Nemine ani týden, aby nedošlo k rvačkám Němců s migranty, loupežím a zejména sexuálním útokům migrantů. Pozice Merkelové je nyní takováto... Znalec přináší nedobré zprávy z Německa

14.08.2018 14:12

ROZHOVOR „Merkelová z politiky odejde, až bude chtít. A ona chtít ještě dlouho nebude. … Kancléřka je stabilně druhým nejoblíbenějším německým politikem, možná že už jí mají i mnozí voliči CDU plné zuby, ale stále u nich převažuje médii pěstovaný (zcela nesmyslný) kult Merkelové jako strážkyně stability a jistoty, což je pro konsensuálně zaměřené Němce to nejpodstatnější,“ říká historik a znalec Německa Aleš Valenta.

Nemine ani týden, aby nedošlo k rvačkám Němců s migranty, loupežím a zejména sexuálním útokům migrantů. Pozice Merkelové je nyní takováto... Znalec přináší nedobré zprávy z Německa
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Vy jste ve svém článku na Neviditelném psu poukázal na problémy CSU, kterou v Bavorsku čekají na podzim zemské volby. Většina komentátorů označila azylovou dohodu mezi Seehoferem a Merkelovou podle vás právem za vítězství Merkelové. Ministr vnitra spojil realizaci azylového plánu se svým setrváním ve vládě. Uvádíte, že CSU zůstal ruce Černý Petr, a jelikož nejsou de facto ničím jiným než bavorskou zemskou organizací CDU, dříve či později se budou muset přizpůsobit levicové politice CDU na spolkové úrovni, a to i v kritické migrační otázce. Tím by však fatálně ohrozili svou identitu a přišli by o podporu stále ještě převážně katolického a konservativního bavorského venkova, který je páteří jejich elektorátu. Druhou možností je z „unie“ CDU/CSU odejít. Není ale pro CSU lepší unii s CDU opustit, jít do opozice a získat protestní a konzervativní hlasy?

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

V Bad Kreuth si v listopadu 1976 si poslanci CSU v Bundestagu odhlasovali rozbití tradiční společné frakce CDU/CSU a založení frakce vlastní, oficiálně kvůli efektivnější opoziční práci. Ve skutečnosti ale jako důsledek sporu Strauss versus Kohl a důsledek úvah o rozšíření CSU do celé tehdejší SRN jako čtvrté celoněmecké strany. Za měsíc bylo toto rozhodnutí revokováno, stačila pohrůžka CDU, že založí svou bavorskou organizaci... A to za situace, kdy CSU vedená charismatickým Straussem v Bavorsku pevně třímala otěže moci a neexistovala žádná AfD...

Dnes je CSU v horší situaci, tudíž pokus o samostatnou politickou cestu by byl riskantnější. Ale není vyloučeno, že případný, respektive pravděpodobný neúspěch v nadcházejících bavorských zemských volbách vyhodnotí vedení CSU jako důsledek spojení s CDU Merkelové. Ukáže se, že nestačí nezvat kancléřku na předvolební shromáždění CSU (každé její vystoupení mimo Mnichov by CSU poškodilo), že bude nutno se s touto CDU definitivně a radikálně rozejít, pokud nemá CSU ztratit poslední zbytky své konzervativní „image“.

Anketa

Máte rádi Angelu Merkelovou?

4%
96%
hlasovalo: 18104 lidí

V CSU nepochybně vědí, kam budou tlačit mladé lesbičky v programových komisích CDU tuto kdysi dávno křesťanskou stranu... Ale základní problém této případné strategické secese CSU spočívá v existenci AfD, která úspěšně odsává konzervativní voliče Unii, takže je pochybné, zda by samostatná CSU dokázala touto cestou alespoň nahradit ztráty, které by vznikem bavorské CDU utrpěla.

Jaká je nyní pozice Merkelové v Německu? Vypadalo to, že se její pozice oslabuje. Na sklonku června se nadpoloviční většina (52 procent) dotazovaných Němců vyslovila pro kancléřčinu demisi, přičemž za její odchod se přimlouvala i média, jež stála do té doby nejvěrněji na její straně, včetně veřejnoprávních televizí. Podle týdeníku Der Spiegel část konzervativního křídla CDU, vedená Jensem Spahnem, ministrem zdravotnictví a dlouholetým kritikem Merkelové kvůli její vstřícnosti vůči migrantům, jednala s koaličními sociálními demokraty o scénáři, jak předsedkyni vlády sesadit. Je nyní pozice Merkelové stabilizovaná, nebo je otázkou času, kdy odejde? Jak se na ni teď dívají Němci?

Merkelová z politiky odejde, až bude chtít. A ona chtít ještě dlouho nebude. SPD je v zoufalé situaci, nyní ji navíc ohrožuje nové levicové hnutí Aufstehen (Povstání) jedné z vůdčích osobností strany Levice Sáry Wagenknechtové a jejího manžela Oskara Lafontaina, takže nějaké pikle se Spahnem proti Merkelové považuji za krajně nepravděpodobné. Spahn ve vládě zkrotl, ale ostatně i před tím byla jeho opozice vůči Merkelové přeceňovaná, ani za migrační krize na ni nezaútočil. Kancléřka je stabilně druhým nejoblíbenějším německým politikem, možná že už jí mají i mnozí voliči CDU plné zuby, ale stále u nich převažuje médii pěstovaný (zcela nesmyslný) kult Merkelové jako strážkyně stability a jistoty, což je pro konsensuálně zaměřené Němce to nejpodstatnější.

