soukupa s tím, že šlo o soukromou, nikoli politickou akci, považuje to bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a poslankyně ODS Miroslava Němcová za politickou chybu. „Myslím, že každý ze zvolených představitelů ODS musí primárně sledovat cíl, kterým je získávání důvěry občanů pro politiku Občanské demokratické strany a tím i jejich hlasů. Musí si být vědom, že při každém špatném kroku, který dělá, můžeme o ty hlasy přijít,“ prohlásila Miroslava Němcová. Za pravdu jí dávají stovky, možná tisíce negativních ohlasů pravicových voličů, kteří kritizují chování první místopředsedkyně ODS i její reakci na kritiku v médiích a na sociálních sítích.

Němcová pro PL: Oslava byla prezentací Soukupa! Já bych tam nešla, stejně by mě nezvali. Prosím voliče, aby ODS neodvrhli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání květin poslankyni Miroslavě Němcové jako výraz díků za její odvahu a postoj k inauguračnímu projevu prezidenta

Účast významné pravicové političky na narozeninové oslavě majitele TV Barrandov a zakladatele politické strany List Jaromíra Soukupa vyvolala mohutné negativní reakce v médiích i na sociálních sítích. Alexandra Udženija velmi často hájí společný konzervativní program ODS a hovoří o slušné a věcné politice, proto její přítomnost na akci spolu s pány Mynářem, Nejedlým, Okamurou voliče ODS doslova šokovala. Myslíte si jako mnoho vašich představitelů, že její účast byla v pořádku, když šlo o soukromou akci?

Pro mne je to těžká otázka, protože nemohu nikomu určovat, co má dělat ve svém volném čase. Odporuje to mé představě o světě, protože zastávám názor, že mám nechat každého rozhodovat o sobě. Jediné, co k tomu mohu říci, je, že vrcholný politik si nikdy neodstřihne soukromí od své politické role. Je zejména posuzován v politickém kontextu. Nevím, jaké vztahy pojí paní Udženiju s panem Soukupem z dávných dob, třeba se znají dlouhá léta a chtěla mu popřát, nevím, ale když ODS řekla, že její politici nebudou chodit do pořadů pana Soukupa, protože ODS ví, že je pan Soukup všechny zneužívá pro svoji politickou kampaň, určitě i tyto oslavy byly sebeprezentací pana Soukupa, bylo třeba to tak chápat a vědět, že účast kohokoli z politiků ODS na takovéto oslavě způsobí velkou nelibost. 

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí

Reakce paní Udženiji na kritiku vyvolala možná ještě větší pobouření než její účast na Soukupově narozeninovém večírku. Prohlásila, že si ve volném čase může dělat, co uzná za vhodné. „Ti, co kritizují a kádrují, by se měli zamyslet nad sebou. Já se jich také neptám, co dělají v pátek večer. Já se tomu spíš směju. Říkám si, jak si ti lidé osvojují právo říkat vám, co byste měli dělat ve svém volném čase. Je to až úsměvné. Kdyby všichni přiznali, co dělají v pátek večer, tak by se mi to taky nemuselo vždy líbit.“ Je to správný přístup k voličům, kteří vyjadřovali své zklamání nad tím, že vysoká představitelka ODS něco jiného veřejně proklamuje, a úplně jinak se chová?

Opravdu nechci nikoho kádrovat a ctím soukromí a nějaké přátelské vazby, které mezi nimi mohou existovat. Ale ta politická stránka je od toho neodstranitelná. V případě, že paní Udženija je první místopředsedkyní ODS, tak lidé většinou reagují na to, že je politička, a ne na to, že se v soukromí s někým zná a někomu jde gratulovat. Asi to chce větší míru citlivosti a zvažování, co moje účast na takových akcích způsobí a jestli v politickém slova smyslu není rozumnější zvolit soukromou gratulaci a nechodit přímo do takové společnosti.

Reakce na sociálních sítích byly velmi emotivní, lidé, většinou voliči ODS, vyjadřovali zklamání nad pokrytectvím první místopředsedkyně strany, nad její arogantní reakcí i nad reakcí vedoucích představitelů ODS včetně předsedy Petra Fialy, kteří bagatelizovali její účast mezi lidmi, které ODS často kritizuje. Zdůvodnění, že nešlo o politickou, ale soukromou akci, nepovažovali za přijatelné. Lidé proto neodsuzovali jen chování paní Udženije, ale vyjadřovali nedůvěru ODS, kritizovali, že za ni na veřejnosti nejvíce mluví osobnosti, jako je Václav Klaus mladší, které mají jiné názory, než je oficiální postoj ODS. Neobáváte se, že tato kauza paní Udženije poškodí celou stranu, která se poslední léta snaží získat zpět důvěru voličů?

