Nenadávejte na volný trh, nic takového v této zemi není, vzkazuje Svobodný Mach. Tady prý vládnou oligarchové

08.06.2014 0:01 | Zprávy

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Andrej Babiš by nikdy neměl tolik miliard, kdyby nevydělával na evropských dotacích a na zákonech o přidávání biopaliv do nafty. V půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Volný trh je podle něj něco, co by měla většina, která platí oligarchům zisky, požadovat místo korporativismu, který tu máme teď. Řeč byla také o transatlantické dohodě či plánech ministra pro lidská práva.

Nenadávejte na volný trh, nic takového v této zemi není, vzkazuje Svobodný Mach. Tady prý vládnou oligarchové
Foto: hns
Popisek: Petr Mach v půlnočním rozhovoru

Tento rozhovor vychází v sobotu o půlnoci. Co obvykle děláte v tuto dobu?

O půlnoci už většinou býváme s přítelkyní Andreou doma a usínáme, sobotní večer je ale časem zábavy, takže často ještě sedíme někde s přáteli.

Prosazujete svobodu jednotlivce. Kde podle vás končí právo člověka na svobodné jednání a kdy už má právo zasáhnout stát?

Stát má do svobodného jednání zasahovat jen tehdy, když někdo porušuje něčí právo na život a majetek. Jinými slovy, stát má stíhat a trestat, když někdo krade nebo ničí majetek druhých, když někdo někomu ubližuje. Nemá nám ale říkat, čím svítit, co jíst, co pít a jaké kupovat zdravotní pojištění.

Jak jako zastánce svobodného trhu reagujete na tvrzení filozofa Noama Chomskyho, který tento týden při návštěve ČR uvedl, že vnucení volného trhu východní Evropě, konkrétně například Ukrajině, zničilo místní ekonomiku?

Nemyslím si, že někdo nutil východní Evropě volný trh, ani tu volný trh nemáme!

Chomsky vnímá volný trh jako socialismus pro bohaté. Podle něj totiž veřejnost zaplatí výdaje a bohatí pak mají zisk. Co si o tom myslíte?

Ve východní Evropě existuje oligarchie boháčů, kteří většinou zbohatli prostřednictvím zákonů na úkor lidí. Kdybychom měli volný trh, myslíte si, že by Babiš byl tak bohatý? Nikdy by neměl tolik miliard, kdyby nevydělával na evropských dotacích a na zákonech o přidávání biopaliv do nafty. Volný trh je něco, co by měla právě ta většina, která platí oligarchům zisky, požadovat místo korporativismu, který tu máme teď.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…