A mění se pohled Němců poté, co se objevují zprávy o kriminalitě imigrantů a jejich útocích, pohled na uprchlickou krizi a na imigraci? Pokud by na začátku července se v Německu konaly volby, strany současné vládní koalice, tedy CDU, CSU a SPD by ve Spolkovém sněmu většinu nezískaly, uvedl nejnovější průzkum společnosti Emnid. Naopak roste síla opoziční strany Alternativa pro Německo (AfD). Té by prý dalo nyní hlas 17 procent německých voličů, což je pro tuto stranu momentálně rekordní přízeň, uvádí server týdeníku Focus... Poroste podle vás síla AfD?

Média horlivě přesvědčují Němce, že migrační krize je definitivně passé (daleko méně píší o obřích sumách, které bude ještě Německo katastrofa z roku 2015 stát) a že je vlastně všechno v pořádku. Nemine sice ani týden, aby nedošlo k novým rvačkám Němců s migranty, loupežím a násilným, zejména sexuálním útokům migrantů, těchto – jak píší některá pravicová média – „hostů Merkelové“. Ale mainstreamová média o nich informují sporadicky (pokud vůbec) a ostatně Německo je velká země a tyhle události nemají masový charakter.

A pak je tu proslulá německá bojácnost, konformita, stádnost. V průzkumech sice vládní strany zvolna ztrácejí a AfD zvolna sílí, ale těch 17 procent podpory z poslední doby je pořád velmi málo. Pokud nedojde k nějaké spektakulární události typu velkého teroristického útoku spáchaného migrantem, žádný dramatický nárůst popularity AfD nelze očekávat. Domnívám se, že v západních zemích SRN je momentálně strop pro AfD někde kolem 15 procent, ve východních (kromě Berlína) kolem 25–30 procent.

Anketa

Vydělala Česká republika na členství v Evropské unii?

hlasovalo: 18280 lidí

Jaký je nyní stav německé společnosti? Platí nadále, že tam řádí Antifa a lidé jsou perzekvováni a cenzurováni za své politicky nekorektní názory? Někde jsem například četl, že nechtějí vydat novou knihu Thilo Sarrazina…

Společenská situace v Německu se nemění. Bojůvky Antify spolu s radikální levicí nadále napadají veškerá shromáždění, která se podle nich vymykají danému názorovému koridoru, jako jsou například pochody stoupenců tradiční rodiny (Demo für alle). AfD se nedávno podařilo uspořádat několikatisícovou demonstraci v superultralevičáckém Berlíně. Bylo roztomilé pozorovat rozvášněné „bojovníky proti nenávisti“, kterých se pravda sešlo několikanásobně tolik, jak vyřvávají „Celý Berlín nenávidí AfD“.

Asi 160 000 lidí podepsalo petici proti masové migraci a za obnovení kontroly hranic Prohlášení 2018 (Erklärung 2018), zorganizovanou Henrykem M. Broderem, Thilo Sarrazinem a dalšími nonkonformními intelektuály letos v březnu, což nepochybně souvisí s jistým oživením společenské diskuse díky AfD a její aktivitě v Bundestagu a zemských sněmech. Ale vládnoucí elity vytrvale pokračují ve své strategii „boje proti pravici“, tedy proti všem, kdo nejsou nalevo, a nezdá se, že by jim v tom cokoli mohlo zabránit.

Svědčí o tom i odmítnutí nakladatelství Random House vydat novou knihu Thilo Sarrazina Nepřátelské převzetí – jak islám brání pokroku a ohrožuje společnosti, třebaže už byla podepsaná smlouva. Odůvodnění: kniha by mohla vyprovokovat antiislámské nálady. Ale když nějaký Němec „s migračním pozadím“ šíří protiněmecké nálady, jako například nedávno oblíbenkyně Merkelové Ferda Ataman, dostane se mu ze strany takzvaných německých elit nadšeného potlesku.

Co bude podle vás hrát za hru nyní Německo v geopolitice? Vypadá to, že se rozbíhá obchodní válka USA proti EU a Číně, Trump kritizoval Merkelovou kvůli Nordstreamu, ale sám s Ruskem chce zlepšit vztahy. Ke komu se bude přiklánět Německo a kam potáhne Evropu?

Geopolitickou konstantou dnešního Německa je fanatický antitrumpismus, který pravda Trump do určité míry vyprovokovává svými útoky na Německo a osobně Merkelovou – dodejme, že útoky vesměs zcela oprávněnými a potřebnými, například pokud jde o migraci, cla či příspěvky do NATO. Ojediněle se v Německu ozvou hlasy, zejména ekonomů, že Trump má v obchodních a celních záležitostech pravdu, ale k uchu politickému mainstreamu nemají šanci dolehnout.

Německo na světovém fóru vystupuje jako vzorný stoupenec liberálních obchodních pravidel, ale přitom nechce vidět, že těží z podhodnoceného eura a vysokých celních bariér „pevnosti Evropa“. Proti Trumpovi se Němci spojí s kýmkoli kromě Ruska. Přitom ale například sbratřování s Čínou, která ve světovém obchodě porušuje vše, co je možné porušit, spoléhajíc na svou velikost a nepostradatelnost, prozrazuje, že nynější německá vláda se řídí daleko méně principy volného obchodu, jako nenávistí k trumpovské Americe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…