Já doufám, že voliči ODS si nějak v hlavě porovnají a že tuhle jednorázovou akci narozeninové oslavy nebudou posuzovat jako základní kritérium, proč volit nebo nevolit ODS. Rozumím tomu, že byli naštvaní, že to s nimi zamávalo, ale myslím si, že daleko důležitější je sledovat program, který prezentuje Petr Fiala, to je ten, který mluví za ODS, vysvětluje, jaký je náš politický cíl a programy, které chceme prosadit. Na základě toho by lidé měli rozhodovat o svém hlasu. Rozumím té jejich naštvanosti, ale chtěla bych poprosit voliče, aby přemýšleli o tom, jestli mají svůj hlas dát spíš kvůli programu, a neodvrhli ODS kvůli této jednotlivosti. To by mi bylo velmi líto.

Kdyby šlo o řadového člena, nemuseli by voliči zatracovat celou ODS. Ale něco jiného je, když takovou politickou chybu udělá druhý nejvyšší představitel strany, první místopředsedkyně ODS. A to, že to byla chyba, není možné zpochybňovat, když vyvolala tak negativní reakci pravicových voličů. Neměla by paní Udženija zvážit, jestli je dostatečně kompetentní vykonávat tak důležitou funkci, když není schopna dohlédnout důsledky svého jednání ani adekvátně reagovat na kritiku?

Z mého pohledu účast na oslavě politická chyba byla. Myslím, že každý ze zvolených představitelů ODS musí primárně sledovat cíl, kterým je získávání důvěry občanů pro politiku Občanské demokratické strany a tím i jejich hlasů. Musí si být vědom, že při každém špatném kroku, který dělá, zvlášť když udělá takovou politickou chybu, můžeme o ty hlasy přijít. Snad ty ohlasy byly dostatečně jasné, aby třeba první paní místopředsedkyně pochopila, co od nás naši voliči očekávají, a dokázala těmto požadavkům vyhovět.

Dalo se očekávat, že na oslavě narozenin Jaromíra Soukupa budou i lidé z Pražského hradu, jejichž chování představitelé ODS často kritizují, ať už jde o kancléře Vratislava Mynáře, podnikatele a poradce prezidenta Martina Nejedlého, prezidentova mluvčího Ovčáčka, i další, například předsedu SPD Tomia Okamuru. Vy osobně byste šla na oslavu, kde byste se setkala s těmito lidmi?

Mě by určitě na takovou oslavu nepozvali. Ale i kdybych pozvána byla, tak bych nešla, protože zrovna lidi, kteří se soustřeďují kolem pana prezidenta, jako pan Nejedlý, Mynář nebo Ovčáček, nepovažuji za kompetentní a dostatečně kvalifikované osobnosti, aby mohli dokonale poskytovat servis hlavě státu. A mám velké výhrady k tomu, jak hlava státu vystupuje, a to právě proto, že je obklopena těmito lidmi. Proto bych tam určitě nešla. 

A je podle vás vhodné, že prezident Miloš Zeman svůj blahopřejný proslov k narozeninám Jaromíra Soukupa zveřejnil na stránkách Pražského hradu? 

Tak toho jsem si nevšimla, protože nesleduji stránky Pražského hradu. Ale podle mne na stránkách Pražského hradu mají být aktivity hlavy státu, které jsou charakteru státnického, státního, oficiálního, a nikoli soukromého. Soukromé záležitosti na stránky Hradu podle mne nepatří. Jestli do nějaké kategorie deníkových soukromých záznamů pana prezidenta, to nevím, to bych nechala na něm, ale tohle mi připadá velmi zvláštní. Obzvlášť v souvislosti, kterou jsem zaznamenala také v médiích, že se prezident republiky osobně nezúčastnil třeba pietních vzpomínek na Jana Palacha, čas si nenašel ani 17. listopadu. Ale tohle bere jako stěžejní setkání a stěžejní aktivitu, tak v tom vidím neplnění role hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…