Nespoléhat na Evropskou komisi a shánět vakcíny samostatně? Profesorka Adámková promluvila

05.02.2021 18:57

ROZHOVOR „Výsledky šetření posledních dnů nejsou vůbec příznivé, v některých regionech je zvýšené množství pozitivních případů, tedy i větší požadavky na hospitalizační akutní lůžka, je třeba koordinovat tyto potřeby v rámci meziregionálních možností,“ sděluje PL.cz o situaci v českých nemocnicích profesorka Věra Adámková (ANO), předsedkyně sněmovního zdravotnického výboru. Vysvětluje, že Česká republika objednala vakcíny v dostatečném množství ve spolupráci s Evropskou komisí, takže nemůže sama vyjednat jiné podmínky dovozu vakcín, a že pokrácení dodávek postihlo prakticky všechny státy.

Nespoléhat na Evropskou komisi a shánět vakcíny samostatně? Profesorka Adámková promluvila
Foto: Archiv V. Adámkové
Popisek: Prof. Věra Adámková

Očkování se pomalu rozběhlo, aby se záhy zjistilo, že je málo vakcín. Nejen u nás, ale v celé EU. Čím si to vysvětlujete?

Česká republika objednala vakcíny (dle sdělení MZ v dostatečném množství) ve spolupráci s Evropskou komisí, takže nemůže sama vyjednat jiné podmínky dovozu vakcín, což je obecně známo. Smlouvy, které byly podepsány s jednotlivými výrobci, jsou přístupné pouze Evropské komisi, výpadek ve výrobě u firmy Pfizer byl zdůvodněn technickými změnami výrobních linek. Pokrácení dodávek postihlo prakticky všechny státy.

Máme si za této situace shánět vakcíny i samostatně jako například Maďarsko?

O dalších možnostech dovozu vakcín jiných výrobců se domlouvají mnohé státy, Česká republika preferuje standardní postup dovozu léků, ale samozřejmě, dle mého názoru, s  ohledem na zdraví našich obyvatel, se zvažují všechny zákonné možnosti.

Zatím se u nás očkuje nejvíce vakcínou od firmy Pfizer. Jak se na ni díváte? A jak na jiné?

Vakcíny, které se u nás očkují, byly povoleny podmínečně Evropskou lékovou agenturou, které museli výrobci dodat požadované informace.

Jak to vypadá s vakcínou, na jejímž vývoji se podíleli čeští vědci? Prý by se očkovací látka firmy Novavax měla dostat k lidem snad už v dubnu. Můžete tuto zprávu potvrdit?

O dodávkách vakcíny firmy Novavax nevím, nemohu se k tomu vyjádřit. Rovněž tak nevím, které české organizace se podílely na vývoji vakcíny firmy Novavax.

Budou tyto vakcíny účinkovat i proti agresivnějším novým mutacím koronaviru, jako je britská či jihoafrická?

O jejich účinnosti proti novým mutacím koronaviru se nemohu vyjádřit, nemám k dispozici (ani v literatuře) žádné podklady.

Co říkáte na to, když někdo předbíhá v očkování?

Od 13. 1. 2021 platí schéma pro očkování, které se má dodržovat.

Jak to vypadá v nemocnicích? Jsou některé přetížené, jak se o tom mluvilo v případě té chebské? Jaké o tom máte informace?

Výsledky šetření posledních dnů nejsou vůbec příznivé, v některých regionech je zvýšené množství pozitivních případů, tedy i větší požadavky na hospitalizační akutní lůžka, je třeba koordinovat tyto potřeby v rámci meziregionálních možností.

Máme se připravit i na to, že budeme muset nosit respirátory FFP2 do MHD a obchodů?

Základní opatření – tedy roušky/respirátory jsou základní ochranou a mají velký význam v primární prevenci choroby, takže jsou na místě tam, kde je větší množství osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …