Nepřijatelné, je to pokus dostat státy do područí koncernů. Europoslanec Poc hovoří o kontroverzní dohodě mezi USA a EU

16.01.2015 20:22

ROZHOVOR Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentuje aktuální dění kolem kontroverzní dohody o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Vyjádřil se i k nové právní úpravě, kterou nedávno schválil Evropský parlament a která má umožnit členským státům EU omezit nebo zcela zakázat pěstování geneticky modifikovaných organismů.

Nepřijatelné, je to pokus dostat státy do područí koncernů. Europoslanec Poc hovoří o kontroverzní dohodě mezi USA a EU
Foto: archiv PP
Popisek: Europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

Anketa

Jak by se měla EU postavit k Transatlantické dohodě o obchodu a investicích?

hlasovalo: 13797 lidí

Evropská komise nedávno zveřejnila část dokumentů ke kontroverzní dohodě o volném obchodu mezi USA a EU (TTIP). Přesto tvrdíte, že jste k dohodě i nadále skeptický. Proč?

Zveřejnění dokumentů se týká transparentnosti. To, že TTIP bude nyní možná vyjednávána transparentněji s větší kontrolou veřejnosti ještě neznamená, že byly překonány nebo vyřešeny všechny kontroverzní body.

Proč podle vás Evropská komise zveřejnila až nyní tuto část dokumentů?

Komise to zdůvodňuje tlakem americké strany na vysokou důvěrnost jednání. Podle mě se nicméně v tuto chvíli komisařka Malmströmová bojí, že si s TTIP zopakuje debakl dohody ACTA, kterou Parlament smetl mimo jiné právě proto, že byla dojednávána víceméně za zavřenými dveřmi.

Mezi nově zveřejněnými dokumenty je například i podklad týkající se sporné doložky o ochraně investic a urovnávání sporů mezi investorem a státem (ISDS). Z něj vyplývá, že unijní vyjednavači trvají na zachování tohoto práva. Nemůže ale již pouhá hrozba žaloby v rámci ISDS vést k tomu, že nebudou například realizována opatření na ochranu spotřebitele, aby se předešlo případným sporům s koncerny?

Ale samozřejmě že ano, ISDS je naprosto nepřijatelná záležitost, jasně jsme to řekli. V EU je zcela dostatečný vyspělý systém práva a soudnictví, takže nějaké arbitrážní procesy tady nemají podle mě žádný smysl, a ISDS skutečně pokládám za pokus dostat státy do područí koncernů. Možná je to hodně tvrdý pohled, ale rozhodně není jen můj.

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu (ENVI), jehož jste místopředsedou, již dříve podpořil novou právní úpravu, kterou nedávno schválil Evropský parlament. Tato úprava má umožnit členským státům EU omezit nebo zcela zakázat pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMO) na svém území. Mnozí odpůrci schváleného textu, kteří prosazovali zákaz pěstování GMO v celé EU plošně, však tvrdí, že tato změna právního rámce EU ve smyslu kompetence členských států neochrání občany, ale pomůže nadnárodním korporacím. Co si o tom myslíte?

Některé NGO, pro které jsou GMO politickou záležitostí, tvrdí to, co říkáte, agrární lobby zase tvrdí, že nová právní úprava ztíží nebo přímo znemožní vstup GMO do EU. Jistěže náš výbor navrhoval a Evropský parlament posléze přijal poněkud vybroušenější text, ale tohle je kompromis, na kterém se shodly členské státy po nesmyslně dlouhém tříletém vyjednávání. Představa, že by členské státy dávaly dobrovolně samy na sebe bič nadnárodním korporacím je docela fantastická.

Evropská komise návrh předložila už v roce 2010 a parlament se jím poprvé zabýval o rok později. Proč přijetí této právní úpravy trvalo tak dlouho?

Nemám ponětí. Pro nás to bylo frustrující, protože evropská veřejnost se něčeho vehementně dožadovala, Evropská komise i my jsme odvedli své úkoly včas a podle mě velmi kvalitně, a pak to ministři členských států zametli na tři roky pod koberec. Nabízí se samozřejmě odpověď, že to trvalo tak dlouho, protože členské státy na vůli svých občanů vcelku kašlou, ale to by bylo politicky nekorektní tvrzení, takže za tím musí být nějaký esoterický důvod, o kterém nic nevíme a nikdy se ho nedozvíme.

Nebyla ale vlastně schválena podpora geneticky modifikovaných plodin, když text podle jeho odpůrců neumožní členským státům bez obav z následných soudních sporů zakázat pěstování GMO a pojem soukromá společnost je zde dán na stejnou úroveň jako suverénní stát? Není tato úprava příliš velkým ústupkem Spojeným státům ve prospěch případných žalob v rámci ISDS?

To je hezká konspirace, jenže agrární lobby zase tvrdí, že text neumožní povolit ani jednu novou GMO plodinu. Tak to se musí odpůrci dohodnout, co je vlastně pravda. Realita je podle mě trochu jiná. TTIP a ISDS jsou zatím kompletně v nedohlednu a ISDS se zdá být pro všechny frakce Evropského parlamentu naprosto nepřijatelná. Takže podle mě jsou dnes v případě individuálního zákazu pěstování GMO daleko reálnější sankce od WTO na základě podnětu některého z producentů osiv. Ovšem právě tato právní úprava měla za cíl mimo jiné vytvořit pro možné omezení nebo zákaz pěstování GMO právní základ, aby členské státy před případným sporem s WTO ochránila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…